Haparanda slopar demokrativerktyg

Politikerna i Haparanda har beslutat att avveckla demokrativerktyget e-förslag.

Politikerna i Haparanda har beslutat att avveckla demokrativerktyget e-förslag.

HAPARANDA: Nu ska Haparanda stad avveckla demokrativerktyget e-förslag, som infördes år 2011.

E-förslaget infördes med motiveringen att kommunen vill få bättre kontakt med medborgarna och fördjupa demokratin.

Nu anser kommunstyrelsens arbetsutskott (ksau) att det inte är ekonomiskt försvarbart att ha kvar det. Därmed kommer verktyget att avvecklas från och med den 1 januari 2017.

Vitsen med e-förslaget är att alla på ett enkelt sätt ska kunna lämna förslag på förändringar, förbättringar och så vidare. Förslagen blir synliga på Haparanda stads hemsida, och når därmed fler medborgare. Får förslaget minst 30 underskrifter (medhåll) skickas det vidare till kommunstyrelsen, som tar ställning till det.

– Även om vi nu avvecklar e-förslag så finns det fortfarande mängder av sätt som våra medborgare kan påverka utvecklingen i Haparanda. Det finns till exempel möjlighet att skicka in medborgarförslag på samma sätt som tidigare, säger kommunalrådet Peter Waara på kommunens hemsida.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar:
6 kommentarer om “Haparanda slopar demokrativerktyg
 1. Sosse eller? skriver:

  Haparandas kommunalråd vill inte ha kvar denna funktion för att det är obekvämt att medborgarna får tycka till. Inte är det konstigt att ni skrotar det enda verktyget som vi skattebetalare har för att påverka er – det måste vara obekvämt att gång på gång skrota de utmärkta ideer som vi för fram. Jag har hört att man kan bordlägga en fråga så länge att förslagsställaren till slut trillar av pinn.. och då faller ju hela vitsen med E-förslag, så att säga! Nej, den enda gång man behöver oss medborgare är på valdagen, tydligen. Det här är alldeles för dåligt, Peter Waara, vad har du gjort för oss?

 2. Peter Waara skriver:

  Hej Sosse eller?
  Systemet med E-förslaget beräknas kosta kommunen för 2017 omkring 50000 kronor (systemkostnad plus abonnemang). Under 2015 och 2016 inkom det 2 förslag per år. Det blir en kostnad på 25000 kronor per förslag och år. Ett enhälligt (S, V, C och M) fattade detta beslut.
  Medborgarförslag kommer finnas kvar och det är fritt fram att kontakta vilken politiker som helst i kommunen för att lyfta olika frågor. Så har det alltid varit och så kommer det också att förbli.

 3. Kommunmedborgare skriver:

  Den politiska verksamhet i vår kommun kostar 1126 kr per kommunmedborgare. E-förslagsmöjligheten kostar 50 000 kr delat på 10 000 medborgare, således 5 kr per kommunmedborgare. Nog hade det väl varit vettigare att istället försöka marknadsföra E-förslagsmöjlighet mer i stället för att lägga ner möjligheten? Denna moderna möjlighet för kommunmedborgare att påverka utvecklingen i kommunen får inte kosta några ynka kronor! Snålheten bedrar visheten.

 4. Pigan skriver:

  Systemet var krånligt! Påtala detta åt ansvariga i kommunhuset. Ville man skriva på eller lämna ett förslag var det massor med krångel för att kunna logga in i systemet. Inte konstigt om användningen runnit ut i sand… Å dessutom varför lämna förslag då de förslag som gått igenom ändå inte blev verkställda?

 5. Sosse eller? skriver:

  Höll på att sätta kaffet i vrångstrupen i morse när Luleå kommun stolt presenterade i Norrbottens nytt att de börjar med E-förslag. Enligt dem så är det mer kostnadseffektivt och demokratiskt.

  Håller med Dileva när han sjunger: ”Vem ska man tro på tro på tro på när det är så här”.

  Vad kan man säga.., politiken är då inte förutsägbar!!!!

 6. Jovain skriver:

  Helt rätt beslut. Alla dessa påhitt underminerar den representativa demokratin !
  Då folk inbillar sig att de kan styra i sann miljöpartistisk anda där våra folkvalda politiker ska sitta på läktaren.