Hela Barents Center köps av finska storföretagare

HAPARANDA: Nu lär det bli fart på Barents Center. De finska storföretagarna Erkki Hanhinrova och Jarmo Viitala köper upp hela Barents Center för 279 miljoner kronor av Concent Holding ab.

I affären ingår både fastigheterna Patan 1 och Patan 2 samt rätten till projektet Barents Center. Tillträde till fastigheten och projektet sker den 20 februari.

Hanhinrova och Viitala köper Barents Center via det nybildade bolaget BC Investment ab, som har säte i Haparanda. De finska affärsmännen har uppenbarligen tröttnat på att vänta tills Concent Holding bygger Barents Center.

Concent har i samband med försäljningen beslutat att använda större delen av pengarna, 213 miljoner kronor, till att betala tillbaka ett obligationslån till markägaren Östermyra Bruk.

I köpekontraktet ingår en ovanlig klausul, nämligen att det slutliga värdet av affären ska fastställas när etapp 1 av Barens Center är byggt. Då ska en oberoende fastighetsvärderare fastställa värdet efter slutbesiktning.

Om värdet då överstiger 1,2 miljarder kronor så får Concent 50 procent av överskjutande värde. 

Skulle värdet understiga 1,12 miljarder kronor så betalar Concent tillbaka maximalt 40 miljoner kronor till BC Investment ab.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
31 kommentarer om “Hela Barents Center köps av finska storföretagare
 1. Stefan Aho skriver:

  Hoppas Haparanda kommun drar sej ur nu å använder skolorna som finns…

 2. Robin Hood. skriver:

  Ska inte kommunens avtal om hyra av skola och multiarena omförhandlas i detta skede??

 3. BC skriver:

  Etapp 1 är väl skola och multiarena som har en hyresgäst. Alltså säkra pengar. Sedan blir det inget mer så länge Rajalla inte är fullbelagt.
  Naturligtvis skall kommunen göra allt för att dra sej ur.

 4. Det bidde en tumma... skriver:

  ”..Barents Center har i dagsläget en uthyrningsbar area om 58.000 kvadratmeter och bygglov har sedan tidigare erhållits och markarbeten har genomförts. Arbetet med att färdigställa Barents Center har delats upp i två etapper; där färdigställande av första etappen beräknas ske i tredje kvartalet 2018…” (Kungörelsen om köpet)
  Vad innebär detta nu???
  Måste inte Kommunen förhandla om gällande avtal nu när det blir en ny ägare och byggare OCH att det nu heter att etapp 1 ska byggas!!!!????

 5. erkki keksi skriver:

  Hyvä homma! Saatiin viimein tuo tyhjätasku pois pilaamasta koko juttua. Nyt asialla ovat rahamiehet ja Haaparantakin saa vähän valonpilkahdusta muuten niin synkkään tulevaisuudennäkymään.Haaparannalla ei ole tapahtunut vuosiin minkäänlaista eteenpäinmenoa – päinvastoin – mitään ei ole investoitu eikä uusia työpaikkoja ole saatu ja nuoriso muuttaa muualle. Nyt voi taas odottaaa muutosta parempaan. Hyvä Erkki H!

 6. Anders Karlsson skriver:

  Jag undrar undrar vad etapp 1 & 2 innebär, vad jag känner till så finns inga etapper inskrivet i avtalet med Haparanda.

 7. Betraktaren skriver:

  Enligt lag skall det omförhandlas. Hoppas nu att sossarna vågar lyssna på sin väljare och omförhandla kontraktet.

 8. Anders skriver:

  Nu kan projektet bli verklighet.

 9. funderaren skriver:

  Markarbeten har genomförts..? Nog måtte det väl vara en anmärkningsvärt optimistisk beskrivning av att ha satt ner några pålar i leran. Kommunen har fått 48 miljoner för en grop. De som betalt är de som har lurats att investera i RCC/Concent. Nya tag nu när denna Fahlander-historia verkar gå mot sitt slut.

 10. Peter skriver:

  Gissar på att provpålning ska ske under de närmsta åren.

 11. Längtar skriver:

  Slutbesiktning 1/1-2020?

 12. Betraktaren skriver:

  Tips kolla vad de nya ägarna har för kapital för att köpa alternativt låna. Använd utomstående konsulter till detta. Som tips

 13. Ogiltigt avtal vid överlåtelse skriver:

  Avtalet har tecknats enl lagen om offentlig upphandling. Det avgörande om avtalet måste omförhandlas är om överlåtelsen innebär en väsentlig förändring av avtalet.
  Att avtalet uppdelas i etapp 1 och 2 kan självfallet vara en sådan förändring.
  Frågan kan också hänskjutas till Konkurrensverket som kan kräva att kommunen genomför en ny upphandling.

 14. Mad Max skriver:

  Ännu ett ”lappkast” angående gropens framtid. Vi får se vad detta innebär för Haparanda och dess innevånare. Den kanske bara blir djupare, den som lever får se.

