Storskalp för Asplöven

Tidig ledning för Modo. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: AHC snodde silvret i Vardia Cup efter 4-2 (0-1, 3-0, 1-1) och en lysande andraperiod mot SHL-laget Modo under lördagseftermiddagen.

Modo är gammalt storlag som i relativa termer sladdat under senare år. Asplöven är fortfarande en uppkäftig uppkomling i svensk hockey, en charmig underdog som jabbar underifrån.

FÖRSTA PERIODEN: Matchuret tickar!

Mardrömsstart: Modo kommer tre mot två och fixar 0-1 redan efter 21 sekunder när tre gubbar går bort sig.

1.18: tvåa för yrvaket hemmalag. AHC har stor box och dödar första straffminuten ganska enkelt. Modo spelar runt, men kommer inte in i det heta området framför mål. Viktigt för hemmalaget att hålla ut i det skedet.

AHC lite vaknare i minuterna fyra och fem. Och med några fräsande skott i minut sju. Bra tempo i matchen nu, med ett hemmalag som spelat upp sig efter den hemska starten. Böljande för en stund.

10.07: jätteräddning av Quemener efter snabbt sidledsspel. Men en jämn kamp för närvarande. 11.30: hemmalagets keeper räddar friläge. Lång anfall av Asplöven minuten senare.

Snabb, svängig hockey mitt i perioden. Dyk och Olsson leder offensiven i AHC med fem kvar. Man spelar sig till chanser, men har svårt att avsluta i det höga tempo som råder.

Fin sistaminut av hemmalaget och skotten 7-10 i en period som går i rasande fart. En match i publikens smak som Asplöven i hög grad är med i.

Modo2a

Mattias Bromé sätter 2-1 i andra. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Ett hemmamål gör eftermiddagen intressantare.

0.43: halvt friläge för Asplöven efter snabb vändning. AHC har startat piggt, men skotten hamnar hela tiden i magen på Modos målis. Men trägen vinner: AHC biter sig fast och har en puck inne i minut fyra. Tror man. Men den smeker utsidan av nätet.

Hemmalaget hursomhelst piggt och optimistiskt. 5.23: hemmacentern Jonas Berglund avslutar snyggt anfall, millimeter från kvittering. Modo framåt i natten omkring sex blankt, med pigga parader av Quemener i hemmakassen.

7.27: ett första femfyra för Asplöven. 8.48: Simon Olsson snurrar sånär in pucken fri framför mål. Också en fin andraminut från AHC, men tyvärr inget rassel. ”Dallas” Dalroth offrar sig som siste gubbe i en snabb Modovändning.

11.45: hemmaanfallaren Anthon Eriksson drar iväg ett slumpskott som överraskar gästernas sovande målman. 1-1, med passpoäng till backen Antti Ylönen.

Helt rättvist med den spelutveckling som varit. Asplöven kapitaliserar med ett skärrat bortalag – Mattias Bromé trycker in en passning från Colin Long till 2-1 efter 14.09. Modo går framåt och tvingar fram en tvåa efter 14.51. Ett tänt och rörligt Asplöven avväpnar motståndaren, men en trött kvintett blir pressade sedan man blivit fulltaliga.

Meden knapp halvminut kvar av mellan akten vänder Asplöven snabbt och i ett tre mot ett-läge smeker Simon Olsson fram pucken till Sebastian Dyk som behärskat lägger in 3-1! Man får nypa sig i armen.

15-13 i skott under Asplövens bästa period hittills i år.

Ronan Quemener – en jätte i hemmaburen. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: Segerrecept: sarg-ut i fem minuter.

1.13: friläge för AHC, men jätteräddning av bortakeepern. Slarv och friläge för Modo omkring två blankt, men Quemener står i vägen. Svettigt!

Sebastian Dyk fri i minut fyra, men krutar utanför. Våldsamt svängig hockey fem minuter in i perioden. En hemmaspelare dribblar dumt vi offensiv blå och orsakar en snabb kontring omkring sju blankt. Men lika snabb är Quemeners plockhandske!

8.41: ny kick vändning av Modo och nära nät. Asplöven får inte bli övermodiga. Man blir lite ihåliga och bänken tar time-out efter 10.03.

