Hans obetalda elfakturor gör att Folkets hus tvingas säga upp personalen

Ägaren av hotellfastigheten är Kadir Tosun, har inte betalat elfakturorna och går inte att nå. Foto: Marianne Berglund

Ägaren av hotellfastigheten är Kadir Tosun, har inte betalat elfakturorna och går inte att nå. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: – Jag anser att det som händer är en katastrof, men jag har inget anat val än att säga upp personalen.
Det säger ordförande för Folkets hus i Övertorneå, Kjell Vedestig, som sagt upp de två trotjänarna.
Orsaken är att det inte finns någon el till huset. Även kocken Petri Miikki har i all hast tvingats tömma kylar och frysar och lämna huset.

Det som nu hänt och som är orsak till att Folkets hus och hotellet har tömts är att Kadir Tosun med flera företag inte har betalat elströmmen i fastigheten, som ingår i bolaget Think Wider Consulting and Trading ab. Hans bolag Övertorneå Fastighets ab försattes i konkurs i början av april i år.
Kadir har sökts av många, däribland Haparandabladet, men tyvärr utan resultat. Uppgifter gör gällande att han flyttat till Norge.
Mot hans vilja
Eftersom Övertorneå Energi ab har tagit konsekvenserna av att betalning för elströmmen uteblivit har strömmen stängts av och utan el kan ingen av de aktuella aktiviteterna i huset bedrivas.
– Jag har pratat med flera representanter för Övertorneå kommun och förstår att kommunen inte kan gå in och betala strömmen åt en företagare. Till sist har jag inte sett någon annan utväg än att säga upp de två anställda, trots att jag gör det mot min vilja och trots för att det innebär en tragedi för dem. Det leder också till att kommunen blir av med fina samlingslokaler där en massa aktiviteter bedrivs. Vi har bokade konferenser till exempel som nu måste avbokas, säger Kjell Vedestig.
Cirka 3.000 kronor
För Folkets hus-delen bedömer Kjell Vedestig att den obetalda elkostnaden uppgår till cirka 3.000 kronor. Oro föreligger också för att utrustning kommer att förstöras om oklarheterna kommer att gälla under en längre tid.
– Vi har ny filmutrustning, ny bioduk och dyr utrustning som kräver viss miljö för att inte förstöras, säger Vedestig.
– Det enda som skulle bidra till att det händer något är att även bolaget som äger fastigheten, går i konkurs.
Kommunalrådet Tomas Mörtbergs (C) kommentar lyder:
– Jag har talat med Rune Routovaara i Övertorneå Energi. Det som nu händer är att energibolaget undersöker möjligheterna att söka Tosuns bolag i konkurs. Vi har redan betalat runt 100.000 kronor till hans andra bolag. Då gällde det värmen i fastigheten.

Mot Tomas Mörtbergs kommentar säger företagaren Göran Simu, som fortfarande äger två tredjedelar av det gamla företaget Hotell Övertorneå, följande:
– Det som kommunalrådet säger stämmer inte alls. Det var vi, mitt och Eirin Hannedahls bolag, Hotell Övertorneå, som betalade för värmen i hotellfastigheten.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , , ,
48 kommentarer om “Hans obetalda elfakturor gör att Folkets hus tvingas säga upp personalen
 1. från holmen skriver:

  det som skulle bli så gott som perfekt med den nya sortens entreprenörer….

 2. Justitia skriver:

  Säkert Jantelagens fel, för det kan ju omöjligt vara oseriöst företagande. Eller vad säger ni, Jens, MadMax och Kommunbo mfl?

 3. Roland Juntti skriver:

  Övertorneå kommun är inte utan lokaler.
  Kommunen äger Röda Kvarn, nyrenoverade lokaler som ingen använder passar mycket bra till delar av folketshusverksamheten samt inte att förglömma Kuivakangas folketshus lokaler, fina lokaler där det inte är mycket verksamhet, ett samarbete med Kuivakangas skulle gynna bägge folketshusföreningarna

 4. Ötå-bo skriver:

  Mörtbergs kommentar är häpnandsväckande, att våra skattemedel skulle ha kunnat sponsrat ett oseriöst privat företag enl. honom!

 5. Funderare skriver:

  Roland Juntti: Kuivakangas? Du måste skämta?!? Är väl ingen som frivilligt väljer att förlägga sina konferenser där?

 6. solidaritet skriver:

  Ja man undrar ju vad de är för spelevink som Simu sålde hotellet till. Borde nästan bli en KU-anmälan eller kräva EN misstroendeanmälan av nån!!!!!????