 15. Sigurd skriver:

  Det här är första gången som Haparandaborna kan skymta en ljusning i hela Barents Center-projektet. Det var givetvis en absolut förutsättning att Concent försvann ur bilden. Deras saga lär dessutom vara all inom kort. Vad som nu händer och vad slutresultatet blir, beror givetvis på de nya ägarna, deras finansiärer och Haparanda kommun. Slutresultatet kommer med all säkerhet inte att bli det ursprungligen planerade men det är bara bra. Det som oroar mig (som följer allt på avstånd) mest är att det inte verkar finnas vare sig juridisk eller ekonomisk kompetens inom kommunen som är (forts)

 16. Sigurd skriver:

  (forts) kunniga nog att hantera upphandlingar och avtal som Barents Center-projektet inneburit och innebär.

 17. Charlie Brown skriver:

  Sagan om Barents Center fortsätter, nu ska det undersökas och provpålas, tar ett eller två år och sen kommer beskedet att projektet får nya ägare och då startar allt om på nytt.

 18. Mats Berg skriver:

  Wow. Lokala entreprenörer vill satsa 1,1 mdr och har redan betalat 279 mkr för projektet (läs pressmeddelandet). HBwebbens reaktion är: ”nej, vi tror inte på detta”. Summas kardemumma: en bunt sekteristiska felfinnare som är det största hindret för en positiv utveckling. Skämmes!
  Och stora lyckönskningar till de nya ägarna/byggarna/entreprenörerna som trots gnällspikarna tror på en utveckling i vår lilla stad! Ni behövs…

 19. Marknadskrafterna avgör skriver:

  Nu är det Erkki Hanhirovas företag, BC Investment AB, som kommer att stå som byggherre efter alla osannolika turer i denna byggsoppa. Entreprenaden kommer tydligen att uppdelas i två etapper. I etapp 1 kommer huvudsakligen skola och multiarena och en liten del av affärsgallerian att ingå. När slutbesiktning gjorts och godkänts kommer hyran (indexreglerad) från kommunen på ca 20 milj per år i 25 år att börja utbetalas. Då har hyresavtalets villkor uppfyllts och något krav på att etapp 2 skall genomföras kan inte ställas. Etapp 2 vilar helt och hållet i händerna på marknadskrafterna.

 20. från holmen skriver:

  Kommunen sitter med Svarte petter på hand så att säga..Min åsikt är att HPDA kommun är lurad. Så här är det när Politiker blir lurade då hamnar notan hos dom som röstat på dessa politiker!!

 21. Knapsu skriver:

  Från holmen: vilken nota?

 22. Observer skriver:

  Många frågor kring avtalet med kommunen , måste det omförhandlas eller inte ?
  En fantastisk satsning om den blir verklighet och bär sig ekonomiskt men var det klokt av kommunen att gå in i projektet ? Det visar sig men förmodligen var det nödvändigt för att förverkliga ideen.

  Vi håller tummarna för Hanhinrova och co att de lyckas !

 23. janne skriver:

  Vem har ställt till det.. jo förra kommunalrådet . Glöm inte bort henne nu

 24. egen företagare skriver:

  kan inte hb göra lite Uppdrag granskning för att klargöra vad de nya ägarskapet medför? tex etapp ett- vad innebär de! etapp två- vad innebär de!

 25. Betraktaren skriver:

  Ni som är Smarta! Tänkt på varför erkki och hans kollega köper ett projekt som nästan havererat och förtroendet är i botten för 279 miljoner kronor när de köpte den från kommun för 48 miljoner. Istället för att köpa en tomt brevid av Ikea för en bråkdel av pengarna dvs tullhuset. Tror ni fortfarande på fullaste allvar att aktieägaren i det nybildade bolaget med nya ägarna är oberoende från de ursprungliga ägarna? Fahlander är en pjäs i spelet. Kolla vem som är aktieägare i nya bolaget som äger bc. Det är ett aktiebolag och därmed allmän handling som de måste överlämna vem som är ägare.

 26. Betraktaren skriver:

  Finns fortfarande mycket att utredaa innan ni förstår ägandeskap

 27. Observant skriver:

  Herrgud jag flyttar vid 65 till Borås

 28. egen företagare skriver:

  ja man funderar vad dom finska investorerna egentligen tänker–tror inte dom gör de….eller deras ev bankkontakter.. hela projektet är ju döfött från början..fast dom tänker på kommunens 25 mille per år..och där bör kommunen dra sig ur eller förhandla om..

 29. Stadsbo skriver:

  Det blir nog bara en Etapp 1 för det är endast den delen som ger klirr i kassan i 25 år.

 30. Betraktaren skriver:

  Ja man lyckas få kommunen att acceptera etapp1 då är det sedan kört för kommunen att kräva etapp 2.

 31. Nils-gunnar Johansson skriver:

  Har Haparanda Kommun fått sina 48 mijoner för tomten? nigu