Hållbar matkonsumtion kan minska miljöavtryck

TORNEDALEN: Arbetet med Norrbottens regionala livsmedelsstrategi Nära mat pågår, där en rapport om klimatpåverkan av norrbottningarnas matkomsumtion tagits fram.

Målet med strategin är att få till stånd en matkomsumtion som bygger på social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet i ett globalt perspektiv, skriver Länsstyrelsen i Norrbotten.

Trädgårdskonsulten Elisabet Öberg, som skrivit rapporten på uppdrag av Länsstyrelsen, uppskattar att om Norrbotten skulle bli självförsörjande på kött, mjölk, ägg och odlingsbara vegetabilier skulle klimatavtrycket minska.

– All matproduktion bygger på biologiska system som ska fungera över tid. Om vi vill agera hållbart behöver vi ta hänsyn till det rapporten visar, säger Jenny Bucht, samordnare av Nära mat på Länsstyrelsen Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
En kommentar om “Hållbar matkonsumtion kan minska miljöavtryck
  1. Leif Bergdahl fd riksdagsledamot skriver:

    Det vore betydligt viktigare om Länsstyrelsen ägnade sig åt att propagera för vilken mat man bör äta för att hålla sig frisk! Klimattrycket skulle minska om man följde Länstyrelsens råd!! Kvalificerad svammel Och om det skulle bli 2 grader varmare i framtiden.Tack,Tack !!!!Den viktigaste frågan inom Norrbottens län för närvarande är enligt min mening att få igång gruvan i Pajala.Och detta försöker olika miljönissar vid Länsstyrelsen att blockera.Skärp er!