 7. solidaritet skriver:

  Juntti som ogillar allt vad Folkets hus heter pga av hans politiska åsikter. varför då gilla Kuivas Folkets hus? Var konsekvent!!!!

 8. solidaritet skriver:

  Fundering: varför ljuger Mörtberg? Ja varför ljuga om en sån simpel sak. Eller har ni båda betalt samma faktura?

 9. adolf skriver:

  Om Simu o kopmp. betalt värmen vaför betalar de ej el?
  eftersom de enl.uppgift äger merparten av bolaget?

 10. Roland Juntti skriver:

  Vem har påstått att jag inte skulle gilla folkrörelsen Folkets hus.
  Jag sitter i styrelsen för Kuivakangas Folketshusförening.
  Jag äger marken runt hela Folket hus i Kuivakangas, hela fotbollsplanen där dom årliga midsommar festerna äger rum är på min mark som jag GRATIS upplåter åt föreningen
  Solitaritet som han/hon påstår sig veta min politiska tillhörighet så kan jag upplysa henne/honom om att att jag sticker inte under stol med att mina politiska sympatier i rikspolitiken ligger främst hos KDS men kommunal politik är annat än riksdagsval.

 11. Roland Juntti skriver:

  Vidare
  Jag kommer nu när jag har tid att ställa upp i nästa kommunal val.
  Om det blir ett nytt lokalt parti eller om jag skall ingå i ett annat parti som sen tidigare finns inom ÖTÅ är inte i dagsläget klart.
  Jag har aldrig varit rädd för att framföra mina åsikter oavsett politisk tillhörighet dom jag kritiserat

 12. Roland Juntti skriver:

  Vidare
  ÖTÅ kommun har antagit en policy om att kommunala fastigheter som kommunen inte har användning för skall i främst hand överlåtas åt idella föreningar.
  När Kuivakangas byaförening i en skrivelse till ÖTÅ kommun vill överta Kuivakangas gamla skola blev svaret nej.
  Kommun chefen Rolf Kummu ansåg att denna skulle läggas ut på anbud , man frågar sig varför alla andra gamla nedlagga byaskolor har kunnat tas över av lokala byaföreningar utan anbud.
  Förklarningen är enkel i dom andra byaföreningarna fanns inte Roland Juntti med som vågar kritisera alla även kommunchefen Rolf Kummu

 13. Anders Karlsson skriver:

  Jag är inte förvånad, konkurs är inledd 2017-04-03 läs mera på allabolag:
  http://www.allabolag.se/5568166721/overtornea-fastighets-ab

  Om inte HB får länka så är org nummer 5568166721 och sök på allabolag.se själv

 14. Roland Juntti skriver:

  Låt oss ta bort fokus på mig som person det är inte det som debatten handlar om
  Att ett bolag går i konkurs är något som vi alla företagare måste ta i beräkningen och kalkulera för i vår riskbedömning .
  Samma gäller även för Ötå energibolag dom har säkert i sin budget tagit hänsyn till vissa kundförluster och det är inte det första eller det sista bolag i Ötå som nödsakas att gå i konkurs

 15. Tomas Mörtberg skriver:

  Till Ötå-bo, Har blivit felciterad av hb, det jag sa åt reportern var att ,enligt uppgifter från Rune Routuvaara som är ordförande för energibolaget o värmeverket som är hel kommunalägda , har kommunen förlorat 100 000:- i obetalda fjärrvärme- o elfakturor i samband med konkursen i våras. Kommunen har inte sponsrat företaget men en förlust i samband med konkursen blir det.

 16. Ötå-bo skriver:

  Mörtberg,vilket ansvar tar du att samhälls service med ett hotell i ötå finns framledes? Är det inte dags att ni borgare inser att marknaden inte löser problemen i glesbygden?

 17. Marianne Berglund skriver:

  Tomas Mörtberg du säger att du blivit felciterad. Jag har inte spelat in intervjun med dig, men som du minns var det mycket dålig täckning när du ringde upp mig strax innan presstopp. Jag fick fråga om flera gånger då jag hade svårt att höra vad du sa. Jag tror mig naturligtvis ha hört som jag skrev. Beklagar ändå om det blev fel.
  Marianne Berglund

 18. edelweiss skriver:

  Hela historien verkar ha utvecklats till Övertorneå kommuns egen Rondo alla Turca. Var det över huvud taget klokt av kommunen att sälja anläggningen?

