Hälso- och sjukvården i Norrbotten går back med en halv miljard

KALIX: Enligt regionrådet Maria Stenberg (S) använder hälso- och sjukvården i Norrbotten nästan en halv miljard mer än vad som finns i budgeten.

– Därför behöver vi titta på strukturer, säger hon till P4 Norrbotten med anledning av den kritik som riktas mot landstingsförslaget, att göra nedskärningar vid Kalix sjukhus. Det vill säga att lägga ned intensivvårdsavdelningen, samt plocka bort narkos- och röntgenläkarna.

Stenberg tillägger i radiointervjun att inget beslut är fattat.

Oppositionsrådet Kennet Backgård (NS) säger i sin tur att förslaget går stick i stäv mot ”tillgänglighet och patientsäkerhet, men framför allt kostnadsmässigt”.

Han uppger vidare att det kan finnas strukturfel i verksamheten och att inbesparingar kanske kan göras inom övrig verksamhet – näringslivsverksamhet, kultur och regional utveckling.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska
9 kommentarer om “Hälso- och sjukvården i Norrbotten går back med en halv miljard
 1. Bengt Sevä skriver:

  S,V och MP,de är nog rätt skärrade över att människor som betalar skatt har börjat ifrågasätta prioriteringarna som de gör, alltför många affärer med flyglinjer, storregionplaner m m börjar bli kända. De hade tänkt gömma undan allt i en storregion, men se det gick inte. Inte speciellt tryggt för en ledning med ett mandats övervikt.

 2. från holmen skriver:

  Alltså det som dom tänkt gömma i Storregionen kommer fram hos landstingen i Övre Norrland….. Idel sossestyrda och rejäla underskott borgar för Skattehöjningar…Blir onekligen spännande att se hur dessa underskott skall sparas in och på vad….VAD som orsakat rejäla kostnadsökningar anses det vara ofint att prata om..

 3. P. skriver:

  ”kan finnas strukturfel i verksamheten” låter som en rätt försiktig åsikt… 🙂

 4. Satsa skriver:

  Samma visa med Socialförvaltningen i Haparanda BUDGETEN är felaktigt lagd! Vård kostar! Anställ fler! I längden lönar det sig. Köerna minskar. Fler arbetar. Fler betalar skatt. nollsummespelet med utgifter inkomster balanseras. Budgetramarna växer! Mindre förluster. Ta i rejält!!!

 5. julle skriver:

  Höj skatten igen, 1,16 för ett år sedan. Sossar och kommunister tryck på skatteknappen och ta andras pengar. Det är den enda strategi ni har!

 6. Stig Aspholme skriver:

  Sluta anlita stafettläkare, varför skall dessa smörjas med löner som inte är relevanta? Då kommer er budget att gå ihop!

 7. Futurum Casus skriver:

  Inför sjukförsäkringar. Jag betalar gärna en 100 lapp i månaden(utöver skatt) extra för sjukvården i Norrbotten. Sjukvård behöver vi alla förr eller senare. Är man girig då straffar det sig ändå senare.

 8. Bengt Sevä skriver:

  Blir bara förvirrad Regionrådet Stenberg påstår att sjukvården har överskridit budgeten med nästan en halv miljard och partikamraten Westman har en annan siffra,hans besked är ”nästan” 200 mijoner.Undrar vad som är sant??Tydligen seglar sjukvården vind för våg utan ekonomisk kompass.

 9. Pekka Puupää skriver:

  Vad är alternativet Stig Aspholme?