Haparanda har högst arbetslöshet i länet

TORNEDALEN: I Tornedalskommunerna sjunker arbetslösheten. Bäst går det för Pajala där antalet personer utan jobb gått ner med 1,3 procentenheter i december 2010 jämfört med samma månad 2009. Haparanda har däremot den högsta arbetslösheten i länet.
Arbetsmarknadsläget förbättrades i december 2010 jämfört med samma månad året innan. Fler jobb anmäldes till länets arbetsförmedlingar och färre nya arbetssökande anmälde sig på arbetsförmedlingarna jämfört med samma tid för ett år sedan. Särskilt ljust ut ser det ut inom industrin där antalet platser mer än dubblerats från 2009.
Antalet öppet arbetslösa var i december 6.323 personer i länet vilket är 1.740 färre än för ett år sedan och innebär en minskning med 0,4 procentenheter.
I riket var den genomsnittliga arbetslösheten på 6,8 procent och i Norrbotten på 8,8 procent.
För Haparanda, Övertorneå och Pajala låg den på hela 14,9, 12,8 och 11,7 procent.
I Haparanda var 944 personer öppet arbetslösa vilket var 56 färre än 2009 (-0,8 procentenheter). I Övertorneå var 363 personer arbetslösa vilket är en minskning med 24 personer (-0,7 procentenheter). I Pajala var 403 personer var arbetslösa vilket var 54 (1,3 procentenheter) färre än förra året.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar:
7 kommentarer om “Haparanda har högst arbetslöshet i länet
 1. Kjell Ljung, informatör på Arbetsförmedlingen skriver:

  Det är skillnad på procent och procentenheter. I artikeln talas om minskningar med t ex 1,3 procent i Pajala, när det i själva verket handlar om procentenheter. I procent blir Pajala-minskningen drygt 18. Osv artikeln igenom.

 2. Flashback skriver:

  Märkligt ni har ju Ikea och det skulle ju fixa allt?

 3. Ulrika Huhtaniska skriver:

  Tack Kjell Ljung för påpekandet. Åtgärdar detta. Hälsningar Ulrika.

 4. Parasiten skriver:

  Märkligt att inte fler och framför allt haparandabor kommenterar denna artikel. Kanske man sitter nöjda trots detta nedslående faktum.

 5. Knapsu skriver:

  Undrar om ”Parasiten” efterlyser fler kommentarer från Haparandaborna när det handlar om positiva nyheter? Men parasiter frodas väl inte nog mycket när värdorganismen mår bra?

 6. Disa skriver:

  Ja, det kanske inte räcker med 944 personer som är arbetslösa. Tänk om alla funktionshindrade också anmäler sig arbetslösa. Hur många tror ni att det blir? Det här har pågått en längre tid eftersom man inte räknat med arbetslösa personerna i dom olika programmen. Föreställ alla 944 arbetslösa på torget i Haparanda så får ni ett hum om vad det handlar om!! Hur många mår far inte illa och mår dåligt i kommunen?? Vem bryr sig så länge man själv har det bra?
  Disa

 7. Samhällsmedborgare skriver:

  Är ju ett enda stort och kapitalt misslyckande för ansvariga politiker-och beslutsfattare, inte minst inom kommunförvaltning- och arbetsförmedling. Ytterligare ett tydligt bevis på rådande inkompetens på näringslivssidan i gränsstaden. Tyvärr.