HB avslöjar: Bengt Niska blir kommunalråd i Pajala

Bengt Niska har sagt ja till att nomineras och lär därmed bli kommunaråd i Pajala – igen. Foto: Lars Pekka

Bengt Niska har sagt ja till att nomineras och lär därmed bli kommunaråd i Pajala – igen. Foto: Lars Pekka

PAJALA: Haparandabladet kan nu avslöja att förra kommunalrådet Bengt Niska (S) har gett efter för trycket. Han har tackat ja till att nomineras som nytt kommunalråd i Pajala för en tid av två år. Övertalningar har kommit från båda parter i den strid som förlamat Pajalapolitiken.

– Framför allt har det kommit frågor från vanliga Pajalabor och jag håller inte reda på vilken falang de tillhör, säger Bengt Niska.

– Det enda som hänt är att jag sagt att jag ställer upp för två år om jag blir nominerad och vald och det är en lång process.

Det som gjort att Bengt Niska tidigare sagt nej är hälsan. Han har haft problem med hjärtat, även om han numera mår bra.

Riskprojekt
– Jag inser att det är ett visst riskprojekt för mig och min familj om jag blir vald. Kommunalrådsjobbet är inget jobb klockan 8-17. Men Pajala kommun befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge och min uppfostran säger mig att man ska ställa upp och ta ansvar, säger Bengt Niska.

– Jag får försöka fortsätta motionera och leva sunt som jag gjort de senaste åren.

Ingen realistisk motkandidat
Han är noga med att tala om att han hittills varken är nominerad eller vald. Men någon stark motkandidat finns realistiskt sett inte i (S)-partiet. Till saken hör också att det alltid är arbetarekommunen som efter valberedningens arbete ska nominera partiets kandidat.

Att han har starkt stöd i arbetarekommunen, med en majoritet från byarna, råder inget tvivel om. De skulle aldrig nominera exempelvis fullmäktigeordföranden Jan Larsson eller socialdemokraternas tidigare gruppledare i fullmäktige, Johny Lantto, som offentligt avsagt sig uppdraget. Båda har intagit en centralistisk linje.

En annan möjlig kandidat kunde vara kultur- och utbildningsnämndens ordförande Evgeny Krakov, som många anser vara ett framtidsnamn. Men hans strikta inställning till att lägga ner klasserna 6-9 i Junosuando och Tärendö gör honom omöjlig för närvarande.

Skolfrågan avgjord
Skolfrågan är för närvarande avgjord. Arbetarekommunen kommer inte i närtid att kräva att de äldre eleverna ska återgå till Tärendö och Junosuando. De allra flesta pluggar i Kangos friskola.

Bengt Niska vill idag inte uttala sig politiskt i någon fråga, men menar att det är en självklarhet att hela Pajala ska leva – något annat har aldrig funnits på hans agenda under hans tid som kommunalråd. Han tror också att denna inställning har stort stöd bland Pajalaborna.

Blir han vald kommer han med stor säkerhet att ta en time out som ordförande för STR-T.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , ,
33 kommentarer om “HB avslöjar: Bengt Niska blir kommunalråd i Pajala
 1. Bengtfan skriver:

  Då blir det ordning även i kommunhuset. Bengt sätter nog fart på de som jobbar där. Slut med sötebrödsdagarna skulle jag tro för många dönickar. Sen kommer det säkert att bli mer positivt om Pajala i pressen. Heja Bengt!

 2. Pajalabo skriver:

  Ja Bengt Niska blir bra, får jobba hårt men vi måste få ordning i kommunen!!

 3. Jättebra förslag skriver:

  Det bästa som kunde hända! En klok människa som vet vad socialdemokrati är. Nu blir det ordning och reda!

 4. Tänkvärt skriver:

  Pajalas småpåvar förnekar sig inte, nu vill de lansera gamla kommunalrådet som bäst före datumet gått ut för länge sen. Det är väl det att det vill fortsätta som förut, tål inga förändringar. Förstår de inte att det måste komma en utifrån som inte har någon hållhake på sig av småpåvarna.En utifrån som vet bättre hur man styr en konkursmässig kommun med skulder upp över öronen.

 5. Arbetare skriver:

  Hur många gruvor skall herr Niska öppna och lägger ner, innan IKEA duger? Men – Pajala har ju råd?

