HB kan avslöja: Allt klart för gruvstart i Kaunisvaara

Mats Leifland, Abecedes styrelseordförande och Northlands konkursförvaltare Hans Andersson, till höger i bild. Foto: Lisette Olsson

Mats Leifland, Abecedes styrelseordförande och Northlands konkursförvaltare Hans Andersson, till höger i bild. Foto: Lisette Olsson

PAJALA: SR Norrbotten berättade i går torsdag att konkursförvaltaren tecknat det slutliga avtalet med Abecede om försäljning av gruvan. Enligt radion skulle dock ett godkännande från obligationsinnehavarna i Northlands konkurs återstå.Haparandabladet kan avslöja att obligationsinnehavarna redan har godkänt försäljning av gruvan till Abecede. Det blir alltså en gruvstart i Pajala sommaren 2018 ­– årets viktigaste nyhet i Tornedalen och Norrbotten.
– Jag har fått klara underhandsbesked om OK till affären från fordringsägare som äger mer än 50 procent av de totala obligationslånen, vilket räcker, säger konkursförvaltaren Hans Andersson till Haparandabladet. De godkänner både avtal och utdelningsförslag.
Knapptryckning återstår
Den formella omröstningen bland obligationsinnehavarna (borgenärerna) genomförs elektroniskt i två omgångar och de har på sig till slutet av oktober att ”trycka på knappen”. Innan dess vill inte konkursförvaltaren ge det formella beskedet. Men obligationsinnehavarna ”har varit med på hela resan”. Några bättre alternativ finns inte heller för dem, trots att de bara får tillbaka en bråkdel av sina fordringar.
Därför kunde också Hans Andersson och Abecede:s ordförande Mats Leifland skriva det slutliga avtalet i går. Det brådskar, eftersom Abecede bland annat vill komma igång och pumpa ut vatten från Tapuligruvan innan vintern.
Faller på plats
Som HB berättat tidigare är i princip allt det andra på plats.
1) Enligt Mats Leifland finns nu samsyn med länsstyrelsen om miljöåtgärderna.
2) Bolaget har fått in budgetofferter från företag som erbjuder sig att sköta gruvbrytning, förädling och logistik.
3) Tidigare gruvchefen i Kaunisvaara Glenn Nilsson är ett hett namn som chef.
4) Abecede har enligt Leifland finansiärer som är beredda att gå in med ett antal hundra miljoner kronor som behövs för en uppstart. De formella avtalen kan nu börja tecknas.
5) Malmpriserna har stabiliserats på en relativt hög nivå efter att Kina dragit ner på sin miljöskadliga gruvverksamhet. Många utländska konkurrenter pressas av nya miljökrav.
Två risker
Abecede planerar att köra igång gruvan sommaren 2018. Två negativa saker kan dock i möjligen inträffa enligt Leifland – dels att malmpriserna rasar kraftigt under vintern och dels att Abecede:s finansiärer skulle kliva av i sista stund. Inget av det är troligt.
Eftersom Abecede lägger ut brytning, förädling och logistik på entreprenad så öppnas nu en miljardmarknad för både stora och små entreprenörer ­– och många står på tå för att vara med. Pajala kommer att leva upp igen.
HB redovisar alla detaljer i dagens tidning.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
20 kommentarer om “HB kan avslöja: Allt klart för gruvstart i Kaunisvaara
 1. Äntligen! skriver:

  Åh vad spännande! Dagens bästa nyhet!
  Hoppas surpupporna som varit så negativt inställda till gruvan blir lite gladare nu. Oavsett vad så gynnar detta kommunen! Det spelar ingen roll om det är företag utifrån eller inte, veckopendlare etc. Människorna behöver ändå nyttja kommunens faciliteter! Pengar kommer ändå komma i rullning för kommunen – mer eller mindre. Hurra!

 2. Hemliga klubben? skriver:

  Är ”obligationsinnehavarna” hemliga?

 3. Roger forss skriver:

  Härligt för tornedalen

 4. klurifax skriver:

  Tja hur länge skall denna soppa hållas kokande…fastnar ju snart i botten på kastrullen.

 5. Triumf skriver:

  Kan inte annat än säga, äntligen något på gång. Tornedalen och Norrbotten grattis till oss alla!

