Haparanda satsar minst i länet på skola

HAPARANDA: Enligt Lärarförbundet satsar Haparanda kommun minst på skolan av länets alla kommuner.
Lärarfacket har  analyserat statistik från SKL och jämfört den så kallade standardkostnaden* med vad varje kommun faktiskt satsar. Och statistiken visar att det varierar stort hur mycket kommunerna lägger på skolan.

Inom Norrbottens län satsar Haparanda kommun minst med ett påslag under 2017 på 18 procent, medan Överkalix kommun satsar mest i länet med ett påslag på 53 procent. Genomsnittet för alla kommuner i länet är 38 procent.

Siffror vad gäller hur kommunernas satsningar har förändrats visar att Haparanda har satsat tolv procent mindre under denna mandatperiod, vilket kan jämföras med exempelvis Övertorneå och Pajala som har satsat 15 procent respektive elva procent mer.

Kalix kommun uppges också ha satsat en procent mindre under mandatperioden, medan Överkalix kommun har satsat nio procent mer.

En annan undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Lärarförbundet visar att två av tre föräldrar till barn i skolålder kan tänka sig att flytta till en annan kommun för att få tillgång till en bättre skola.

– Det här är en oerhört viktig signal till alla kommunpolitiker. Man måste satsa på skolan för att vara en attraktiv kommun att bo och leva i. Att en del kommuner väljer att satsa mindre än sina grannkommuner gör att de får svårt att konkurrera om livsviktig lärarkompetens och ett starkt befolkningsunderlag, säger Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

 

*Standardkostnaden är ett mått för vad skolan borde kosta i en kommun utifrån lokala förutsättningar. Denna schablonuträkning påverkas bland annat av hur många barn i skolålder det bor i kommunen. I lärarförbundets analys har de jämfört respektive kommuns standardkostnad med den faktiska kostnaden för skolan.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
35 kommentarer om “Haparanda satsar minst i länet på skola
 1. kotteparva skriver:

  Ni måste förstå att det är valår och kommunen måste därmed prioritera valfläsk såsom fräcka prydnar på skolgården, procentsatser syns skitdåligt i facebokflödet 🙁

 2. Happisman skriver:

  Typiskt Haparanda, ”Ei se kannatte” (det lönar sig inte).
  Dags för en ny politik! Vi kan gott prova något annat än S.

 3. Betraerq skriver:

  Var tog sossarnas satsning sveriges bästa skola vägen i happis?

 4. Krille skriver:

  Haparanda är snart Sveriges motsvarighet till Detroit (förutom att det aldrig existerat någon större industri här) och borde rimligtvis försättas under statlig tvångsförvaltning på grund av jäv och inkompetens. Dom få skattekronor som trillar in går till orealistiska och havererade prestigeprojekt till minne av politiker istället för basal grundservice åt invånarna.

 5. Trafikant skriver:

  Ja det säger ju det mesta om Haparanda

 6. Bengt Westman, ordförande BUN skriver:

  Tyvärr är det här ett missförstånd från Lärarförbundetssida. Vi harbokfört Torneås betalning till språkskolan som en intäkt inettobudgeten det drar ner kostnaden så att siffrorna blir helt fel. Jag ska i morgon se till att rättsi ffror redovisas.

 7. Fritidsfiskaren skriver:

  Elevhälsan är ju bara ett exempeĺ i Haparanda. Ledningen skrämmer iväg kompetensen till grannkommunerna. Högsta kommunledningen är helt ovetande om vad som försiggår.

 8. Risto skriver:

  Solekko prosentteja sannoo politikko! Haparanda är en stad i förfall, tyvärr! En stad som under många fägringsår blommade, tyvärr så vattnade man inte blommorna 🙁 de vissnade och beslutsfattarns blev blinda och i samband att det slog sig för bröstet och sjöng, fyfanvadviärbra… och glömde vattna blommorna. Nu ser man att blommorna här och där måste rivas bort, vattnet sinar. Vad händer nu? Prat, prat och åter prat inte om sitt utan av ditt. Ursäkta mig men när ska ni (läs. Beslutsfattarna) focucera er på problemen och åtgärda dessa för alla happisbor och turister ska trivas bättre?

 9. Perämies skriver:

  @ Bengt Westman, ordförande BUN

  Sök utbildning i Bokföring, framgår med tydlighet stora brister

 10. Ik skriver:

  Det som är säkert är att jag ska inte rösta sossarna!!!

 11. Mamma skriver:

  Tänk nu hur ni ska rösta. Nu är det dags att ‘rösta, ut’ sossarna!

