Hela Haparanda ska avfallssortera

HAPARANDA: Efter ett fullmäktigebeslut står det klart att de bruna soptunnorna kommer att träda in på allvar till hösten.

Hittills har skolor, flerbostadshus och nästan alla restauranger haft matavfallssortering. Kommunens nya mål är att få en utsortering till 35 procent och avfallet ska bearbetas till biobränsle.

– Alla jag varit i kontakt med är väldigt positiva, säger Sofia Larsson. Privatpersoner kommer att beställa bruna soptunnor ifrån renhållningen. Det här kommer i alla fall till en början att vara frivilligt för att bygga på den goda viljan.

Kostnaden för de bruna soptunnorna kommer att ingå i renhållningstaxan. En eventuell avgiftshöjning på grund av soptunnorna kommer troligtvis inte att bli kännbar. Om kommunen når målet på 35 procent besparas 100.000 kronor per år och en miljövinst motsvarande minst 170.000 kronor per år blir gjord.

Publicerad i Svenska
2 kommentarer om “Hela Haparanda ska avfallssortera
  1. Svensk skriver:

    ja klart Haparanda Kommun ska visa sin miljövänliga sida… Nu ska alla källsortera. men när finska stålverket förgiftar vår stad då håller man käften!
    Skämms på er!!!

  2. Kalle Kula skriver:

    Äntligen!