Asplöven utmanövrerat av Piteå

Mållös förstarunda med mycket känslor. Foto: Lasse Stenman

PITEÅ: Ett uddlöst AHC föll mot Piteå, som gick fram till 5-2 (0-0, 2-0, 3-2) under den tidiga lördagskvällen.

Anfallaren Antti Kangasniemi är tillbaka efter långt skadeuppehåll. AHC ordinarie för första gången sedan Hedenhös!

FÖRSTA PERIODEN: Eldgivning!

Bra förstabyte av AHC. 1.50: jättechans för Piteå, men skytten missar pucken. Bra fart inledningsvis. 3.54: stopp i spelet hos Eriksson i gästernas kasse efter ett par böljande minuter.

Snabb spelvändning och avslut från Asplöven efter 5.37. Verkar bli lika tätt som när lagen möttes i Haparanda häromveckan. Hård forecheck från Piteå och ett ledningsmål hänger i luften i minut åtta.

Gästerna ser lite stillastående ut mitt i perioden. 9.10: ramträff för AHC. Med öppet läge för hemmalaget minuten senare. Fint schvung i aktionerna på banan i minuterna tio och elva.

Stopp i spelet hos Eriksson efter en lång spelsekvens utan avblåsningar med matchuret på 11.51. Sedan följer ett par hafsiga minuter med studsande puckar. En två mot ett för gästerna efter 14.55, men också Piteås målman är vaken.

Gästerna under press i minut arton, med kubbning vid avblåsning efter 18.01. Blir dubbeltvåa och spel fyra mot fyra. Blir fyra mot tre för AHC efter 18.37, ful knätackling. Ett rörligt Piteå städar undan den första minuten, men Asplöven nära kasse med sekunder kvar av perioden.

6-7 i skott under en jämn första tredjedel med mycket känslor.

Asplöven tandlösa i en seg mellanakt. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Dryg halvminut återstår av det numerära överläget för Asplöven.

Men gästerna drar på sig en onödig offensiv tvåa redan efter sjutton sekunder. Varpå domherren hittar en syndare hos Piteå efter 1.28. Men hemmakrigarna försvarar sig bra. Och är mycket nära att ta ledningen efter 3.59, när en gubbe skjuter med ryggen mot målet.

4.16: ytterligare en utvisning, nu för gästerna. Första straffminuten aska. Med teveplock av Jesper Eriksson efter 6.15. Utvisningarna rycker sönder perioden så långt. Domarteamet fortsätter att jobba med tvåa för Piteå efter 7.04, men AHC kommer inte riktigt på kasse.

Piteå tar outgrundlig time-out efter 10.22. Och drar på sig ytterligare en utvisning efter 11.27. Som blir fem mot tre med klockan på 11.52. Varpå man kompenserar och tar ut en gubbe i AHC efter 12.33. Utmynnar i femfyra för hemmalaget och skrivkramp i sekretariatet.

Piteå kommer närmare och närmare målet och klämmer in 1-0 efter 14.41 mitt i slottet. Mycket viktigt att få första målet i en tät och nervig drabbning.

Matchen håller på att glida AHC ur händerna i en snabb vändning rullar Piteå upp gästerna på högersidan och får skjuta 2-0 tämligen ostört vid Erikssons vänstra stolpe efter 16.42.

Asplövens oförmåga att skapa i fem mot fem tynger laget och så långt har effektiviteten i numerära överlägen varit skral. 5-5 i skott under mellanakten och rejäl uppförsbacke för gästerna.

Piteå avslutar målskyttet i slutminuten. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: Två mål är ingen säker ledning i hockey, men inget som hittills förevarit i matchen talar för att AHC kommer i kapp.

Då får man inte komma ut så håglösa som bortalaget gör. Piteå kombinerar sig bekymmersfritt fram till öppen kasse och 3-0 efter 1.15. Kraftigt motlut.

2.25: hemmalaget drar ned en gubbe och får två back. Men AHC måste träffa mål – det smäller i sargen av fel orsak just nu. Pucktempot är för lågt och killerinstinkt saknas framför motståndarmålet.

Piteå kontrollerar matchen fullständigt, med bara en jätteräddning av Eriksson mellan hemmalaget och 4-0 efter 7.06. Blykepsar på gästerna som spelar i kraftig motvind just nu.

Men våldsamt tryck mot hemmakassen omkring elva blankt och nära reducering. Som kommer efter 11.38, när Niko Saarenpää trycker in pucken från nära håll, frammatad av vännerna Jesper Ylivainio och Antti Kngasniemi. Men bara halvminuten senare drar Piteå ned rullgardinen med 4-1 i ett motståndarförsvar oförmöget att sortera.

