Hälsan i samiska området ska undersökas

NORRBOTTEN: Umeå universitet och Centrum för samisk forskning har blivit beviljade cirka 1,6 miljoner kronor från regeringen. Pengar som ska bekosta forskning kring hälsa och levnadsförhållanden i det traditionella samiska området.

– Det finns i dag en kunskapslucka gällande det övergripande hälsotillståndet för Sveriges urfolk. Information kring detta är till gagn för både det samiska och det övriga samhället, säger socialminister Annika Strandhäll, i ett pressmeddelande.

Projektet HALDI (Health and Living conditions in Sápmi) bedrivs i nära samarbete mellan Umeå universitet, universitetet i Tromsö, Svenska Sametinget, Folkhälsomyndigheten samt kommuner och landsting. Projektet är granskat av regionala etikprövningsnämnden och riktar sig till både samer och icke-samer.

Projektets genomförande pågår under perioden augusti till december 2018.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska
14 kommentarer om “Hälsan i samiska området ska undersökas
 1. Diskriminering av samerna ett hälsoproblem skriver:

  Till samiska områden räknas hela renskötselområdet? Är det så kommer samerna i koncession renskötselområdet, längs nations gränsälven att komma ifråga alls om någon hälsoundersökning. Samerna som historiskt är verkligt utsatta i sitt ursprungsområde för övergrepp av staten som sin omgivning har berövats sin organisationsrätt till sin sameby utgör ett stor grund för hälsoproblem.

 2. Rose-Marie Sunna Westerlund skriver:

  Behöver inte gå till någon annan än mig själv vad gäller vikten av som tillhörande urfolk, samerna. Det är till hälsan som urfolk är mest utsatt för, för landstinget saknar fullständigt insikter om vilka hälsoproblem samer är utsatt för psykiskt och fysiskt. Det är på tiden att samernas hälsa sätts i fokus. Dessvärre typiskt att andra än samer de, som bidrar till en del av hälsoproblem, de är som berövar samernas hälsa en viktig del av sin demokratiska rätt.

 3. från holmen skriver:

  Historiskt sett inte länge sedan Sossarna höll på med sådant…

 4. Laitahyökkäjä skriver:

  Å holmen vill ha tillbaka det via SD. Ok, och det blir bra när Jimmie tar befälet – inte i folkdräkt – men i uniform. Grattis! Alla problem lösta då, även dina personliga som du sitter och ruvar på därute på ön! Dags att ta hämnd då på alla oförätter som du råkat utför? Själv tycker jag nog att sossarna verkat ganska harmlösa sen 60-talet då jag var en liten grabb. Men alla vi är inte lika bittra.

 5. Mät skallarna i förebyggande syfte på dagens politiker skriver:

  Har aldrig förekommit ”något sådant” önskar att sådant förekom idag som mäter hälsan på dagens politiker skrå. De, lämnar mycket övrigt att önska vad gäller hälsoaspekten.

 6. Alberto skriver:

  Min skalle blev mätt av nazi-sossarna,dög ej som politiker blev istället svetsare

 7. Samernas folk politiseras skriver:

  Riktigt tragiskt att politisera just samerna. Hälsans betydelse är om än viktigare för samerna som mest utsatta svenskar. När röstar vi om svenskarnas rätt till välgrundad hälsa?

 8. Viktigpetter skriver:

  Det är märkligt hur dessa kommentatorsfält utvecklas till byaträtande personangrepp i stället för att resonera om fakta. Det enda jag sett om samernas hälsa är att det sker fler självmord bland dem än bland genomsnittsbefolkningen. Kan vara åt samma håll hos oss Torneländare.

 9. Samernas folk politiseras skriver:

  Vad är det som är samma sak enligt Viktigpetter?

 10. Viktigpetter skriver:

  Svar till Samernas folk politiseras: Självmord.

 11. En same som berövats sin identitet skriver:

  Än saknas det kunskaper om samerna vid nationsgränsälven med tillgång tilltvåla språk, vilket medborgare gärna framhåller saknar kunskaper om urbefolkningen, i sitt område. Till urbefolkningen tillhör samerna, i hela S’apmi från Idre i söder till Karesuando i norr , där samerna lever i renskötselområdet inom sin sameby. Vilket innebär att samerna äger rätten till sin historia, inte av ohejdad vana utan av person. Same är person med identitet till personkopplat renmärke, de renskötande samer har för identifiering av sin egendom.

 12. En same utsatt för personlighets mord skriver:

  Många krafter politiker och mediafolk verkar genom tiderna att beröva samerna sin lagliga exictensrätt till att verka på marken. Med historieförfalskning och paragrafändringar berövar samer sin personliga samexistens görs utan beskydd och legitimitet, i renskötselområdet. Det är bara två exempel på utsattheten som inget annat folk i ” civiliserat” samhälle kan kalla annat än personlighets mord.

 13. En same utsatt för personlighets mord skriver:

  Viktigpetter kallar för sin bygds fenomen men av annan anledning. Samer någonstans mår inte dåligt av sin identitet snarare pga sin utsatthet, som samer.

 14. Medborgare behöver en second opinion skriver:

  Vill gärna se vid kommande val om den förhatlige SD kan vara värre än dagens media och politiker är, som förbjuder medborgare sin offentliga yttrandefrihet. I dag, kan förmedla åsikt i en media, Haparandabladet annars i andra medier är det munkavle. Finns ingen rätt till tillrättavisning av medias faik-nyheter, hur än mycket fel media levererar kan betyda personligt för berörda men ingen rätt ges till att rätta till ”faik nyheterna”. Det är lätt att framföra sin politik om åsikterna förvanskas av dagsmedier för att passa sina politiska syften.