 19. Elaren skriver:

  Ang behovet av ett hotell i glesbygd så är det inte på ngt sätt kommunen som ska stå för detta lika lite som att kommunen ska sponsra några andra ej kommunala verksamheter. Att hålla med hotell i varje lite kommunhåla är utopi! Skärp er i debatten. El och värme ska alla betala oavsett förbrukare.

 20. Synonym skriver:

  Tomas, blev du felciterad förra gången också när du hävdade att du betalt?

 21. Johanna SD Övertorneå skriver:

  När beslut togs om att hotellet skulle bli asylboende kunde nog de flesta räkna ut att det var slutet för den verksamheten i Ötå. Vad är man ute efter då man har en sån verksamhet? Jo pengarna. Inte är man väl intresserad av att repa upp skiten för x antal kr sen om nån nu trodde det så varför skulle man då bry sig om att betala heller?
  Sen är det även intressant hur Tomas M gång på gång blir felciterad eller uppfattas fel då det hettar till kring öronen på honom. Hur kan det komma sig att det är just han som missförstås så ofta? Eller kan det vara så att munnen pratar för fort ibland?

 22. På polcirkeln skriver:

  Angående Tomas Mörtberg bör han alltid på något sätt spelas in. Han svamlar så han inte vet vad han säger till sist, precis som RK, f.d kmr RK, TV med flera. De nekar ju till och med att ha sagt saker vi alla kan se på Youtube.

 23. Knapsu skriver:

  Kan ju vara intressant att titta i backspegeln och se vad som sades när det begav sig:
  http://hbwebben.se/hotellagaren-ser-indier-som-tankbara-turister-i-tornedalen/

 24. Ingvar skriver:

  Håller med Johanna. Kommun ”sålde” fastigheten för en mindre
  summa (stor förlust) men i verkligheten erhöll köparna troligen
  betalt för att köpa den genom div. fakturor hit o dit.
  De verkar som samma personer fortfarande figurerar i bakgrunden
  oaktat konkurs. Ska vi sponsra med skattemedel även denna gång?

 25. solidaritet skriver:

  Roland j var ju med och bilda sd:s lokalförening. sd som har sin grund i nazismen och är främlingsfientligheten. Och nu vill han inte att jag skriver om fakta. vet varför. en kommun måste ha en fungerande hotellverksamhet. eller ska våra typ gäster från olika myndigheter erbjudas rum på kuiva folkan- som inte finns ok tältplatser finns. nä Mörtberg agera och i nödfall får kommunen köpa tillbaka hotellet. er fria s-k företagssamhet att allt ska privatiseras har fått sig ett stort knäck. för många blir egen företagare för att dom inte ä ranställningbara annars.

 26. Roland Juntti skriver:

  Solidaritet
  Jag var initiativtagare till att även SD skulle finnas representerat i kommunvalen i ÖTÅ ,mycket riktigt
  Varför inte? om SD har ca 15-20 procent i riksdagsvalet bör dom även finnas i kommunerna.
  En demokrati bygger på att personer med olika åsikter utan egen majoritet måste sätta sig ner och prata med varann, det är demokrati

 27. Johanna SD Övertorneå skriver:

  Jag vet inte vilken lokal förening Roland J har varit med och bildat. Inte SD Övertorneå iaf och inte heller någon annan av SD:s lokala föreningar i Norrbotten.
  Sen att ens tänka tanken att kommunen ska köpa tillbaka hotellet är ju befängt då kommunen för det första inte ska bedriva sån verksamhet och för det andra har betydligt vettigare saker att sätta skattepengarna på. Men smaken är ju som baken vad man vill prioritera. Bediva hotellverksamhet eller sätta pengarna på de äldre och/eller barnenfamiljerna där man borde tycka att pengarna ska satsas för att kommunen ska överleva och växa.

 28. Roland Juntti skriver:

  Solidaritet
  Deklarerade redan från första början att jag själv inte skulle ingå i SD och det mest på grund av Björn Söders uttalanden om att jag som Tornedaling och Same inte längre kunde betraktas mig som svensk.
  Är och förblir trogen KDS i riksdagen även om vi är få men fakta kvarstår att i invandringspolitiken står SD och KDS nära varann
  Folk som gästar ÖTÅ är inte utan hotell
  Gamla Prästgården är nu ett exklusivt hotell och ingår i Norrsken Lodge och med en ny ägare som stor satsar på besöksnäringen.
  Hotellverksamhet som åkeriverksamhet skall ej bedrivas av någon kommun

 29. Irro skriver:

  Så då blir vi utan bio då? Trist eftersom vi haft lyxen att se de senaste filmerna i bästa kvalité. Men Mörtberg och Vedestig ska ju öppna Föreningarnas hus på Folkhögskolan…. Undra om det blir bio där??