 6. Återstår och se skriver:

  Till Äntligen!
  ”Människorna behöver ändå nyttja kommunens faciliteter! Pengar kommer ändå komma i rullning för kommunen – mer eller mindre. Hurra!”
  Helt korrekt men vem skall betala för detta, sist blev det de lokala skattebetalarna som stod för filerna med skattehöjningen? De tillfälliga fly out fly in flydde fältet, återstår och se om det nya upplägget är bättre ??
  Se på malmfälten i övrigt ang den sociala servicen finns tillväxt där ??

 7. 7$$ nedåt, Trump effekten uteblev ! skriver:

  7$ nedåt på en vecka i malmpriserna ! Vi får hoppas det blir något slags krig snart så priserna börjar vända uppåt under en längre period på 1år eller så och gör gruvan åter lönsam. Trump effekten har inte gett utdelning hittills om inte annat så får vi hoppas på Kim Raketeffekten i Nordkorea istället. Om något av det slår in kan vi vänta oss malmpriser på kring 250$ ton:net

 8. från holmen skriver:

  Hoppas det lyckas bättre nu.Malmpriserna har också gått uppåt..är det nya bolaget noterat på börsen rentav..

 9. Vadå stigit ?? skriver:

  Till holmen !
  Hur menar du stigit det steg till 77$ och idag är priset 70$ priset har sjunkigt, pris på 77$ är inte mycket att bygga på?
  Nej det behövs något stort för att få en långvarig uppgång. Korta uppgångar på en vecka eller två skapar ingen lönsamhet.
  Som en del menar det vettigaste sett rent ur gruvans perspektiv och överlevnad vore ett krig som skapar en en stor efterfrågan med 3 siffrigt belopp.

 10. Ekonomen skriver:

  Affär mellan malmleverantör och stålverk har ingenting gemensamt vanlig affär.
  För malm gäller långsiktiga avtalsuppgjorda leveranser där leverantör och köpare tar på sig ömsesidigt bindande garantier.
  Dagspriset ger bara en viss vägledning vid avtalstillfället.
  En leverantör med bra produkt och säker leverans är viktig i denna bransch.

 11. Goda chanser ! skriver:

  Läser man alla medier mm ser man att de laddar upp i världen.
  Slår de väl ut är det värt och låna till aktier, säkrare kort än sist. Tendensen är att efterfrågan verkar öka.
  Finns chans kanske man skall köpa i bolaget.

 12. Uppåt ! skriver:

  Helt klart rätt tidpunkt och tillfälle snart inom en snar framtid bär det uppåt.
  Finns chans skall man köpa!
  Tornedalens framtid är snart här!

 13. Dax för: Framtid Pajala skriver:

  Dax att åter börja trycka skärmmössor och sätta upp skyltar med texten : Framtid Pajala
  Dessa har man verkligen saknat, hoppas på ett återseende i förbifarten !

 14. Vore ett kärt återseende..... skriver:

  …Framtid Pajala !
  Vore ett kärt återseende på mössorna samt vid vägen som banderoll !
  När behoven åter ökar på metaller i världen tänds åter hoppet för framtiden och för orten.

 15. Golddigger skriver:

  Få se hur smarta affärer pajalas styrande gör denna gången i centralorten?

 16. Golddigger skriver:

  Hoppas de inte kommer igång. Vore bättre att Pajala kommun dör ut helt å hållet.dags för Pajala att gå samma väg

 17. politisk strandsatt skriver:

  de bästa för lönsamheten för de nya bolaget skulle vara om LKAB köpte sligen från kaunis. men är osäker om LKAB kan göra pellets av kaunis sligen???!!! nån som vet?

 18. Nja ! skriver:

  Till Golddigger!
  Håller med alt är något som driver upp efterfrågan något enormt på kort tid, Kina är tveksam motor idag? Vi ser ett förspel som ev köparna räknat på till detta i världen slår det in kan det få en rejäl uppgång på malmpriserna till ett mindre angenämt pris. Bästa scenariot om den omtalade Trumpeffekten som många önskar inte slår in. Vem vet om man hinner njuta av konfekten när den väl kommer ??

 19. från holmen skriver:

  Malmpriset 22/9 var 72$ vid öppningen…ungefär som aktier varierar över en månad men tendensen är stigande..

 20. Fel Fel ! skriver:

  Idag den 25:e är malmpriset är priset nästan 10$ lägre dvs 62$ tendensen är tvärtom sjunkande, denna nivå var för en vecka sedan. Hur får du det till stigande ?
  En vecka hit eller dit bygger man ingen lönsamhet på det behövs något varaktigt på ett år eller 3år.