HB-ANALYS: Hammarström blir kommunalråd med Gramner som vice

Ulrika Hammarström framstår som den främsta kandidaten till att vara (S) kandidat som kommmunalråd. Foto: Lasse Stenman

Ulrika Hammarström framstår som den främsta kandidaten till att vara (S) kandidat som kommmunalråd. Foto: Lasse Stenman

PAJALA: Kommunalrådskandidaterna i Pajala faller ifrån en efter en, ungefär som Agatha Christies porslinsfigurer i en klassisk bok med en numera onämnbar titel. Till slut fanns bara en porslinsfigur kvar.

I Pajala talar nu mycket för att Ulrika Hammarström (S) till slut blir kvar som kommunalråd. Med Leif Gramner (KD) som vice kommunalråd. Förhandlingar har inletts.

Socialdemokraternas valberedning nominerade ursprungligen tio kandidater.
Tre har officiellt tackat nej, nämligen Jenny Eriksson, Ann-Sofie Isaksson och Evgny Krakov. De två sistnämnda så sent som i tisdags i samband med Haparandabladets kommunalrådsdebatt på grund av synnerligen personliga skäl vilka inte har med politik att göra.

Fyra kan räknas bort
Av de sju återstående kan åtminstone fyra räknas bort. Sixten Eriksson har inte tillräckligt god hälsa. Både Stig-Ola Nilsson och Mehmed Dirsek är alltför okända för att samla röster vid sin hearingen i arbetarekommunen den 9 januari.
Förre fackföreningsmannen Roland Karlsson skulle vara ett starkt namn, men enligt egen utsago kommer han föreslå alla som funderar att rösta på honom att lägga sin röst på Ulrika Hammarström.

Så var de bara tre
Återstår alltså tre kandidater, Laila Mäki, Jan Larsson och Ulrika Hammarström.
Laila Mäki är en trotjänare med mer än 20 år i politiken. Hon är fullmäktiges andre vice ordförande och ledamot i kommunstyrelsen och personalutskottet. Men hon har varit lite av en grå eminens i politiken.
Dessutom har hon troget röstat med den så kallade centralistgruppen i fullmäktige. S-medlemmarna, där majoriteten kommer från byarna, har inte glömt detta.

Jan Larsson har rutin och är sugen på att bli kommunalråd.

Jan Larsson har rutin och är sugen på att bli kommunalråd.

Jan Larsson är den mest professionelle politikern i Pajala kommun. Men han har fyra saker emot sig. 1) Han har framstått som en av de drivande centralisterna. 2) Många ser med misstänksamhet på hans partibyte från (V) till (S). 3) Han har uttalat sig slarvigt om kommunjuridik och resurser hos länsstyrelsen. 4) Han har i media uttalat sig ringaktande om kompetensen hos de nya medlemmarna i partiet.
Jan Larssons chans att bli nominerad av arbetarekommunen är lika med noll. Däremot kan han dyka upp som kandidat i fullmäktige.

Och så var de bara en
Kvar finns alltså ”decentralisten” Ulrika Hammarström. Kommunalrådsdebatten och utfrågningen var hennes politiska elddop, men hon skötte sig väl och försökte inte låtsas vara kunnigare än hon är.
Hon är van att driva resultatinriktade projekt i sitt jobb som elkonstruktör, via sin arbetsgivare anlitad bland annat av LKAB i stora projekt. Det som också talar för henne är att hon inte har några kopplingar till kommunhuset. I Pajala har historiskt sett kommunanställda ofta dominerat i (S)-partiet, vilket inte alltid varit så populärt bland gemene man.

Det hela avgörs dock i fullmäktige den 16 januari – och där är det svårt att förutspå utgången eftersom oppositionen är i majoritet. Dessutom kan den så kallade centralistgruppen inom socialdemokratin komma att lansera en egen kandidat vid fullmäktigemötet.

Stalltips Hammarström/Gramner
Enligt vad Haparandabladet erfar har arbetarekommunens styrelse vid senaste sammanträdet utsett en delegation som ska förhandla med de borgerliga om samarbete.
Hos de borgerliga är enligt vad HB förstått framför allt (Kd) med tre mandat öppna för Ulrika Hammarström. En rimlig bedömning är att moderaterna med tre mandat också ställer upp – särskild efter att Roger Tuomas (M) nu ersätts av landsbygdsprofilen Elaine Björnfot, som blir en stark politisk kraft.

Kurt Haapala (C) lär få svårt att gå emot en kandidat som beskrivs som decentralist.

Kurt Haapala (C) lär få svårt att gå emot en kandidat som beskrivs som decentralist.

Liberalerna med ett mandat kan också vara beredda att gå med. Den ende centerpartisten Kurt Haapala skulle också, med centerns landsbygdsprofil, få svårt att gå emot en byakandidat.

