Haparandaelever reser till Europaparlamentet

HAPARANDA: Tornedalsskolan vann i fjol en resa till Strasbourg och Europaparlamentet. Haparandaeleverna har tidigt på tisdagsmorgonen påbörjat resan till östra Frankrike.

Den 7 februari kommer eleverna att representera Sverige i Euroscola tillsammans med andra utvalda skolklasser från EU:s medlemsländer. Eleverna agerar Europaparlamentariker för en dag och sitter i utskottsgrupper där de diskuterar fram förslag till EU-lagar och slutligen så röstar de sedan om lagförslagen i kammaren.

Omkring 15 skolklasser från Sverige reser varje år till Strasbourg för att medverka i Euroscola, ett projekt som har pågått sedan 1990. För att vinna den svenska uttagningen måste gymnasieklassen ha slutfört eller påbörjat ett projekt som anknyter till EU.
Europaparlamentets motivering till att Tornedalsskolan vunnit priset lyder, ”skolan har påbörjat ett gediget arbete för att öka kunskapen om EU och Europaparlamentet i ett gränsöverskridande projekt mellan två gymnasieskolor i Sverige och Finland. Med planerade utställningar, debatter och en EU-temadag den 9 maj kommer projektet att nå skolelever men även den breda allmänheten. Projektet är mycket ambitiöst med en tydlig koppling till nästa val till Europaparlamentet den 26 maj 2019”.
Det är tredje gången som Tornedalsskolan vinner en resa till Strasbourg på grund av skolans framstående arbete med att sprida kunskap om EU.
 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar:
En kommentar om “Haparandaelever reser till Europaparlamentet
  1. Pontus skriver:

    Grattis till de lärare på Tornedalsskolan som initierat och genomfört detta beundransvärda arbete med tid och energi, även en bonus för ungdomarna att få en ny upplevelse av EU-arbetet.