”Hemliga klubben” nöjd med tystnadsplikt

HAPARANDA: En upphandlingsprocess pågår vad gäller lokaler för en arena och en gymnasieskola på gränsen. Vad som pågår i ärendet får folket veta först samma dag som beslut tas i ksau.

Upphandlingsprocessen sker enligt ”konkurrenspräglad dialog”, vilket innebär att sittande i styrgruppen och arbetsgruppen har fullständig tystnadsplikt. De får alltså inte yppa ett ord om vad som händer under processens gång –  inte förrän samma dag som beslut ska tas i ksau den 19 november.

Politikerna Pekka Hyötylä (V), Gunnel Smiu (S) och Perarne Kerttu (C) har alla sagt till Haparandabladet att de är nöjda med valet av process.

– Sedan kan man tycka att det rent demokratiskt inte är så lämpligt, och att det kunde vara mer öppet, säger Kerttu och uppger att ”om demokrati är prio ett, så kan man inte välja ett sådant här upplägg”.

Det uppges vidare att från ksau fram till fullmäktige den 17 december finns det tid för medborgarna att tycka till.

– Men hur det ska ske har vi inte hunnit diskutera, säger Kerttu.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
48 kommentarer om “”Hemliga klubben” nöjd med tystnadsplikt
 1. joppari skriver:

  Helt rätt beslut beslut att sköta såna här upphandlingar med tystnadsplikt, vi har ju sett när upphandlingarna har varit öppen för skvallerkärringar och missnöjesmänniskorna. Det blir bara svammel när alla tillåts att lägga sig i saker som ”vanligt” folk inte begriper sig på.
  Om vi en gång har valt folk till att sköta kommunens angelägenheter så måste vi låta dom göra det utan att missnöjesmänniskorna låts styra hur besluten ska tas.

 2. Swisch skriver:

  Kloka ord Joppari! Tyvärr så hörs den minimala missnöjesminoriteten vid en allmän debatt alltför mycket, sakfrågan hamnar bara i skymundan, en faktadiskussion förbyts till en känslomässig diskussion.

 3. Tommy E Eriksson skriver:

  Är detta en ny och stadfäst arbetsform i kommunen?
  Kan någon statsvetare definiera detta styresskick, tack.

 4. Tommy E Eriksson skriver:

  Här hade Haparanda chansen att visa sig lite inovationsbenägna och ge ordet närdemokrati, en verklig innebörd. synd att man missade så grovt…!

 5. Måns skriver:

  Trodde i min enfald att kommunens makt utgår från kommunmedborgarna. Så är uppenbarligen inte fallet.

 6. Positiv medborgare skriver:

  Håller med Joppari och Swisch. Oavsett vilken typ av upphandlingar det är måste tystnadsplikt råda för de inblandade. Hur många företag skulle lämna en offert om allt kom ut i massmedia? Vilken jäkla soppa skulle det inte då kunna bli. Redan nu är det så mycket felaktiga spekulationer som florerar och vid full öppenhet skulle det bli 1000-gånger värre. Mammamia! Vi har kloka politiker och tjänstemän med i upphandlingen som ser till helheten och kommunens bästa. Låt dom få arbetsro.

 7. Joppari skriver:

  Kommunens makt utgår från medborgarna, de som vi har valt att styra ska tillåtas styra utan att alla ska vädra sitt missnöje med allting.
  De flesta är emot allt nytt, kommer ni inte ihåg ”På gränsen projektet” som Bengt Westman drog igång, hur gick det i omröstningen, jo det blev ett rungande ”nej”.
  Hur många blev sen inte överlyckliga när Ikea kom hit, de som röstade nej var nog gladast av dom alla när Bucht struntade i deras beslut.
  Där ser man när man ska låta missnöjesmänniskorna styra.

 8. R skriver:

  @Måns: Makten utgår mycket riktigt från medborgarna och den stadfästes vart fjärde år i en process vi kallar val. Nästa gång folket utger makten är 2014.

