Haparanda öppnar upp sig mest

TORNEDALEN: Haparanda och Kiruna är de kommuner i Norrbottens län som är mest öppna, enligt undersökningen Öppenhetsindex 2017 som granskar öppenheten kring offentliga handlingar i landet.

Undersökningen från projektet undervaka.se är tänkt att belysa Sveriges 290 kommunstyrelsers öppenhet med stöd av fem punkter: utlämnande i elektronisk form, skyndsamt utlämnande, avgifter för utlämnande, publicering av diarium samt service- och kunskapsnivå. Resultaten vägs sedan samman i ett så kallat öppenhetsindex som möjliggör jämförelse och illustration av öppenhetsgraden hos de undersökta myndigheterna.

Siffran noll innebär att en variabel inte är öppen och siffran tio innebär öppen.

Haparanda är bäst i Norrbotten på öppenhet tillsammans med Kiruna med poängen 6,3 , vilket totalt sett ger en 93:e plats i landet tillsammans med andra kommuner. I detta index som tagits fram framgår det poäng mellan 6 och 8 innebär att kommunen är öppen med mindre brister.

I Pajala hamnar slutsiffran på 5,4 vilket ger en 228:e plats i landet. Övertorneå hamnar något lägre med 5,2 som leder kommunen på plats 239. Båda kommunernas rankning innebär att de är delvis öppna, men har nämnvärda brister.

Kalix kommun landar på plats 185 med betyget 5,9. Siffror för Överkalix kommun saknas.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
En kommentar om “Haparanda öppnar upp sig mest
  1. Futurum Casus skriver:

    Inte vänsterextrema i Haparanda. Där är öppenhetsindex lika med noll. De hade med lätthet frågat mig om de rykten som de sprider är sant.