V hamnar utanför
Vänsterpartiet, näst största partiet i fullmäktige, kan komma att hamna lite utanför i det slutliga dramat. Decentralisterna har inte glömt att (V) ställde upp för en centralistisk politik.
Haparandabladets stalltips blir alltså: Ulrika Hammarström, kommunalråd och Leif Gramner, vice kommunalråd när fullmäktige avslutas den 16 januari.
Det skulle innebära att byaföreningarna i Korpilombolo, Tärendö och Junosuando genom sin demokratiska politiska kupp vinner en fullständig seger över de toppolitiker som drev igenom skol- och badhusnedläggningar.
Om nu inte någon joker i leken ger sig till känna.

Publicerad i Pajala, Svenska
26 kommentarer om “HB-ANALYS: Hammarström blir kommunalråd med Gramner som vice
 1. klurifax skriver:

  vice kommunalråd???? och vad gör att lilla Pajala kommun behöver en vice kommunalråd??? räcker med en deltids kommunalråd och där skulle ju kommunen även spara pengar.

 2. Fredrik skriver:

  HB kör, som vanligt, med icke helt objektiv journalistik.
  Att tycka att Hammarström skötte sig väl på utfrågningen är verkligen att ta i. Hon svarade ”jag vet inte”, samt ”jag har möjlighet att få stöd av de som vet”. Det håller inte att ”ringa en vän” när mikrofonen är under näsan, eller när det brinner i knutarna.
  Pajala försökte att ha en politisk nybörjare som kommunalråd. Det är orsaken till att de nu måste välja ett nytt. Är det verkligen klokt att göra samma misstag igen? Dags att låta någon som KAN få försöka leda arbetet mot en budget i balans, och en fungerande kommunal apparat.

 3. Örjan Pekka skriver:

  Hej Fredrik,

  Som du ser är artikeln märkt analys, då måste det ges utrymme att bedöma insatserna vid debatten.

  Mvh
  Örjan Pekka
  Haparandabladet/HBwebben.se

 4. Rätt ska vara rätt skriver:

  Vi har väl haft ett vice kommunalråd redan fram till idag. Det var väl ett krav från v att Britta Tervaniemi skulle få den vänskapstjänsten. I övrigt som vanligt en bra analys av hb.

 5. Ingen skillnad skriver:

  De lär inte lösa problemet oavsett om man blandar i borgare eller inte samma sak. Det finns ingen ty alla har bindningar på ett eller annat sätt, motverkar syftet. Lär bli många miljoner skatte kronor som ryker till ingen nytta igen. Finns ingen övrig heller inom kommunen som kan lösa problemen. Behövs andra tag.

 6. Kommunbo skriver:

  Bravo Haparandabladet!
  Vi är många, som gör precis samma analys , som du. Det är klokt att söka kunskap och ta reda på saker och ting. Det är värre, om man påstår att man kan allt och ändå gör det mesta fel. Kommunalråd är/ skall inte vara en diktator.. Det handlar om ett lagarbete och mycket sunt förnuft.

 7. krevulanten skriver:

  Blir det bättre med ett vicekommunalråd, fortfarande har kommunen en allt för stor kostym. Ulrica hade inga svar btrf ekonomin, fortfarande är det personalen som kostar och bli av med dessa kostnader.Det kan ta upp till 1 år och då är vi inne i valåret 2018. Jag vill se den starke kandidaten som börjar med att dela ut dessa beska piller. Tyvärr under tiden när kandidaterna blir besluts föra, detta kommer att kosta oerhörda pengar. Visst påstod Ulrica att hon har de som kan kommunalekonomi , men den kommunala ekonomin förbättras inte

 8. realist skriver:

  Förhoppningsvis kommer det betyda positivt för företag i kommunen om högern kommer in.Det behöver komma in något nytt och mer företagarvänligt, som tar tillvara dom privata företag som finns i kommunen.

 9. Nostradamus d.y. skriver:

  Lasse P har analyserat igen! Sist analyserade han i månader om att det bara är en tidsfråga innan gruvan i Tapuli öppnar igen. De analyserna har ju spruckit ganska rejält. Lasse räknar bort Janne Larsson, gör det inte! Konstigare saker har inträffat i Pajalas politik, tänker då främst på Kartellen en gång i tiden.

 10. Kommunbo skriver:

  Det är väl bra att det finns någon, som analyserar och som kan /törs gräva. Det är riktig journalistik.

  Om en liten, självutnämnd grupp, försöker/lyckas ta makten är det så långt, som man kan komma från demokratin. Det finns ett annat ord, som bättre passar in.

 11. Korpisbosse skriver:

  Jan Larsson blir kandidaten. Glöm alla andra.

 12. Lars Pekka skriver:

  Nostradamus. Läs HB i morgon tisdag!

 13. Boikotta pajala. skriver:

  Hoppas inte Larsson blir vald. Verkar vara arvoden som lockar.

 14. Önskar balanserad rapportering skriver:

  När nu detta politiska skeende lider mot sitt slut hoppas jag att HB tar sig tid att reflektera kring hur de skött sitt uppdrag under hösten och vintern.

