Haparanda hamn kan få upprustning

HAPARANDA/NIKKALA: Haparanda stad har en färdig plan på att renovera den stora kajen i Haparanda hamn och även uppföra en ny vågbrytare. Kostnaden för projektet beräknas att uppgå till fem miljoner kronor.

Haparanda stad har budgeterat två miljoner kronor, samt sökt medfinansiering på tre miljoner kronor från havs- och fiskerifonden. Om stödet beviljas tillkännages i höst, enligt Allan Fjellvind, fritidschef, Haparanda stad.
Bland annat är planen att restaurera storkajen som ligger längst ut i hamnen.

I restaureringsplanen ingår också att uppföra ytterligare en vågbrytare, längre ut än de befintliga. I dagsläget finns två stenpirar eller så kallade vågbrytare i anslutning till hamnens inlopp
Den nya vågbrytaren ska vara 150 meter och ligga längre ut, i en vinkel från storkajens södra ände.
– Det är egentligen den delen som är den kostsamma. Den görs för att trygga och säkerställa för fiskerinäringen att kunna ha vettiga förhållanden, säger Allan Fjellvind.
Blir det sökta stödet beviljat görs en upphandling av arbetet, när den sedan är färdig kan arbetet sätta igång.
– Mycket av det här kan man göra under vinterhalvåret. Förhoppningen är att det ska kunna vara klart nästa sommar, men det beror ju på hur lång handläggningstid havs- och fiskerifonden har. Projektet förutsätter en medfinansiering, säger Allan Fjellvind.

För bygget av den nya vågbrytaren är det inlämnat en anmälan om vattenverksamhet till länsstyrelsen.
– Vi har gjort bedömningen att det inte krävs tillstånd, men det är upp till länsstyrelsen att avgöra, säger Allan Fjellvind.
Bedömningen att det ska räcka med anmälan, grundas på att det inte görs någon muddring och att den påverkade vattenytan är av mindre storlek.
Blir den nya piren verklighet ska den yttre delen av hamnen användas av yrkesfiskares verksamhet, vilket betyder att en del av nuvarande hamn kan frigöras för ytterligare fritidsbåtar.
Det är just nu inte planerat för någon muddring av de inre delarna av hamnen.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
En kommentar om “Haparanda hamn kan få upprustning
  1. Robin Hood. skriver:

    Hoppas att Fahlander inte är involverad!?☺