 12. Marita skriver:

  Nu tror jag på allvar att Haparanda behöver nytt ledarskap !
  Vad har socialdemokraterna gjort i Haparanda dom senaste 30 åren ?
  Rannsaka er i Haparanda rösta på andra ledare. Ni har inget att förlora tvärtom kanske utvecklingen vänder. Men ge ledningen 8 år.
  Tror att det skulle vara bra att dom borgerliga får styra Happis. Ge dom en chans !

 13. Axeli skriver:

  Absolut ej sossarna, Sven Tornberg är min man!!

 14. Förälder med barn på Gränsskolan skriver:

  ”Haparanda mår bra” säger vårt kommunalråd, hur har majoriteten utvecklat skolan de senaste 30 åren? statistik finns på skolverkets hemsida och där kan vi läsa hur bra skolan mår! vi jämför meritvärden (betyg) för åk9 2016/2017 där är Haparanda:
  * sämst i Norrbotten
  * plats 276 (av 290) bland kommuner dvs i bottenskiktet
  * Gränsskolan är på plats 1490 av 1525 högstadieskolor dvs sämst av de sämsta!
  Bortförklaringen är att det är så många elever med utländskt ursprung i Happis men Södertälje är på plats 74 i riket med högre grad elever med utländsk bakgrund.
  Haparanda behöver nytt ledarskap!

 15. Betraerq skriver:

  Botemedel!
  1. Byt styrande politisk parti.
  2. Sparka kommunchef.
  3. Sparka förvaltningschef för BUN.
  4. Gör om gör rätt.

 16. Sd skriver:

  Hujjaa, Bengt on hyvä selittään. Nehej, inga sossar nån mer.

 17. från holmen skriver:

  Bra att sådant här framkommer..få nu se om det påverkar väljarna …eller om dom tar samma dom sista

 18. Förälder med barn på Gränsskolan skriver:

  Skollagens 5 kapitel ”Trygghet och studiero”
  3§ Utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero.
  Under första veckan på Gränsskolan har det redan varit * slagsmål i klassrummen
  * skolan har polisanmält elever
  * elever har blivit avstängda
  * elever har blivit omplacerade
  Detta är inget nytt, så här har det sett ut i flera år och skolledningen gör ingenting. Gränsskolan präglas inte av ”trygghet och studiero” utan av ”slagsmål och svordomar” varför pratar inte herr Westman om detta?
  Haparanda behöver nytt ledarskap!!!

 19. Besviken skriver:

  Undervisningen, Skolbyggnaderna och -gårdarna, fritidsanläggningarna, cykelvägarna, gatorna… har inte underhållits på årtal. Man får skämmas över Idrottshuset och badhuset som stannat på 70-80 -talet. Samma gäller Skolorna och skolgårdarna som man kunde tro ligger i Ryssland! Det har inte satsats på barn och unga i den här kommunen och hur mår ungdomarna??? Synd för det finns många eldsjälar som finns i föreningar och tex. personalen på Badhuset är fantastisk… Men kommunen måste prioritera barnen!!! Jag är väldigt glad över det som hänt på stranden denna sommar men det räcker inte!!! VAKNA

 20. Lilla My skriver:

  Förälder med barn på… håller med dig… Haparanda är dåligt på väldigt mycket inte bara skolan. Ett litet axplock; titta på de dåliga vägarna, titta på stöket (kriminella, knarkare, rattfyllon, osv), titta på svamlet inom kommunledningen, titta på (s)vågerpolitiken och myglet hos de styrande.

 21. från holmen skriver:

  Förövrigt så bör kommunen tillföra resurser till skolan med tanke på att alla som omfattas av amnestin som dom regeringen med stöd av Centern drev igenom..staten kostnader minst 3 miljarder Kommunernas kostnad har ungen vågat räkna på..men dessa kostnader drabbar kommunernas skattebetalare….

 22. lantis skriver:

  Lilla My har helt rätt. Se nu till att rösta bort myglet och (s)vågerpolitiken hos de styrande. Sossarna har misskött kommunen på de flesta plan under väldigt lång tid. Exempelvis många tjänster som aldrig annonserat(s) ut, påhittade jobb till släkt, vänner och bekanta.
  ”Hjälp du mig, så hjälper jag dig”- mentaliteten har gällt innanför kommunhusets väggar. Nä, nu är hög tid att få bort myglet och korruptionen från kommunhuset.

 23. Jens skriver:

  Förälder med barn..,
  Först skriver du följande:
  * skolan har polisanmält elever
  * elever har blivit avstängda
  * elever har blivit omplacerade

  Därefter skriver du att skolledningen inte gör någonting. Jag får inte på något sätt ihop din logik.

