Henriksson blir ny chef för Tornedalsteatern

Henriksson har lång erfarenhet från scen, musik, opera, ledarskap och producentarbete. Foto: Marianne Berglund

Henriksson har lång erfarenhet från scen, musik, opera, ledarskap och producentarbete. Foto: Marianne Berglund

TORNEDALEN: Den 1 september fick Tornedalsteaterna en ny chef.

Vid det senaste sammanträdet med styrelsen för Tornedalsteatern togs beslutet att Carina Henriksson blir teaterns nya chef.

Henriksson har verkat inom Tornedalsteatern under många år och har bland annat tidigare arbetat som konstnärlig chef. Hon har också både frilansat och drivit företaget Opera Vildmark under 15 års tid.

Carina Henriksson tar nu över uppgifterna som verksamhetschef efter Anna Kumpula-Kostet som för en tid sedan annonserade att hon kommer att lämna tjänsten vid Tornedalsteatern.

I samband med tillsättningen träder en ny organisation i kraft där teaterchefen har det övergripande ansvaret för verksamhet, personal, budget samt det konstnärliga utvecklingsarbetet.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
8 kommentarer om “Henriksson blir ny chef för Tornedalsteatern
 1. väljare skriver:

  Är hon hemtam med språket?

 2. Westofrajaväylä skriver:

  Språk? Hon kan nog svenska med den meritlistan, vilket borde räcka. För övrigt är kultur både ord och bild, och denna bild av Tornedalsteaterns chef väcker mitt kulturintresse!

 3. Stig Aspholme skriver:

  Kan hon Meänkieli och inte är ” inavel”, som Kumpula påstod vara ett dilemma i Tornedalen, så välkommen!

 4. väljare skriver:

  Tornedalsteatern tillkom väl för att stärka det torneländska språket och kulturen. Resultatet har väl blivit en tummelplats för låtsassvenskar.

 5. My skriver:

  Carina Henriksson har lång erfarenhet från scen, musik, opera, ledarskap och producentarbete, och är därför mycket kvalificerad för arbete som teaterchef. Om det nu är så att hon inte behärskar ”Meänkieli” eller tornedalsfinska som det tidigare kallades, vilket inte lät lika högtravande, är det ju bara att fixa en tolk.

 6. realist skriver:

  Måste man inte vara kvärni nuförtiden?.

 7. My skriver:

  Kvän eller inte, så tror jag att hon kommer att bli en bra chef för Tornedalsteatern.
  Hon har anställts tack vare sina meriter.

 8. Tuomari Bean @ Tänk om jag är kvän? skriver:

  Som uppväxt i bygden anser även jag att jag har en tornedalsk-och svensk- bakgrund. Det här med kväner hade jag inte hört talas om förrän jag var vuxen. Jag vet mer om hober, alver och masajer än om kväner. Kan någon definiera vad som är kvän, eller för den delen Tornedaling? Är det språket, blodsbanden eller mantalshistoriken som är avgörande? Onko meänmaalainen ja kvääni samaa asia eli riipuukose på hur man behandlandrar molemmat språkit?