  Min förhoppning är att en sådan reflektion leder till ett beslut om att låta någon annan än Lars Pekka sköta bevakningen av Pajalapolitiken i framtiden. Detta eftersom att han konsekvent har haft svårt att hålla sig saklig i sin rapportering. Han har därmed gjort sig själv till en aktör i detta politiska skeende vilket är olyckligt för journalistiken, för allmänheten och för de S-medlemmar som ska ta ställning i kommunalrådsfrågan.

 15. Önskar balanserad rapportering skriver:

  Den obalanserade rapporteringen är tydlig för alla som läser hans artiklar som ofta är blandningar av analyser, åsikter och nyheter. Det blev också tydligt under den debatt som HB anordnade i Pajala där Lars Pekka mest verkade vilja ställa ledande frågor som krävde förenklade svar och som enbart tycktes syfta till att ytterligare vidga den klyfta mellan ”centralister” och ”decentralister” som varit temat i varje artikel som Lars Pekka skrivit i HB under hösten.

 16. Höger skriver:

  realist..
  HÖGERN knappast bättre kålsupare ?

 17. Önskar balanserad rapportering skriver:

  Detta får till konsekvens att vi läsare, varav somliga är medlemmar i S, somliga även medborgare i Pajala kommun som förhoppningsvis kommer att rösta i nästa val, somliga bara nyfikna på vad som händer, inte ges de bästa förutsättningarna att bilda oss väl underbyggda uppfattningar om de olika kandidaterna och vilken typ av politik de vill bedriva. Ty väldigt lite av rapporteringen har tyvärr handlat om sakfrågor, visioner eller ideologi. Istället har den för det mesta beskrivit konflikten mellan ”decentralister” och ”centralister”.

 18. Önskar balanserad rapportering skriver:

  Att efter sådan intensiv bevakning som avslutades med en offentlig debatt fortfarande veta så lite om vad kandidaterna vill och hur de ska genomföra sin politik hoppas jag leder till att HB, Lars Pekka och Örjan Pekka funderar över hur de i framtiden ska bedriva det journalistiska arbete som är så viktigt för vår demokrati.

 19. Kommunbo skriver:

  Tack till Haparandabladet, som opolitiskt granskar och analyserar. När man börjar skylla på tidningens rapportering, visar det verkligen hur illa ställt det är med demokratin på en del håll i Pajala.

 20. Eva Esberg skriver:

  Alla har jättemycket åsikter och tyckande. Vi måste vara realister och inse att kommunen är satt i ett mycket allvarligt ekonomiskt läge. Vi har blivit beskyllda i fullmäktige som ”gnällspikar mm” när vi ifrågasatt det ena projektet/beslutet efter det andra som visat sig vara ekonomiskt ödesdigert för kommunen nu när man tittar i backspegeln samt splittrande. Vi vill att vår kommun ska vara en bra kommun att leva i. Det som förvånar mig mest är att så många attraheras av kommunalrådsposten. Min högsta önskan är att slippa alla negativa skriverier om Pajala Kommun för en lång tid framåt.

 21. Eva Esberg skriver:

  Ni kan ju fråga Bengt Niska om det var så dumt att ha Leif Gramner vid sin sida när 27 miljoner skulle sparas in.

 22. medborgare skriver:

  Kirunaborna var glada när Jan Larsson lämnade stan för Pajala.

 23. Rolf skriver:

  Esberg…
  Pajala kommun eller Tornedalen??
  Knappast om man inte gör den likvärdig för alla och inför vottering till tjänster,
  låter inte partiboken styra tillsättningar.
  Slutar med särbehandling, trakasserier, dolkar inom partiet.
  Förtjänar kommunen något gott värde, tror inte detta kommer att ske?

 24. Önskar balanserad rapportering skriver:

  Kommunbo: Utan att ta ställning eller välja sida i kommunalrådsfrågan ville jag bara uppmärksamma de brister jag sett i rapporteringen.

  Jag uppskattar verkligen HB eftersom att Pajala och Tornedalen är så underbevakat av övriga medier. Just därför vilar ett extra tungt ansvar på HB att rapportera om politiska skeenden på ett sakligt sätt utan att ta ställning. Detta om något är väl viktigt för en väl fungerande lokal demokrati där väljarna ska kunna fatta väl informerade beslut på valdagen och kunna utkräva ansvar av de politiska företrädare som de röstar fram?

 25. Nostradamus d.y. skriver:

  Jaha Lasse Pekka, din analys gick inte riktigt vägen. Jag sa ju tidigare att räkna inte bort Janne Larsson. Det här blir nog bra med tiden, två rutinerade politiker. Få se om Lasse får rätt om gruvan, det hoppas vi nog alla Pajala kommunbor, men….

 26. Byakraft skriver:

  Instämmer till fullo med de åsikter som framförs av alias Önskar balanserad rapportering!