fbpx

HB:s ledarskribent: Äga eller bli ägd?

Lars-Erik Wikberg, Anders Rönnqvist, Sven Tornberg och Niclas Olsson vill sälja ett kommunalägt monopol. Beslut ska tas under måndagen. Helt fel, enligt HB:s ledarskribent. Foto: Lisette Olsson-Höghäll
Lars-Erik Wikberg, Anders Rönnqvist, Sven Tornberg och Niclas Olsson vill sälja ett monopol ägt av medborgarna. Beslut ska tas under måndagen. ”Argumenten håller inte”, enligt HB:s ledarskribent. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

LEDARE: Idag, måndag, kan avgörande beslut tas om Haparanda kommun ska ägas – eller bli ägd. Det är frågan om att sälja ett vinstbringande monopol men argumenten som en kvartett i den politiska majoriteten framför; de håller inte.

Att värmeverket var på väg att säljas skulle hållas hemligt så länge som möjligt, inklusive uppgifter om vem den sugne köparen är.

Det var inte populärt att få läsa i HB om detta, hos den styrande koalitionen där sittande kommunalråd Sven Tornberg, C,  gjort en helomvändning. 2016 röstade Tornberg för att göra Haparanda kommun till helägare av värmeverket.

2019 vill han sälja 51 procent och avhända sig makten.

Argumenten är bland annat att kommunen saknar kompetens att driva verksamheten och att en större aktör kan göra mer förmånliga inköp.

Jaså?

I den mån kompetens saknas, kan den skaffas. Att driva verksamheter av olika slag görs oftast på andra platser i vår värld. Det finns många kommuner som driver fjärrvärmeverk och liknande verksamheter. Lyssna med dem. Köp in deras kunskap. Eller rekrytera kunskapen.

Inköp av bränslen är inte rymdfysik. Är det stora volymer som behövs går det att göra sig stor genom samköp med anläggningar i grannkommunerna, oavsett om de råkar heta Vasa Värme eller Övertorneå energi. Eller Torneå.

Ytterligare ett argument att sälja är att det krävs stora investeringar. Det är gamla nyheter; väl kända 2016 när beslut att köpa togs.

* * *

OAVSETT vad man bedriver för verksamhet, måste den skötas effektivt och professionellt. Det borde ingen protestera mot. Men så finns det verksamheter där det kan vara viktigt att ha antingen kontroll eller valmöjligheter.

El, värme och vatten är det svårt att leva utan och det finns begränsat med leverantörer att välja mellan. Här råder monopol, eller näst intill monopol.

Elförsörjningen i Övertorneå sköts av ett kommunägt bolag. Samma gäller fjärrvärme. Monopol råder och bolagen tickar på och genererar inkomster som bidrar till att Övertorneå har en osedvanligt stark ekonomi.

Haparandas styrande koalition borde åka på studiebesök till Övertorneå och lyssna på hur man tänker kring ägande och samarbete av olika slag. Som bekant heter k-rådet i Övertorneå Tomas Mörtberg. Han är partikamrat med Sven Tornberg.

Men just det ja. Det går ju inte!

Det är ju bråttom att sälja.

* * *

DET ÄR som kommun viktigt att ha kontroll över sina egna kostnader och inkomster.

Säljs 51 procent av fjärrvärmebolaget försvinner kontrollen över framtida fjärrvärmekostnader.

Kommunens många fastigheter värms till stor del av fjärrvärme och att luta sig mot framtida siffror i Nils Holgersson-undersökningen duger inte för kommunens framtida kostnader. Holgersson redovisar kostnadsutvecklingen för bostäder – inte skolor eller kontor och industrier.

Det vi ser är att Haparandas styrande koalition vill sälja ett vinstbringande monopol. Till ett bolag som skickar vinsterna utomlands, utan att skatta i Sverige.

Jag förstår faktiskt ingenting.

* * *

MÅNDAGEN kan bli avgörande – eller att beslutet tas en senare måndag. Enligt vad HB kunnat berätta på HBwebben under helgen lär S och V kräva återremiss.Det betyder minst att beslutet skjuts upp några veckor.

Eller: Återremissen kan betyda att koalitionen med Sven Tornberg, C, tar omtag och gör en ny värdering i ljuset av vad som kommit fram genom HB:s avslöjanden.

Den extra tiden kan vidga beslutsunderlaget och skapa en insikt om att värmeverk är energi och energi är makt, särskilt när det är frågan om monopol (eller något som ligger nära detta).

Monopol på nödvändigheter som kunderna inte kan vara utan, är inget man vill sälja. Det är något man vill köpa. Något som Haparanda kommun redan äger.

