Hälsocentralen i Övertorneå lyfts som ett gott exempel

ÖVERTORNEÅ: Regeringens utredare lyfter Övertorneå hälsocentral som ett gott exempel eftersom de är först i landet med AKS-sköterskor.

I november 2018 överlämnades utredningen om framtidens specialistsjuksköterska till Utbildningsdepartementet. I den föreslås att en ny yrkesexamen på avancerad nivå förs in i högskolan – avancerad klinisk specialistsjuksköterska, AKS.

Utredarna Kenth Nauclér och Anna Forsberg har i DN debatt lyft Övertorneå hälsocentral som ett gott exempel eftersom här redan finns AKS-sköterskor, som har utbildats i Finland.

– Vi är först i landet med att ha AKS-sköterskor i primärvården. Jag förde in idén från Finland för sex-sju år sedan och landstinget köpte idén. Övertorneå blev en pilotkommun och vi utbildade två stycken AKS-sköterskor. Men snart har vi 20 utbildade i Norrbotten, säger verksamhetschefen vid hälsocentralen, Elisabeth Eero, till Haparandabladet.

Hon uppger att i östra Norrbotten har Pajala två färdigutbildade AKS-sköterskor medan Haparanda har två under utbildning. Vidare har Överkalix en under utbildning.
– Det här ska spridas i hela östra Norrbotten. Vi har alla förutsättningar att bli bäst i landet, tillägger hon.

Elisabeth Eero berättar att utbildningen är på 20 poäng och har utgått från Vasa, samt att studenterna är från Finland, Sverige, Norge, Danmark och Färöarna.

Utbildningen ska ge fördjupade kunskaper inom både medicinsk vetenskap och vårdvetenskap och innebär en ny karriärväg för sjuksköterskor.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , ,
2 kommentarer om “Hälsocentralen i Övertorneå lyfts som ett gott exempel
  1. Pekka Puupää skriver:

    Niin se on!

  2. Viktigpetter skriver:

    Dessutom är det en sympatisk stämning där.