  Ingen kunnig människa skulle komma på idén att alla medborgare operativt ska fatta dessa beslut – det skulle bli ett fullständigt kaos av särintressen.

 9. Stefan H Ericson skriver:

  Har kommunstyrelsen tänkt sköta detta med ”tystnadsplikt” eller är ärendet sekretessbelagt och om det är vilken paragraf i offentlighet och sekretesslagen hänvisar man till. Sker upphandlingen enligt lagen om upphandling så är ju handlingarna offentliga om särskilda skäl för sekretess inte föreligger. Att undvika allmänt ”prat och skvaller” är inte skäl för sekretess.

 10. Positiv medborgare skriver:

  Stefan: Om du tvivlar på att kommunen inte arbetar enligt juridikens regelverk eller om du kanske vill veta mer om juridiken omkring denna upphandlingsform så är mitt tips att kontakta någon av kommunens två jurister. Kanske i första hand Nadja Lukin då hon arbetat med projektet ända från början. Lycka till!

 11. Joppari skriver:

  Problemet med att ha allt i ”öppen dager” för kommunmedborgarna/missnöjesmänniskor är att politikerna och tjänstemännen är för fega för att driva igenom saker som missnöjesmänniskorna protesterar emot, bättre att planera i tysthet och sen bara meddela att nu är beslutet taget. Annars hinner beslutsfattarna få stora skälvan när missnöjesmänniskorna uttalar sitt missnöje med allt och alla.
  Lite mer ”ryggrad” på dom ansvariga i kommunen, stå för era åsikter och beslut, det inger respekt.

 12. Tommy E Eriksson skriver:

  Trist att det finns tyckare som inte tror att:”vanligt folk” begriper nå´t. måtte detta inte gälla de förtroendevalda. Är det ett samhälle med politisk, allvetande expertis man eftersträvar?
  Jag har för mig att det har testats i Östtyskland, Sovjet och på Cuba, utan större framgång..!

 13. Skalman skriver:

  Tror någon att Ikea skulle kommit till Haparanda om företagets dialog med kommunen innan beslutet skulle varit offentlig? Icke! Aldrig!
  Det är självklart företagen som vill lämna ett anbud som kräver sekretess av kommunledningen. Detta främst för att företagens idéer och planer inte ska läcka till konkurrenterna.
  Kommunen skulle agera oerhört oprofessionellt om de läckte företagshemligheter – det är ju kristallklart!

  Läs mer om konkurrenspräglad dialog: http://www.kkv.se/t/Page____5974.aspx

 14. Positiv medborgare skriver:

  Politikerna i Haparanda står snart inför det viktigaste beslutet på mycket länge. Skall gropen på gränsen fyllas med framtidshopp och tillväxt med nya välkomna arbetstillfällen för Haparandaborna eller skall vi skicka våra ungdomar från stans arbetslöshet till storstäderna. Skall vi tro på en fortsatt utveckling eller skall vi ge upp och dra ner rullgardinen. Ett nej skulle få förödande negativa konsekvenser så jag hoppas att politikerna verkligen förstår och inser vad som står på spel.

 15. Stefan H Ericson skriver:

  Signaturen Positiv medborgare: Har jag någonstans sagt att jag tvivlar på kommunen förlitar sig till gällande regelverk. Det var en fråga jag ställde med anledning av vissa inlägg här i kommentarstråden. Var snäll ni som skall kommentera mina inlägg att läs vad jag skriver och tolka inte mer i det än de ord jag använder. Framförallt ni som kommenterar varför vågar ni inte använda er av egna namn. Det är inte farligt att ha åsikter. Att angripa namngiven är fel om man själv inte vågar stå med namn.

 16. Torparn skriver:

  Tystnadsplikt… Efter att ha läst HB idag när Gunnel Simu avbokat en som vet vad saken handlar om, känns det som om en hund är begraven i det mesta hon har att göra med.