Örjan Pekka
Ledarskribent Haparandabladet

Den här ledartexten har publicerats i Haparandabladet den 8 november 2019 och publiceras här i något uppdaterad form.

Tidigare artiklar:

> Inget beslut på måndag om värmeverket

Vasa Värmes vinster går till skatteparadis

HB:s ledarskribent: Politikerna tänker ta beslut utan att berätta

S vill avvakta med beslut

Privatägt bolag investerar i värmeverket

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

26 kommentarer på “HB:s ledarskribent: Äga eller bli ägd?

  1. Funderaren… du verkar ju ha tagit en riktig funderare märker jag! 🙂 Jomenvisst… så är det, det är som du säger om makt, makt kan göra en galen. Maktgalna människor som redan fått blodad tand söker sig till makten för att bli än mer maktgalna. Makt korrumperar, och det är kanske inte så bra att utsätta sig för den risken – men sen har vi ju det dåliga sällskapet (i kommunhuset), de är inte heller så roliga att ha att göra med. Nä, usch… jag är glad att vara en fritänkare och obekväm sanningssägare… skönt att slippa ha med maktgalna idioter att göra.

  2. Gäddan: Det är faktiskt det jag gör. Om värmeverket varit placerat i en storstad med budget i balans och stabil ekonomi då hade jag haft bättre förståelse. Men inte i fattiga Haparanda som tappar i befolkningmängd för varje år som går. Att renovera pannan kostar multum och dom pengarna har inte Haparanda kommun. Sälj delar av den!

  3. Knapsu: Om pannan i värmeverket är slut och behov av restaurering eller nybyggnation, hur stor vinst blir det då? Var ska pengarna tas ifrån? Från unga och gamla i samhället? Haparanda får inte lån med låg ränta. Nä, sälj delar skiten och låt andra göra upprustningen av värmeverket.

  4. Ferrum: om kommunen äger värmeverket helt själva, som fallet är idag, hur stor del av vinsten bolaget gör får de då tror du?
    Kom ihåg att kommunen, det är vi alla som bor här.

  5. Nickname: Man kanske bli galen av makt. Och då vore det väl dumt att utsätta sig för den risken.

  6. Om jag förstår saken rätt så är alla som har makten maktgalna. Den nuvarande sammansättningen är maktgalen och om jag kommer ihåg rätt så läste jag för några år sedan att den förra sammansättningen också var maktgalen. Haparandaborna verkar välja fel i varenda val. Oturen verkar förfölja Haparandaborna. Haparanda kanske behöver en Putin eller en Erdogan. Då blir det rätt och all maktgalenhet är som bortblåst och alla Haparandabor är nöjda och belåtna. Eller så kan ni som är missnöjda engagera er i politiken. Räkna med en kraftig ökning av kvälls- och helgarbete.

  7. Ferrum: Jag kanske var otydlig när jag skrev, men jag förtydligar: C, M, KD och SJVP är maktgalna nu när de äntligen fått makten. De har totalt tappat fotfästet, lyssnar inte på någon (inte på oppositionen eller medborgarna i Haparanda) och kör bara sitt race. Det driver igenom ogenomtänkta beslut i nånslags ”nu får vi bestämma och då ska vi bannemej bestämma också!”-anda.
    Som tur är, är det snart val igen 😉 Haparandaborna lär inte göra om samma misstag igen, koalitionen har visat vad de går för och gjort bort sig nog många ggr redan under det första året.

  8. Kaukolämmön hinnat Haaparannalla:
    – Yksityiset 810 kr/MWh
    – Yritykset 920 kr/MWh

    sis momsin. Tarkoittaa sitä, että lägenheteissä asuvat maksavat enemmän lämmöstä. Perustellaan sillä, että ”yritykset voivat vähentää momsin”. Tämä kommentti kertoo siitä, että tuotteen myyjällä ei ole minkäänlaista käsitystä verotuksesta tai liike-elämästä.

    Torniossa kaukolämpö noin 65 €/MWh, sis alv.

    On paljon kiinteistöjä Haaparannalla, jotka valitsevat esimerkiksi maalämmön, sillä kaukolämpö on hinnoiteltu liian kalliiksi.

  9. Petter-Niklas: Precis! Det har ingen tänkt på. Haparanda får inte bara pengar för försäljningen, även vinstpengar om bolaget gör vinst.

  10. Problemet med Haparanda är att kunskaperna hur ett samhälle ska drivas är förlegat. Det är därför Torneå växer så det knakar och Haparanda förlorar både invånare och skatteintäkter för varje år som går. Man gör som man alltid gjort, det har ju fungerat.

  11. Och de där nya apoteken som det går 13 på dussinet i storstäderna och ofta saknar livsviktiga mediciner blev ju ännu en underbar privatisering. Stoppa utförsäljningen av våra gemensamma tillgångar. Nu!

