Haparanda avvaktar delköp av Ekfors

HAPARANDA: Efter Allan Lehtos beslut att hoppa av sin medverkan i ett köp av Ekfors krafts anläggning, lägger nu också kommunalrådet Gunnel Simu Haparandas köpplanerna i målpåse.

Skälet till Lehtos besked var den politiska oenighet som uppstått hos den politiska ledningen i Övertorneå inför den indikativa budläggning som ska ske den 11 mars.

Det visar sig att också Haparanda stad nu avstår från samverkan. Enligt kommunalrådet Gunnel Simu (S) beror det dock inte på någon politisk oenighet.

–  Nej det får de sköta själva. Vi har ganska mycket på gång som kräver stort engagemang. Utöver På gränsen staden har vi att ta ställning till värmeverket där Vattenfall vill sälja sin del, vi ska orka med allt ekonomiskt också, säger Simu till Kuriren.

Simu har dock inte helt stängt dörren för en framtida samverkan.

–  Man kan tänka sig att vi köper en liten del senare, men i dagsläget säger vi nej.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
13 kommentarer om “Haparanda avvaktar delköp av Ekfors
 1. Happis skriver:

  Kommunen med Gunnel Simu i spetsen avstår från en framtida ”guldgruva”, Ekfors Kraftverk. Istället sänkes kommunens ekonomi till ruinens brant med Gränsenprojektet.
  Se bara på Skellefteå som delvis är elproducent med mer, vilket genererar stora inkomster med bra kommunal verksamhet.

 2. Mickel Räv skriver:

  Varför denna ängslan? Här har ju Haparanda Kommun och Övertorneå Kommun ett guldläge att gå ihop och köpa före detta Ekfors Elnät, Övertorneå Värmeverk och Haparanda Värmeverk. Det nya bolaget kan med fördel heta Tornedalen Energi ab.

 3. Enok Nitti skriver:

  De kan ju sponsra multiarenan också, den kan heta Tornedalens Energithus.

 4. Professor P skriver:

  Luleå energi ab är helägt av Luleå kommun. Lägsta taxorna i landet och en bra service. Jag säger bara lycka till Övertorneå. Ni har all tiders chans…

 5. Nikkalabo skriver:

  Nu tycker vi att det börjar gå för långt. Kan Gunnel Simu ensam avgöra delköp av Ekfors? När fick hon det mandatet?
  Man får känslan att Gunnel Simu behöver ta time out från politiken ett tag. Det här kan sluta med förskräckelse.
  Vi håller med signaturen Mickel Räv.

 6. Esterii skriver:

  Ops

 7. Billigt skriver:

  Köp Ekfors för en billig slant. Sedan säljer Happis och Ö-tå billig el till sina medborgare. Kan det bli så mycket bättre pr för kommunerna.
  Billig el = billigt boende = folk stannar/flyttar in till kommunerna.

 8. Anders skriver:

  Att äga ett el-nät är ingen guldgruva. Det framgår när man läser boksluten från de kommunägda bolagen. Det är elhandeln som kan ge de stora vinsterna, men som vanligt så innebär vinst också risk. Om nu inte Haparanda och Övertorneås kommunledningar vill köpa Ekfors nät, så är frågan vem ska då köpa nätet? Vattenfall säljer allt som går att för att visa bättre resultat, så de ingen budgivare. Kommunernas agerande innebär att de lämnar fältet öppet för ”vemsomhelst” . Varför?

 9. Happis skriver:

  Håller med ”Mikael räv” helt. Det ger kommunala pengar i framtiden. Ingen lägger bud på Ekfors utan att räkna hem vinster. Vid en kommunal omröstning skulle vi med säkerhet lägga ned Gränsenprojektet. Har inte träffat på ngn som är för detta projekt. Gunnel skall ”vi måste våga satsa”, lätt att säga när det inte är egen börs.

 10. Happis skriver:

  En bättre idé är att bygg ett hotell med äventyrsbad och i anslutning campingplats. Servicebyggnad finns färdigt i tullhuset. Förslaget skulle säkert Ikea gilla. Turister och inte minst barnfamiljer skulle stanna någon dag i Happis. Blanda inte ihop äpplen och päron. En gymnasieskola skall inte vara mitt i ett köpcentrum!

 11. Happis skriver:

  Gunnel Simu argumenterar för höga kostnader till interkommunala ersättningar. Tror hon att om vi bygger gymnasieskola mitt i ett köpcentrum så stannar eleverna hemma istället för att välja annan kommun. Det är ett mycket naivt sätt att tro att detta bekostar hyra av en gymnasieskola på gränsen. Hon har ju själv varit med om att lägga ned gymnasieprogram som Barn- och fritid, fordonsprogrammet, med fler.
  Är det så konstigt att elever väljer gymnasieprogram på annan ort?

 12. KB skriver:

  För första gången tar Gunnel Simu ordet ”orka ekonomiskt” i sin mun!!

 13. Örjan Pekka skriver:

  Tack för kommentarerna. Jag publicerar ett antal av dem i tisdagens Haparandabladet.
  /Örjan Pekka
  Haparandabladet/HBwebben.se