 17. Janne Johansson skriver:

  Det besvärande är att politiker kan avgå efter dåliga beslut och slippa ta konsekvensen… Om detta projekt faller är det invånarna som får lida, har ni tänkt på det?

 18. Janne Johansson skriver:

  Positiv medborgare: Skulle detta ge mer jobb? Se på Ikea, gett jobb men massor av halvtider som man inte klarar sig på, kommer det fler halvtider nu och fler stannar som inte kommer att klara sitt uppehälle.
  Detta är en sak man måste titta på, sen beror allt på hur gränshandeln svänger. Kommer det att bli lönsamt och vem vågar satsa på butiker där? Se på finska sidan, var där i sommar och det var en skrämmande syn att se hur tomt det var i deras skrytbygge.

 19. Skalman skriver:

  Vad jag saknar hos de som här, regelbundet och närmast reflexmässigt, häver ur sig negativa åsikter och profetior är deras egna förslag som skulle göra Haparanda till en bättre kommun att leva i.
  Kan du/ni komma med förslag som är bättre? Jamen, skriv det istället!
  Om På Gränsen:
  Vad är alternativet? Ska vi ha en vattenfylld grop – eller ett nytt gymnasium, en arena, ett ekumeniskt centrum? Om Ikea inte etablerat sig, hur hade Haparanda sett ut idag? Hade vi haft 3 miljoner besökare per år?

 20. Positiv medborgare skriver:

  Bra sagt Skalman!

 21. Skalman skriver:

  Tack, positiv medborgare! Jag vet att du inte är ensam. Jag uppfattar våra kommunbor som positiva och trevliga människor. I like Happis!

  Förresten, jag hittade kommunens inbjudan till företag att lämna in anbud på att bygga den Gränslösa staden. Den beskriver projektet och metoden konkurrenspräglad dialog på ett bra sätt. Här är länken (markera, kopiera och klistra in i sökfönstret för internet): http://www.haparanda.se/download/18.307d570d1350972f73ea25/1328548538715/Beskrivande+dokument.pdf

 22. Mikael skriver:

  Fast mycket av jobben på Ikea är halvtider så är det i alla fall ett jobb. Var skulle dom människorna jobba nu om inte Ikea kommit?

 23. Tommy E Eriksson skriver:

  Nu börjar det bli gott om ömma tår i debatten.
  Skall vi bara le och bocka instämmande med politisk inkompetens och annat som kostar invånarna pengar? Nej fler måste våga protestera. Om kommunledningen säger:”hoppa!” så hoppar tydligen alla. Ett dåligt betyg på medborgarintegritet och inflytande.

 24. Stefan H Ericson skriver:

  Signaturen Skalman: Ett levande centrum är något som Haparanda skulle vara betjänt av. Att avfolka centrala stan till förmån för närmande mot Finland är kanske inte alltid det bästa. Haparandas själ försvinner. Det har varit Torget som varit själen i staden, den dör. Varför inte se lite positivt på den delen. Allt är inte till gagn bara för att det är nytt och på gränsen. Haparanda har varit gränsstad sedan 1842. Haparanda behöver en levande stadskärna. Alla har inte bil och kan åka till ”Gränsen”.

 25. Haparandabo skriver:

  Våga håll med Tommy E Eriksson så kan du också bli politiker.

 26. joppari skriver:

  Till Stefan H Ericson: Vi har ett levande centrum i Haparanda, gå till området med Ikea så ser du var centrum finns, men gå dit under dagtid när affärerna är öppna, då ser du var det finns liv och rörelse.

 27. Jalle skriver:

  Vårat fina och vackra torg har sin själ kvar på samma sätt som tidigare. Alla lokaler runt den är uthyrda och den har upprustats på ett föredömligt sätt. Vi som lever och bor här klagar inte därför att vi trivs här. Dom som inte bor och lever här klagar däremot värst av alla. Man undrar vem som är inkompetent egentligen?

