Uppdaterad: Polisen har brutit avspärrningarna

Polisen har satt upp avspärrning runt kommunhuset. Foto: Eva Spiik

Polisen har satt upp avspärrning runt kommunhuset. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: Vid 11- tiden under onsdagen inkom ett anonymt bombhot riktat mot Haparanda stad.

Samtalet inkom till växeln och var enligt kommunchefen Lena Ekh riktat mot socialförvaltningen.

Hon uppger vidare för Haparandabladet att eftersom det var ett uttalat hot beslutades det omgående att kommunhuset ska utrymmas. Därmed samlades samtliga ur personalen ute på torget.

Polisen har satt upp avspärrningsband runt hela kvarteret.

Vid 12-tiden meddelade lokal polis att de kommer att ha samtal med socialtjänstens personal för att analysera hur de ska tolka hotet.

Efter att samtalen har genomförts har en insatsstyrka från Luleå tagit sig till Haparanda för att söka igenom huset. Styrkan anlände strax före 13-tiden.

Vid 14-tiden hade insatsstyrkan säkrat kommunhuset, inget farligt föremål hittades.

Kommunchef Lena Ekh uppger att de anställda har återgått till sina arbetsuppgifter.

Orsaken till hotet är i dagsläget oklart.

– Nu kommer ju efterarbetet med att försöka identifiera vem som har ringt, det vet vi inte, säger Lena Ekh till Haparandabladet.

Polisen kommer nu att startas en utredning.

”Vi har inget konkret just nu, vi har en del uppslag att gå efter och så finns det digitala spår som ska följas upp och så får vi se vad det kan leda till”, säger polisen Pher Gustavsson till Norrbottens media.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
16 kommentarer om “Uppdaterad: Polisen har brutit avspärrningarna
 1. Urken skriver:

  Nya spännande Sverige!

 2. Mad Max skriver:

  Det närmar sig oss också. Någon som är förvånad?

 3. Pete skriver:

  ei sole mikhänn, joku höpöttää vaan

 4. Knapsu skriver:

  Att folk blir förbannade på socialtjänsten och därför kommer med hot för att saker inte går deras väg är inget nytt.
  Så Urken och Mad Max kan ta det lungt.

 5. Enok Nitti skriver:

  Det har varit hot mot socialtjänsten långt innan flyktingsituationen, bl.a. blev socialchefen hotad för flera decennier sedan och en herre har stått och demonstrerat utanför huvudingången mot hanteringen av hans barn. Det är inte utan anledning som dom har lås och pansarglas.

 6. Urken skriver:

  Knapsu,
  Att det förekommer bombhot ända i lilla insnöade Haparanda berättar ju redan en hel del.
  Att folk blir ”förbannade” över socialtjänsten är väll inget nytt.. Men tror du det är samma personer som bombhotar soctjänsten?

 7. Knapsu skriver:

  Urken: självklart är det någon lokal stjärna som är missnöjd med soc. Vad trodde du, att det är IS-sympatisörer i farten?

 8. nisse skriver:

  Tänk om alla arbetsplatser inom Haparanda kommun vore lika skyddad och säker som kommunhuset! Alla hot skall tas på allvar, igår kom det ett bombhot via telefon och ett stort pådrag drogs igång, och personalsäkerheten kommer på tal. Det finns arbetsplatser där det förekommer mer än verbala hot, men inte ser man securitas på dessa ställen! Tydligen är säkerheten inte lika viktig för alla. Nisse

 9. Urken skriver:

  Knapsu,
  Självklart kan det vara det. Alltså IS sympatisör. Varför skulle det inte kunna vara det?

 10. Enok Nitti skriver:

  När ringde IS och förvarnade senast? Deras Modus Operandi är att gå in och döda så många som möjligt och det går inte genom att bära in en bomb i Stadshuset.Det är gott om rum och korridorer och socialen har låst.

 11. Urken skriver:

  Enok bubben,
  Jag sa att det KAN vara IS. Med tanke på vad som hände i Stockholm så kan ju någon ”ensamvarg” hota även dom norra delarna av landet för att skapa större rädsla. Men som vanligt kommer ärendet att läggas ner, så vi lär nog aldrig veta hurdan ”lokal stjärna” det handlar om.

 12. Jens skriver:

  Urken: vad är det som är nytt och spännande med de lokala kändisarna till halvfigurer som ställer till med det vanliga jävulskapet?

 13. Pmurt skriver:

  Jens. Du kanske inte såg vad ”Urken” skrev men: Hur du än vänder och vrider på det så tror varken jag, Urken eller Enok riktigt på det där med ”lokal stjärna” snacket.

 14. Jens skriver:

  Pmurt: sätt inte på Enok din och Urkens foliehahu. Du kan väl läsa innantill?

 15. Enok Nitti skriver:

  Tack för det Jens, om man med lokal stjärna menar A-lagare och småkriminella så tror jag inte på det. Det finns åtminstone en och det vet Kommunen också som i ord och handling uttryckt sitt hat mot Haparanda Kommun.IS kan ni glömma, flyktingarna är tacksamma för det bemötande dom fått i Haparanda.

 16. Pmurt skriver:

  Enok,
  Jamen visst! Så måste det vara! A-lagare och småkriminella som bombhotar. Nästan så trovärdigt så man skulle kunna tro på det.