 30. Funderare skriver:

  Roland Juntti: Svara på min fråga; vem vill till Kuivakangas? Vilket företag väljer att förlägga sina konferenser i den metropolen?

 31. grynnan skriver:

  En fattig kommun måste ha regler för bildande av företag man kan ställa krav på bankgaranti för skattebetalarnas säkerhet, vilket även ett elverk i en sådan kommun bör kunna göra. Juridiskt borde elverket få ta skulden själv med en nu påvisad slapphet!
  Kanske det finns fler företag som är i farozonen!?

 32. Eirin Hannedahl skriver:

  Folkets Hus ordförande Kjell Vedestig har möjlighet att teckna eget abonnemang på elen på FH, då det finns egen mätare för fastigheten.
  FH har under tiden från Hotell Övertorneå AB (Göran Simu och Eirin Hannedahls bolag) förvärvade fastigheten haft en hyra på ”lika med noll” per år. Hotell Övertorneå AB har tagit alla kostnader som försäkring av fastigheten, el och värme. Beräknat värme FH per år är 130 t och el 85 t ex moms. För en förening som inte får dra av momsen + 25%
  Hur hyresavtalet med nuvarande ägare sedan mars 2016 ser ut, kan endast FH-föreningen svara på. Finns det ett avtal?

 33. edelweiss skriver:

  Funderare. tror du att någon vill förlägga en konferens i den hektiska storstadsmetropolen Övertorneå. Redan trafiken avskräcker.

 34. Roland Juntti skriver:

  Tack Johanna för att du ställde allt till sin rätta ordning och att du deklarerade att jag inte var initiativtagare till SD tillkomst i ÖTÅ.
  Jag är glad över att SD i ÖTÅ leds av en ung välutbildad kvinna och inte som det media skriver att SD bara skulle bestå av outbildade medelålders män.
  Johanna har dessutom varit en mycket omtyckt områdeschef inom äldreomsorgen i kommunen och bara det kommer att leda till att personalen inom äldreomsorgen stöttar henne och att det därmed blir en stor valseger för henne i nästa val.

 35. Roland Juntti skriver:

  Kommunen borde köpa hotell Tornedalia med tillhörande Folket hus om man fick det för en summa som förra köparen betalade det vill säga ca 9 miljoner.
  Men inte som hotell utan som särskilt boende för äldre
  Det skulle vara mindre än hälften av den summan på ca 25 miljoner man avser att betala för Pelloprojektets äldreboende.
  Hotellet med tillhörande Folkets hus vore ett färdigt äldreboende med tillägg för arbetsterapi i samma fastighet

 36. Roland Juntti skriver:

  Johanna och Bente M Å har dessutom lyft frågan om arbetsmiljön inom ÖTÅ kommun i senaste kommunfullmäktige.
  När Johanna var chef för Särkivaara fanns där inga arbetsmiljöproblem?? Var alla nöjda med hennes sätt att styra verksamheten?? Tveksamt
  Om Bente erhållit jobbet hon sökte som arbetsledare för kosthållningen i ÖTÅ kommun i Särkivaaras kök, skulle hon då kunnat lösa alla dom arbetsmiljöproblem som funnits där i årtal och som hon var en del av?? Återigen tveksamt
  ÖTÅs årliga budget bör skötas av kompetenta personer som kan företassekonomi och ej av varken Bente eller Johanna.

 37. Nickname skriver:

  Jag lyfter på hatten för Mörtberg som svarar på inlägg fastän inläggen många gånger är skrivna av folk som inte ens har någon kännedom om saken det gäller. Vissa verkar skriva i affekt på någonting de hört i byn. Jadu Mörtberg, du har nog att göra om du ska fortsätta och svara på alla möjliga och omöjliga inlägg. Bra gjort i alla fall. Politikerna brukar gömma sig, men du verkar stå stadigt.