 28. Ödemark skriver:

  Hej Joppari. Bra sammanfattning av Haparandas problem. Folk i rörelse när butikerna har öppet. När Ikearidån går ner blir ditt centrum totalt öde. Vore det inte kul om man såg någon aktivitet på torget även kvällstid?

 29. Ödemark skriver:

  Skalman har rätt. Ju mer det byggs på Gränsen desto bättre. Vi får duktigare elever i skolan, bättre hockeylag, fler fyllda gallerior, fler besökare som stannar minst tre dygn mm. Alla förstår nog inte sitt eget bästa. Enda möjligheten att överleva är att bygga på Gränsen.

 30. Janne Johansson skriver:

  Låter som om gränsen bygget skall frälsa staden, en uppenbarelse är på gång.

 31. Joppari skriver:

  Till Ödemark: Tycker Ödemark att det är ett problem att det inte inte traskar omkring en massa folk inne i stan på kvällarna, vilka aktiviteter saknar Ödemark?
  Det är väl bara att anordna aktiviteter om man vill, kanske Ödemark kan ordna nåt i stället för att göra som dom flesta, det är alltså att klaga på andra men inte göra nåt själv.

 32. Örjan Pekka skriver:

  Hej,
  Tack för de många kommentarerna. Jag publicerar ett antal av dem i tisdagens Haparandabladet.
  Mvh
  Örjan Pekka
  HBwebben.se/Haparandabladet

 33. Penga regn skriver:

  Ödemark: Hur kan du påstå att man får duktigare elever genom att bygga på Gränsen? Där blir det fler saker som stör undervisningen. Det Haparanda behöver är en skola där svenska språket går i första hand, kan eleverna inte språket tillräckligt bra, så är det svårt att hänga med i övriga ämnen. En skola på Gränsen med finskan som huvudspråk, kommer bara att ge sämre studieresultat.

 34. Tommy E Eriksson skriver:

  Visst är det ett problem att stadskärnan och centrum avfolkas och dör sotdöden… Att flytta allt till Torneå är knappast en hållbar lösning. Men innevånarna måste vilja något själva och våga något annars bestämmer någon annan.

 35. joppari skriver:

  Vad är det missnöjesmänniskorna vill ha i gamla centrum, fattar de inte att affärerna inte vill etablera sig där, finns inte lokaler till det. Dessutom kommer inte folk utifrån in till gamla centrum när allt finns i nya centrum. Det är väl knappast politikerna som bestämmer hur folk är villiga att leta efter butiker, folk utifrån letar efter butiker där dom bör finnas, nämligen i det nya centrumet,

 36. Ödemark skriver:

  Ett centrum som är stendött när Ikea stängt är inget att sträva efter. Men det kanske är läggdags för ”joppari” när Ikea låst ytterdörren?

 37. Ödemark skriver:

  Var ligger Haparandas nya centrum? Ikea-parkeringen eller stadens utlandstorg?

 38. Stefan H Ericson skriver:

  #Joppari, Det är politikerna som bestämmer var etablering av verksamhet i kommunen skall ske. Alltså bestämmer dom var folk skall handla sina varor. Enkelt eller hur???

 39. Positiv medborgare skriver:

  Gränsens lokaler idag torde omfatta ca 80.000 m2 och med p-ytor dubbelt upp. I centrum finns några små lokaler lediga om totalt några hundra m2. Samtliga är i privat ägo. Tillgänglig tomtmark finns inte heller. De stora handelsföretagen vill ligga intill varandra som t.ex. i Luleå eller Kungens kurva. Så enkelt är det och joppari du har så rätt så. Haparandas centrum är torget som tidigare. Efter kl.19.00 finns inget större liv där och inte i Luleås centrum heller. Ericsson inse fakta!

