Harpest bekräftad på döda harar

TORNEDALEN: Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har fått in hundratals rapporter om döda harar på olika platser i landet. Det är nu bekräftat att de döda hararna hade harpest.

Harpest (tularemi) är en mycket smittsam bakteriesjukdom som drabbar flera varmblodiga djur, inklusive människor, hundar, gnagare och hardjur. Den uppträder främst under sensommar och tidig höst, skriver SVA i ett pressmeddelande.

Bakterien sprids vanligtvis av mygg, eller via kontakt med sjukt djur. Vid hantering av döda harar är det viktigt att använda handskar, och tvätta händerna noggrant efteråt.

I år har det inkommit fler rapporter än förväntat gällande antal fall av harpest. Folkhälsomyndigheten meddelande under fredagen att man tagit emot 130 anmälningar av harpest. De fynd som har gjorts har främst varit i kustområden, men även i delar av inlandet.

Man räknar med att utbrottet sannolikt kommer att fortsätta att växa de kommande veckorna eftersom september månad normalt innebär störst antal anmälda harpestfall.

– Alla hittills undersökta döda harar som skickats in till oss har vid våra undersökningar visat sig bära på harpestbakterier. Vi har sju bekräftade fall just nu och de kommer samtliga från Luleåtrakten, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär och chef för SVA:s viltsektion, i ett pressmeddelande.

SVA uppmanar nu jägare och allmänhet om att fortsätta att rapportera och skicka in fynd av döda harar, eller smågnagare, som också är mycket känsliga för harpest.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,