 24. Förälder med barn på Gränsskolan skriver:

  Jens
  Skolan har vidtagit åtgärder som inte gett någon verkan då det fortfarande är samma kaos på skolan, samma elever får fortfarande härja fritt.
  Åtgärderna som gjorts har resulterat i:
  * De avstängda eleverna är tillbaka till skolan och får fortsätta att härja om de vill.
  * omplaceringen visade sig vara i ett annat klassrum.

  De elever som slåss och hotar andra elever är tillbaka i korridorerna och gör som de vill, dvs tillbaka som det var för en vecka sedan, som det var för ett år sedan, mm

  Att göra samma åtgärder igen som inte funkat tidigare är detsamma som att inte göra någonting!!

 25. Förälder med barn på Gränsskolan skriver:

  Problemet för skolan i Haparanda är att ingen i skolledningen tar tag i problemen. Westman som styr skolskutan pratar bara om Språkskolan och Norrbottens bästa skola när problemet är att Gränsskolan är sämst av de sämsta skolorna i Sverige.

  Varför är inte debatter hur ska Gränsskolan bli en acceptabel skola, att bara lyfta Gränsskolan till en medelmåtta är ett oerhört stort steg.

  Var är visionen, planerna, åtgärderna för gränsskolan???

  Gränsskolans problem är flera gånger större än lokalfrågan för Språkskolan, för lokalerna funkar även om de inte är bra men Gränsskolan fungerar inte.

 26. från holmen skriver:

  Gränskolan har ju legat i bottenskiktet av svenska skolor när dom jämförts i tabellform..har inte påverkat PISA resultaten positivt nää. Råvaran till Skolorna är väl likvärdig i alla kommuner det är förädlingen av råvaran som brister…(med råvaran menar jag eleverna)

 27. Antti skriver:

  Nyt äänestetään pois sossut vallasta haaparannalla. Minun ääni menee centerille

 28. Jens skriver:

  Skolledningen har antagligen gjort det de kunnat utifrån vad de har för befogenheter. Om samma elever fortsätter att bete sig på det sätt du beskriver ligger problemen så djupt att skolan är maktlös.
  Det är väl samma föräldrar som låter barnen bete sig så? Skolan är en plats för undervisning, inte ett substitut för olämpliga föräldrar.

 29. Förälder med barn på Gränsskolan skriver:

  Skolan är inte maktlös, de kan och de har befogenheter enligt skollagen att flytta dessa elever till andra enheter men de gör inte det. Skulle dessa elever flyttas till andra enheter så skulle lärarna få en mycket bättre miljö att faktiskt undervisa i klassrummet och då skulle skolan, även Gränsskolan, bli en plats för undervisning.

  Som det är nu så daltar skolan med de stökiga eleverna och koncentrerar resurserna till dem, de elever som faktiskt vill lära sig något får inga resurser utan blir sittandes och rullar tummarna på lektionerna och således får även de sämre betyg.

 30. Förälder med barn på Gränsskolan skriver:

  En reflektion:
  Skolresultaten för 9:orna i Haparanda har störtdykt de senaste åren, detta gäller både pojkar och flickar, det gäller även olika ursprung dvs svensk och utländsk bakgrund, samtliga grupper visar sämre resultat.

  Under motsvarande period har Skolresultaten för 9:orna i Kalix stigit med nästan motsvarande siffror!!!

  Under samma period har det skett en lärarflykt från Haparanda till Kalix!!!

  Är det en slump eller finns det ett samband?! Det borde vara förnuftigast att få tillbaka de lärarna som lämnat Haparanda, men de vill inte komma tillbaka, varför? HB har skrivit om det.

 31. Tuomas skriver:

  Nu blir det säkert bra med både elevhälsan och skolans utveckling i Haparanda. Den som nuförtiden är ansvarig för dessa är nämligen expert inom äldreomsorgen! Det går bara sämre och sämre med Haparandaskolan.

 32. Lilla My skriver:

  Jens… det är förmodligen samma slags föräldrar som aldrig uppfostrat sina barn utan istället låter barnen ställa till med ett helvete för omgivningen i skolan och i Haparanda. Mycket droger finns inom skolan och det skulle vara obligatoriskt drogtest av samtliga elever.

 33. Upptill Bevis skriver:

  Alldeles för höga förväntningar på vardagen efter valet. Fortfarande samma stiltje som kommer att råda även efter maktskiftet. Utmaningarna i att vara en initiativrik organisation och driva saker med höga mål kommer inte att ske. Följ upp på vallöften nu mer än tidigare!

 34. Tuomas skriver:

  Valresultatet på Tornedalsskolan 2018:

  %
  S: 20,8
  SD:20,1
  C: 19,5
  V: 12,3
  M: 9,7
  MP:5,2
  KD:3,9
  Blanka, ogiltiga. 7,1%

 35. Phantomen skriver:

  Vi behöver en ny Kangen på skolan, han hadde man respekt för ,