 40. Janne Johansson skriver:

  Varför inte bygga om Tornedalsskolan och gör det till ett butiks/skolområde. Överbygg den inne gården så kommer det bli plats för aktiviteter där, butiker kafeer mm. Riv hela Staren och anlägg bandy- och hockeyarena nära den fina arenan som finns där redan. Inglasad bro till simhallen samt ytterligare en inre gångbro till gammla Ica som kan bli shoppingstråk eller konstgalleri. Färdiga byggnader och detta skulle bli en unik del inne i staden som skulle sträcka sig över en jättearea.

 41. Janne Johansson skriver:

  Området på gränsen kan bli en fin camping.

 42. Ödemark skriver:

  Positiv medborgare: Luleå har ett aktivt centrum. Att påstå att handeln enbart finns på Storheden vittnar om okunskap. Ett besök vore inte fel. Kommunledningen i Haparanda har sett till att Haparanda fått ett nytt dagtids centrum i utkanten av stan samt ett nytt torg i anslutning till en stad i ett annat land. Jag tror inte alla haparandabor är nöjda med den utvecklingen. Sen är det dags att inse att framtiden inte ligger i enbart handel.

 43. Ödemark skriver:

  Positiv medborgare vill fylla gropen med framtidshopp. Logiken haltar. Hoppet ökar inte med ytterligare affärer, fler skollokaler och en multiarena. Dessa funktioner finns redan. Är det verkligen byggnationer i ”Gropen” som skall lösa alla problem. Eller är det så illa att Haparanda måste förenas med sitt torg, oavsett kostnad?

 44. Positiv medborgare skriver:

  Jag har bott och arbetat i Luleå i många år i två omgångar och känner till Luleå lika bra som min hemstad Haparanda. Jag har inte sagt något om dagtid. Storheden har gett Luleå en oväderlig växtkraft. Kloka politiker i båda städerna förstår handelns betydelse tack och lov i motsats till Lulebo. HaparandaTornio är en naturlig handelsplats sedan flera hundra år och kommer att vara det i än större utsträckning i framtiden.

 45. undrar skriver:

  Undrar varför inte Akelius vill bygga i gropen. De köpte ju en gång marken, om jag inte minns fel. Vem sålde den då och vad kostade den? Akelius är tydligen inte intresserade att göra tjäna pengar genom att bygga och hyra ut lokaler där, undrar varför. Kanske de inser att det finns inte underlag för 20.000 kvm butiksyta (enl.detaljplanen) när 10.000 kvm är tomt i Rajalla.

 46. Ödemark skriver:

  Torneå är en gammal handelsplats. Staden grundades 1621. Haparanda existerade inte då. Haparanda köping grundades 1827 och Haparanda stad fick stadsrättigheter 1842( 221 år senare).Var låg HaparandaTornio som varit en naturlig handelsplats i flera hundra år? Du är inte ensam, historieförvanskning är en känd företeelse.Frågan kvarstår, kan ”Gropen” lösa Haparandas problem?

 47. Positiv medborgare skriver:

  Nuvarande geografiska område som utgör Haparanda kommun ingick i Torneås handelsområde långt före att Haparanda grundlades. Bl.a. användes hamnen i Purraviken i Salmis för den livliga handeln redan i början av 1700-talet. Det vet väl alla vi Haparandabor. Jag hade naturligtvis kunnat skriva: Vår region är en naturlig osv. Vill man inte förstå så förstår man inte.

 48. Ödemark skriver:

  Har följt denna debatt. Själv är jag tveksam till att bygga på Gränsen. Argumenten för säger att det är bra, andra påstår motsatsen, bla för dyrt. Finns det någon som kan förklara hur t.ex undervisning/studieresultat blir bättre och arbetstillfällena ökar för H-borna om projektet genomförs?. Ikea innebar ingen befolkningsökning. Hoppas bygget blir av och att alla bonuseffekter kan uppnås. Är det fler som delar mina funderingar? Jag tror att många känner sej vilsna för att man vet för lite.