 6. niinvain skriver:

  Hujhaj Niska igen. Vart försvann de 25 miljoner från Puab under hans tid och dessutom 800-tusen i skuld som kommunen blev tvungen att pröjsa. Sätt allt på entrerenad och minska kommunanställda. Men detta mäktar inte Niska.
  Bäst att fly fälet – nya skattehöjningar är att vänta.

 7. Snyltar inte skriver:

  Bengt har fixat knepiga budgetar tidigare.
  Minns ni en budget som han fixade med slogan ”Krafttag för omtag”?
  Tillsammans med en del av oppositionen spikades budgeten, men inte slogan.
  ”Omtag för krafttag” skulle det heta enligt fullmäktige.

 8. Boikotta pajala. skriver:

  Jaha han vill att pajala ska leva?menar han byn eller kommunen?Vore de inte bättre att ha fortsätter å dansa ballet? Tror inte han har så mycket att tillföra.Vad gjorde han sisst ?

 9. Betraktare skriver:

  Det är bra att Bengt tar över styret till 2018 över valet,ingen annan kan Pajala kommun bättre än han,han vet att vara kommunalråd inte är ett 8 till 4 jobb som vissa tror (trodde).

 10. Bengtfan skriver:

  Sisst öppnade han en gruva. Nästsisst fick han ordning på budgeten. Sisst men inte minst så hade han bra kontakter med rikssdagen!

 11. niinvain skriver:

  Ei tarvitte päätä pärjätään niskalla

 12. Sputnik skriver:

  Bengt vågar sig tillbaka nu när gruvan är nedlagd vilket är lättare att styra Pajala tillbaka i gamla spår med avveckling som följd. Mörkret lägger sig som ett skimmer över kommunen men gammelsossarna jublar över detta.

 13. Arbetare skriver:

  Till ”sisst” – mera ”ballet”!

 14. Pjäxan skriver:

  Om Niska bli vald till kommunalråd och hans syster tillbaks som kommunchef så skriker jag och springer ut. Vi blir bombade åter till kulturåldern, räknestickor och tvingas säkert prata meänkieli.

 15. Osenka skriver:

  Bengan är som ett årgångsvin.Blir bara bättre och bättre.

 16. Funderare skriver:

  Nu blir det ordning på torpet! Snabb nedläggning av skolorna i Junosuando och Tärendö. Sedan sälj bort fastigheterna. Hejja Bengan!

 17. Hjälp skriver:

  Tyvärr inget framtidsnamn. De som tror han kan göra något underverk med kommunen är ute och cyklar. Nej vi måste få en framtidens ledare till Pajala kommun nu, någon som kan lyssna på andra än sig själv, någon som förstår omvärlden och den tid vi lever i. Bengt hade sina förtjänster på den tiden det begav sig! Tyvärr finns det inget självklart alternativ idag bland sossarna i Pajala (och jag har träffat dem alla). Sossarna får nog värva någon utifrån, hopplöst läge.

 18. Boikotta pajala. skriver:

  Funderare. Sen stänger vi isladan och en av sporthallarna i pajala. Sen kan man ju även stänga gymnasiet och kallställa en del av brandstationen och stänga flygplatsen.

 19. Jerkka skriver:

  Bra där Boikotta, öga för öga tand för tand.

 20. Styrman skriver:

  Ut med tornedalsfinska
  In med ArmeNiska

 21. Funderare skriver:

  Bojkotta Pajala: Varför stänga något som har beläggning? Kallställa en del av brandstationen? Vad vinner du på det? Du får samma idiotiska effekt som det blev med Junosuando och Tärendö skola. Är ingen mening att göra något halvdant. Stäng hela skiten i sådana fall. Gymnasiet kan man helt klart stänga. Utan elever ska man inte bedriva skola.

 22. Boikotta pajala. skriver:

  Funderare: Junosuando skola hade beläggning. Ska man spara framöver så måste de börja stängas läggas ner verksamheter i Pajala. Och de är väl kultur- och fritidsanläggningarna som snabbast ger resultat. Ni har ju dyra driftkostnader på era fastigheter.

 23. hujhaj skriver:

  Att dansa i bastun är inte des<mma som att dansa utan pengar – mycket hetare.
  Bastudansare = kommunalråd = tornedalsteater blir hela kommunen.

 24. Funderare skriver:

  Bojkotta pajala: Junosuando skola hade beläggning? Skärp dig. Var fasiken inte ens 100 elever. Svara vidare på mina frågor huruvida en halv kallställning lönar sig. Stänga ner skolor ger resultat.

