Hållbar matkonsumtion kan minska miljöavtryck

TORNEDALEN: Arbetet med Norrbottens regionala livsmedelsstrategi Nära mat pågår, där en rapport om klimatpåverkan av norrbottningarnas matkomsumtion tagits fram.

Målet med strategin är att få till stånd en matkomsumtion som bygger på social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet i ett globalt perspektiv, skriver Länsstyrelsen i Norrbotten.

Trädgårdskonsulten Elisabet Öberg, som skrivit rapporten på uppdrag av Länsstyrelsen, uppskattar att om Norrbotten skulle bli självförsörjande på kött, mjölk, ägg och odlingsbara vegetabilier skulle klimatavtrycket minska.

– All matproduktion bygger på biologiska system som ska fungera över tid. Om vi vill agera hållbart behöver vi ta hänsyn till det rapporten visar, säger Jenny Bucht, samordnare av Nära mat på Länsstyrelsen Norrbotten, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
En kommentar om “Hållbar matkonsumtion kan minska miljöavtryck
  1. Leif Bergdahl fd riksdagsledamot skriver:

    Det vore betydligt viktigare om Länsstyrelsen ägnade sig åt att propagera för vilken mat man bör äta för att hålla sig frisk! Klimattrycket skulle minska om man följde Länstyrelsens råd!! Kvalificerad svammel Och om det skulle bli 2 grader varmare i framtiden.Tack,Tack !!!!Den viktigaste frågan inom Norrbottens län för närvarande är enligt min mening att få igång gruvan i Pajala.Och detta försöker olika miljönissar vid Länsstyrelsen att blockera.Skärp er!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.