Gästerna är dock inte nöjda och fortsätter framåt. Men hemmalaget strider tappert och håller sig på rätt sida om pucken med sju minuter kvar. AHC:s fjärdelina jobbar stenhårt och lyfter ner spelet i offensiv zon i minut fjorton.

Spänningen lever med fem minuter kvar. En tid för hjältar.

Eller busar: två back för Asplöven efter 15.23, som försvarar sig bra under första minuten och skapar en chans. Men sedan rövar domaren laget på en given tvåa, som Modo får i momentet efter. Fem mot tre och en rättsskipare som blir alldeles för synlig.

Modo håller huvudet kallt och reducerar efter 17.24, men hemmalaget hinner bli fulltaligt. Ett uppretat AHC kämpar heroiskt med två minuter kvar av ordinarie.  Och när gästerna tar ut målvakten kan Kyle Jean lägga pucken i tomt mål till 4-2 efter 18.29, frammatad av Colin Long och evige Sebastian Dyk.

Klockren stolpträff från Modo utan målman efter 19.14. AHC hinner missa öppen kasse tre gånger i slutminuten. 5-20 i skott säger en del om bilden i den tredje perioden.

– De har visserligen pucken mycket, men jag tycker inte att de skapar så mycket i tredje. Och vår andraperiod är närmast perfekt, kommenterar Urban Lahti i Asplövens tränartrio. Tillskottet av Luleåbackarna betyder också mycket.

Lahti är mycket nöjd med den kollektiva insatsen och berömmer många spelare. Särskilt nöjd är han med centern Jonas Berglunds insats. HBwebben träffar anfallaren Mattias Bromé som kröner en kopiös arbetsinsats med ett snyggt mål i den andra perioden.

– Det fungerar bättre och bättre. Jag trivs i gruppen och hoppas kunna producera och bidra under året, hälsar han.

Förutom de nämnda, gillar HBwebben unge backen Isak Pantzare, säkre målvakten Ronan Quemener och läckra anfallsduon Simon Olsson och Sebastian Dyk. Men alla tar aktiv del i lördagseftermiddagens seger och det bådar gott inför seriestarten.

 

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Svenska Taggar: , , , , ,
10 kommentarer om “Storskalp för Asplöven
 1. Matt skriver:

  Hej,

  Visas inte matchen live på video?

 2. Nasuabo skriver:

  Så vackert, oikein kaunis…3-1, man bara myser!

 3. Pajalabollen skriver:

  Asplöven är så bra skönt att vi har någon idrott som vi kan vara bra på:-)

 4. bp skriver:

  Jättebra av grabbarna, en skalp som hörs i hockeysverige. …..

 5. PG skriver:

  Hur i h-vete skriver ni eran text? Dåligt stavat och väldigt svårt att förstå hur matchen egentligen gick till. Nä nu får ni faktiskt ta och steppa upp och lära er hur man skriver en matchsammanfattning…

  /PG – utflyttad happisbo

 6. Lasse Stenman skriver:

  Bäste PG!
  Er text, om jag får be! Och: det är ingen matchsammanfattning, det är ett direktreferat.
  Om du återkommer med precis vilka stavfel du menar, ska vi rätta till dem.
  Fingrarna kan halka i hastigheten, men eventuella felaktigheter korrigeras i periodpaus eller senast efter match. Under en tät tillställning kan texten uppdateras mer än 100 gånger under en kväll och då är nerven viktigare än bokstaven.
  Vår typ av bevakning är ett sätt att levandegöra matchen. Det finns för all del andra sätt och medier. Läsaren väljer det som passar vederbörande bäst.
  Lasse

 7. Hasse skriver:

  Bra Lasse håller helt med dig.

 8. Enok Nitti skriver:

  En bra sak med PG:s inlägg, PG-utflyttad happisbo

 9. deadb4winter@gmail.com skriver:

  Enok……och fler och fler flyttar, undra varför ?

 10. Enok Nitti skriver:

  Dead, det finns inga möjligheter för ungdomar här om man inte vill sitta i en butikskassa. Inget fel i ett sånt jobb iofs.men man kanske vill göra annat.