 38. Roland Juntti skriver:

  Nickname
  Håller helt med dig och dom flesta i kommunen har nog insett att Tomas Mörtberg är den enda kompetenta kommunpolitiker som vi i dagsläget har och att endast han kan styra kommunen i rätt riktning och det skall vi vara tacksamma för.
  TM har varit företagare i hela sitt liv och vet hur man får ihop kredit och debet.
  Bävar för vad som kunde komma efter honom

 39. Roland Juntti skriver:

  Bättre lyst till den stäng som brast än den båge som aldrig spänndes, är ett gammalt ordspråk som jag hört sen barndomen.
  Spännbågen kommunalpolitiker och gör hotell Tornedalia till ett exklusivt äldreboende i 3 våningar, placera dom som är i bäst vigör högst upp och övriga i nedåtgående skala.
  I danslokalen arrangerar vi bingo varje dag
  Kör dagligt filmer som Raskens ena dagen och och typ Hemsöborna den andra dagen, vad vi som gamla sett ena dagen har vi glömt bort till nästa dag så varje film är varje dag som en ny film

 40. Roland Juntti skriver:

  Vart tog Wedestig vägen?? har han flyttat från kommunen??
  Han som deklarerade att man får två kommunalråd till priset av en.
  Ingen vet var han finns som en av kommunalråden även om han själv deklarerat att han jobbar 150 procent , på sitt jobb inom flyktingförläggningen 100 procent och 50 procent som kommunalråd.
  Har upprepade ggr försökt komma i kontakt med honom men han finns aldrig på kommunkontoret och inte svarar han i telefon eller ringer upp trots att man lämnar ett meddelande på hans telefonsvarare.
  Var finns han som kommunalråd dom 50 procenten han skall jobba som sådan ??

 41. Enok Nitti skriver:

  Roland Juntti, intressant demensteori, kör också Melodier vi glömt,hundraåringar sjunger för varandra.

 42. Krammatikki skriver:

  Enok, grattis på födelsedagen, du har ju varit med länge och överallt!

 43. Enok Nitti skriver:

  Krammatikki; Tack för det.

 44. Irro skriver:

  Skrattar gott åt att Tomas M är den ende som svarar på kommentarer. Jo nog svarar han men oftast är det inte hela sanningen som kommer fram eller så skyller han på andra. Har mångengång ställt frågor under eget namn och även mejlat, utan att få svar. Så nja…. Tycker ni verkligen det går bra för kommunen?! Lärarna flyr från skolan. Outbildade anställs före sökande med utb inom BUN och SOC. Samtliga förvaltningar går back. Den som väntar får se. Sanningen brukar komma fram. Även jag undrar vart Wedestig tog vägen?

 45. Nickname skriver:

  Övertorneås politiker gör så gott de kan oberoende av vilka partier som sitter i makten. Det är inte så mycket man kan göra med den befolkningsstuktur man har. Skatteunderlaget minskar för varje år. Det blir mer och mer äldre i kommunen. Jag flyttade från kommunen för mer än 25 år sedan. Varje sommar gör jag ett besök och jag ser hur illa det ser ut för kommunen. Tyvärr så kommer kommunen, liksom många andra små kommuner, att dö med tiden. Städer lockar ungdomarna. Men Övertorneå har en rondell i alla fall, alltid något att glädjas över i all deppighet 🙂

 46. Mato skriver:

  Vid en snabb kontroll av företaget Övertorneå fastighets AB så visar det sig att alla tre medlemmarna av styrelsen är firmatecknare. Ett tips till de som utan framgång söker efter Abdulkadir Tosun är att försöka nå de andra två styrelsemedlemmarna. De är bägge bosatta i Sverige.
  En av de andra styrelsemedlemmarna är dessutom även styrelsemedlem och firmatecknare i det andra bolaget Think Wider Consulting & Trading AB. Den personen bör kunna svara på frågor.

 47. politiskt beroende skriver:

  Men vad var alliansens vallöften, jo att öka befolkningen under deras mandatperiod. facit hittills är minus 300 pers. och löftet var att jaga hit företag – reslultat nada. dom har ju sina jobb dom sköter i första hand. vilket svek åt oss medborgare dom utgör. och verkar inte kompetenta. att anställa en kommunutvecklare för enl budget 3 mille under 2 år som jag tänkte var att fixa företag till kommunen de visade sig att hans jobb var att se till att utfarterna till kommunen är slyröjda och annars ser bra ut.

 48. politiskt beroende skriver:

  Och Mörtberg och kanske även osynliga Vedestig. ni har på er till den sista dec 2017 och redovisa till mig vad denna kommunutvecklare har gjort åt för kommunen till de bättre som ni inte själva hade kunnat gjort om ni hade tagit ert uppdrag på allvar. förväntar mig inge svar för svaret kommer bara vara förödmjukande till er själva- alltså inget konkret… eller alternativet är ju att ni redovisar vad denna anställde konkret har gjort så att kommunens befolkning ökar!