 25. realist skriver:

  Hoppas nu allt går åt skogen med hela kommunen. Allt dör ut även central orten. Varför ska vi ens bo kvar här?. Om allt ska stängas, inget får finnas kvar. Varför ska folk fortsätta bo kvar i kommunen?.Undrar om det inte är lika att flytta till Kiruna?.

 26. Skogskalle skriver:

  Många domedagsprofeter i farten. BN lovar två år för att bringa ordning och reda i en kommun med både ekonomisk och politisk kris. I tider man behöver hålla ihop går man i motsatt riktning och hugger på allt och alla. Förutom att skapa ordning i leden och kommunen behöver han även externa medel av engångskaraktär för att anpassa kostymen till de snabba förändringar som uppstått på grund av de snabba rörelserna i järnmalmspriserna. Det bör han fixa samtidigt som tid finns att hitta en lösning till nästa val.

 27. Gruvfogden skriver:

  Stänga skolor ger alltid resultat. Både positivt och negativt. Positivt resultat ger det kortsiktigt i siffran man sparar. Men sen när man ser till ökade kostnader så blir inte totalekonomin lika lönsam.
  Familjer som drabbas negativt av skolnedläggningar och känner ett sug att flytta från en utby väljer nog inte centralorten. Då är skolnedläggningen endast en negativ ekonomisk konsekvens. Men nedläggningar är nödvändiga, så är det. Därför kanske man måste kolla på alla ben inom kommunen. Är det nödvändigt att ha i drift både Rians sporthall och den gamla sporthallen? Är behoven så stora?

 28. Gruvfogden skriver:

  Plan och Miljökontoret har en organisation anpassad för en större tätort i expansiv byggfas. Att bevilja byggstart för ett attefallshus inom stadsplanelagt område i en by som Pajala kräver en försvinnande liten organisation. Tekniska enheten har även den en organisation med tillhörande maskinpark avsedda för en kommun i Bodens Storlek. Nej Bengt!! Om du nu ska dansa balett med kommunen så ta på en trikå som är anpassad. Kostymen är för stor!! Men spara på rätt saker.

 29. Snyltar inte skriver:

  Apropå vår tillgång och inkomstbringande stolthet kommunägda ”Pajalabostäder AB”.
  Det vi har byggt upp med hyror, eller sparat ihop kollektivt genom att avstå lönehöjningar, det är begärligt skattesänkarkapital för de borgerliga.
  Dit hörde löntagarfonder, pensionsfonder och numera allmännyttans bostäder.
  Med mungiporna ända till öronen reade Bohman ut löntagarfonderna år 1992.
  Långt senare såg man att köparna egentligen fick betalt för köpet, aktiekurserna hade rusat upp i och med överskott av köpvillig kapital för resp. bolag.

 30. Snyltar inte skriver:

  Och inte fick löntagarna skattesänkningar, nej rea intäkten delades ut till ädlare samhällsklass.
  Pensionsfonderna såldes ut nästan likadant, men dessa var avsedda som lån till amortering av borgerlig utlandsskuld.
  Jag har för mig att P-O Eriksson var med och snickrade ihop det hela med Göran Persson.
  Ingenting av det har återgäldats till pensionärerna ännu, tvärtom, nya bördor har tillkommit utan jobbskatteavdrag.
  Därför får tant Anna avstå sin månadsranson kött från hårig burk kattmat numera.
  Sälj inte inkomstbringande egendom, Anna har ingenting att avstå ifrån.

 31. Boikotta pajala. skriver:

  Funderare vem har sagt att de ska vara 100 elever?Du eller.?

 32. Funderare skriver:

  Bojkotta pajala: Det låter som en rimlig siffra hos mig. Men som vanligt kan du ej svara på simpla frågor.

 33. Pekka Bopää skriver:

  Huja vilket käbbel på kommentarssidorna. Inte undra på att det käbblas i politiken. Gnälla och klaga är de flesta duktiga på. Nu kommer även avundsjuka och´missunsamheten fram. Men om ni upplever allt så himla jobbigt då är det väl bara att flytta för guds skull. Nog är det jäkla tur att man endast behöver vistas i Kommunen till Marknaden och älgjakten. Det räcker för min del. Å vem är så korkad att ta K-råds uppdraget i en sån här Kommun? Borde vara lättare i Aleppo.