  12. Hoppas ni alla kollar på KF nu. Ekonomichefen och kommundirektören har skött förhandlingarna. Och tydligen har alla gruppledarna fått information om ev försäljning redan i somras.

  13. Våra politiker och kommunstyret består av murar och galler. Ni ger inte plats för ny politik, nya tankar, nya beslut och nya personer som skapar framtiden helt efter oss som ska/vill arbeta och leva efter beslut som tas. Dörrarna dras igen och vi får acceptera att ni fortsätter att förgöra en fin stad. Helt absurt att framtiden bestäms av er som ingen under 40 tycker är klokt, yngre arbetskraften flyttar. Snart finns ingen kvar i kommunen som kan göra jobbet eftersom den består av pensionärer? Är det ni halvpensionärer i jakten om lite bättre pension som ska göra jobbet när vi inte finns kvar?

  14. man kan ju bara konstatera…väljarna har fått den politik dom röstat för….kostnaderna kommer efteråt..

  15. Bilden säger väldigt mycket, näst intill pensionärer skall inte bestämma stora framtida investeringar eller försäljning av framtida vinster eller besparingar som belastar kommande generationer. Vår framtid våra beslut! Det har ingen kolla om dagens värmeteknik som nu leder till försäljning. Ingen i ”syret” har krafter kvar att driva den krävande politik/arbete som tar Haparanda framåt. Nu tilldelar samma personer som låg bakom Haparandas största fiasko ännu en till spik kistan i den fallande kommunen vi bor i. NI för landsbygden? kanske för 10 år sedan, nu är det pensions kassan som talar.

  16. Haparanda skuldsatt över övergiven… nå, inte direkt!
    Tittar man på den totala skuldbördan (inklusive kommunala bolag) ligger Haparanda betydligt lägre än andra kommuner i länet (inklusive Övertorneå kommun). Men sant är att kommunen som juridiskt person ligger på tredje plats i skuldligan. Jämför gärna på http://www.kolada.se

    Ha en fin dag!

  17. Att den styrande koalitionen skulle ändra sig,det tror nog ingen på!De är så maktgalna nu, när de fått makten,så de klubbar igenom precis vad som helst så länge det betyder att de får bestämma eller så länge beslutet inte har stöd av oppositionen!För denna koalitionen är det enda viktiga att få visa åt S och V vem det är som bestämmer.Så de tar hellre ogenomtänkta,snabba beslut än lyssnar på S och V eller för den delen:medborgarna i Haparanda!Dem skiter man högaktningsfullt i!Nej,det är få som har förtroende för koalitionen efter deras FÖRSTA år vid makten.Pinsamt snabbt försvann förtroendet!

  18. Fast är det inte så att om kommunen är 49% delägare i verket så får kommunen 49% av vinsten också?

    Är det inte så att kommunen värderat verket så att de får styvt 30mkr mer nu än de behövde betala vid inköpet?

    Är det inte så att folk inte riktigt förstår vad demokrati är? Vi har alla fått välja i fria val, vi kan inte peta i alla småsaker. De flesta som kommenterar här tror sig veta så mycket mer än de folkvalda som trots allt har insyn i verksamheterna. Jag är rätt säker på att de rådfrågat tjänstemän innan de kommit fram till detta.

  19. Som jag skrev i går som kommentar till en tidigare artikel:

    ”Catarina Lindmark m.fl som står bakom dessa planer – tro inte att vi ägare av detta värmeverk – vi kommuninvånare – glömmer vilka det var som mer eller mindre gav bort värmeverket, om ni låter det säljas. Bara för att ni råkat bli politiker innebär det inte att NI äger värmeverket. Tänk på det när du och dina kolleger röstar på måndag.

    Dags för övrigt att återinföra tjänstemannaansvaret samt införa direktdemokrati – näst intill varenda en av ”våra” politiker har ju vid det här laget bevisat att de inte har folkets bästa i åtanke.”

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn. 

Tornedalskvinnornas historia lyfts fram

Utställningen ”Kvinnans röst – Kvinnobilder från Tornedalen” på Tornedalens museum invigdes på den internationella kvinnodagen. 

Inga-Lisa är hela byns mommo

Inga-Lisa Johannessens hus fylls dagligen av små och stora barn. ”Vi har alltid haft lånebarn”, säger Inga-Lisa om att vara hela byns mommo. 

Jenni Venäläinen sjöng före i den karelska sången.
Artist lärde ut 2 000 år gammalt instrument

På Kalevaladagen fanns det chans att delta i en workshop och prova på det finska nationalinstrumentet kantele på Sverigefinska folkhögskolan.