13.32: utvisning för frustrerat Asplöven. Som man spelar av lätt, mest för att Piteå slagit av på takten. Hemmalaget tar tvåa efter 16.44 och AHC time-out. Ut med Eriksson och sex mot fyra med tom kasse. Och 4-2 efter 18.07: med Jesper Ylivainio sist på pucken. Och assistpoäng till centern Johan Ceder och backen Joonas Hurri.

Asplöven fortsätter utan målman. Men det går som det brukar: 5-2 i tom kasse efter brytning innanför egen blå.

12-9 i skott i en period som Piteå kontrollerar helt. Asplöven under isen efter att hemmalaget tagit ledningen i mellanakten.

 

 

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
13 kommentarer om “Asplöven utmanövrerat av Piteå
 1. Nasuabo skriver:

  Ja, nu är det bara köra! Fullt lag äntligen, inget att skylla på! Vinst eller förlust ikväll är viktigt men inte helt avgörande just nu, kanske som skillnaden på ståplats längst bak eller sittplats längre fram i Återtåget…

 2. Nasuabo skriver:

  0-2 efter två perioder, vi får hoppas på ett snabbt Pitemål till, för det sägs att det är svårast att leda med 3-0….nåväl, oavsett hur det går ikväll är vi med någonstans på Återtåget, själv drar jag mig mot restaurangvagnen för kvällen, en bättre middag med aperitif enligt gammmal Nasuatradition väntar, må Asplöven vända och vinna matchen förhoppningsvis. I övrigt hoppas jag alla får en trevlig fortsättning på kvällen på hbwebben, oavsett om ni är reporter, Asplövensupportrar, negativister, konspirationsteoretiker, eller bara den du är, kuulemiin….!

 3. egen företagare skriver:

  hahha..fan va dåligt…

 4. Niklas63 skriver:

  Bedrövligt!

 5. Niklas63 skriver:

  Finns faktiskt riktigt duktiga tränare från orten som skulle göra bra ifrån sig.. typ M Persson eller H Dahlbäck, gör nu något Asplöven!!!!
  Byt tränare!!!!

 6. Enok Nitti skriver:

  Duktigt av Stenman att lyckas variera förlustrubrikerna.

 7. Anders Bäckström skriver:

  Niklas63, Intressant att veta vad du menar med att Asplöven skall ta beslut? Existerar det någon ledning där överhuvudtaget? Om, är den mycket väl dold!

 8. egen företagare skriver:

  anders b. asplöven är en idell förening. ett ab alltså ett publikt bolag..då är eller måste all redovisning vara publikt.

 9. egen företagare skriver:

  många med mig funderar hur asplöven som ett expempel finansierar sina typ nya spelarköp? jag vet att de är vi skattebetalare som gör de genom af:s generösa bidrag….som tidigare de är så de fungerar inom toppidrotten.

 10. Viggo skriver:

  Egen företagare: På vilket sätt finansierar AF Asplöven? Vilka sorts bidrag pratar du om?

 11. Nasuabo skriver:

  Egen företagare, det vore lättare att hänga med i ditt resonemang om du kunde bestämma dig. I en mening säger du att du undrar hur laget finansieras, i nästa mening säger du att du vet? Du börjar snart låta som den gamle greken Sokrates….”allt jag vet är att jag ingenting vet”. Ett tips annars är att kika på Asplövens hemsida. Där syns (tyvärr faktiskt) ingen styrelse, men väl namn på många privata (PRIVATA) sponsorer, samt flera lotterier och insamlingar (från privatpersoner). Sen finns säkert annan finansiering, men svar på det får du inte i detta forum. Åk till klubben och fråga vetja?

 12. egen företagare skriver:

  så nasuabo du vet att af inte finansierar föreningen! jag vet att af gör de med tex lönebidrag och som jag har sagt tidigare de här gäller inte bara asplöven utan de är kutym inom all toppidrott under den yttersta eliten. gå på tex asplövens årsmöte och kolla på bokslutet rubriken löner. då ser du fakta.

 13. Nasuabo skriver:

  Egen företagare, har det möjligen varit en glad Happy Hour på Ponderosa på fredagskvällen? Det räcker nu, jag hör vad du säger. Gå nu på gratis på hockey imorgon, Asplöven-Haninge. Många privata sponsorer (ej AF) har betalat din och andras biljett. (sponsormatch=gratis inträde). Du är väl intresserad av hockey, för varför skriver du annars inlägg i artiklat om Aspöven? Vi ses på Ica Arena och hejar på Asplöven.