Asplöven föll trots fin forcering

AIK och målvakten Robin Rahm drog längsta strået under tisdagskvällen. Foto: Lasse Stenman

STOCKHOLM: AIK hemmaslog AHC med 3-1 (1-0, 1-0, 1-1) i en dramatisk tillställning i Hockeyallsvenskan under tisdagskvällen.

Johanneshovs isstadion, klassisk hockeymark!

FÖRSTA PERIODEN: Matchuret tickar!

AIK tar första nedsläpp och börjar med puck. Men det är gästerna som noterar kvällens första skott på mål efter en halvminut. Hemmalaget håller i taktpinnen under de två första minuterna, men Asplöven ser tajta ut.

Hemmakrigarna vill på kasse och Quemener mellan gästernas stolpar är väl uppvärmd efter fyra minuter. Men efter 4.39 måste han kapitulera – AIK trycker in 1-0, inte helt oförtjänt i det läget.

Gästerna samlar sig och sejfar i minuterna sex och sju. Asplöven har ju en tråkig historia tidigare under säsongen, där baklängesmålen lätt kommer i klasar. Lite mer av bortalaget mitt i perioden. 7-5 i skott vid första power-break efter 11.32.

Matchen söker profil och AHC former efter avbrottet. Men gästerna har mer att säga till om nu och har en bra period i minuterna tretton och fjorton. 14.29: AIK drar på sig en dubbeltvåa efter en hög klubba och Asplöven i pp, där man under de två första straffminuterna inte mäktar skapa särskilt mycket. Bättre fart på pucken i den andra avdelningen av utvisningen, men AIK krigar förtjänstfullt bort tiden.

18.34: ombytta roller, hemmalaget i femfyra. Gästerna säljer sig heller inte billigt. 11-12 i skott under en period som indikerar på ännu en spännande hockeykväll.

ANDRA PERIODEN: AHC börjar ronden i numerärt underläge i dryga halvminuten.

AIK hinner etablera tryck, men gästerna vrider sig ur greppet. Hemmalaget inleder dock mellanakten i högt tempo och behåller tryck efter utvisningstiden. 2.50: ett pressat AHC tar ny tvåa. Kan med ansträngning döda minut ett. Men efter 4.03 rämnar muren, 2-0 till AIK och rejäl uppförsbacke för Asplöven.

AHC måste få nästa mål om det ska bli några poäng. Gästerna spelar upp sig lite under minuterna sex och sju efter kraftig hemmadominans. Matchen väger verkligen mitt i perioden. 12-6 i skott vid andra power-break efter 10.39 och samtidigt två nya utvisningsminuter för bortalaget, som lever farligt.

Ett tappert Asplöven fixar den första straffminuten ganska enkelt. Så även den andra. Lappkast: femfyra för AHC efter 12.53. Man försöker verkligen, men AIK försvarar sig bra och det vill sig inte riktigt. Hemmalaget har dessutom en stensäker keeper i Robin Rahm.

15.50: Asplöven fortsätter att ta tvåor. Håller AIK ifrån sig under första halvan av tiden, men det hårda jobbet kostar på fysiskt. Bra box av AHC håller laget kvar i matchen. 16-10 i skott under ronden ger en bild av en aktiv period som dock är väldigt färgad av AIK.

TREDJE PERIODEN: Just two shots away, poängen bara två skott bort.

Asplöven börjar med pucken och vill framåt. Gästerna pigga under de två första minuterna, men hemmaförsvaret sorterar bra och Asplöven har svårt att komma till riktigt heta lägen. 4.59: dubbeltvåa för gästerna, där en gubbe väldigt dåligt tajmat snackar till sig två minusminuter. Som efter 5.33 blir fem mot tre för AIK, brrr.

Men en heroisk box håller emot hela två minuter med två gubbar färre. Och blir småningom fulltaliga. Kanske tanklösheten kan bli en boost, med drygt tio minuter kvar att jobba på. HBwebben håller på att bli sannspådd: Colin Long hänger 2-1 frammatad av anfallsbrodern Victor Ekarv.

10.04: Asplöven och Simon Olsson bränner en straff, elände. Pucken i underkanten av ribban! Men gästerna verkar ha momentum nu. Hemmalaget drar dock skickligt ned tempot och spelar på tiden med åtta kvar.

4-3 i skott vid sista power-break efter 13.14, en paus som kommer lägligt för AHC som kan planera slutoffensiv.

Tid för hjältar: fem minuter kvar. Hemmalaget håller huvudet kallt och håller gästerna på utsidan med tre minuter kvar. 18.40: Asplöven tar time-out och plockar ut Quemener, men trots tapper slutforcering håller hemmalaget undan och kan lägga in 3-1 i tom kasse med klockan på tjugo blankt.

5-7 i skott under perioden och ett Asplöven som kan lämna arenan med högt burna huvuden.

– Det känns surt eftersom vi spelade så bra, säger Per Kenttä i Asplövens ledartrojka. Men tar vi med oss detta spel hem, blir det poäng på torsdag.

Coach Kenttä berömmer målvakten Ronan Quemener och försvararen Antti Ylönen.

– I övrigt en fin kollektiv insats, avslutar han.

 

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , ,
En kommentar om “Asplöven föll trots fin forcering
  1. Fjollan skriver:

    Var är svullo?