Het debatt om Språkskola och budgetdirektiv

HAPARANDA: En interpellation om tillståndet för personal och elever vid trångbodda Språkskolan i Haparanda, blev den tändande gnistan till en het debatt i fullmäktige i måndags. Det slutade med verbal träta om vad som menas med budgetdirektiv – och när tilläggsförslag kan/får lämnas.

– Jag är besviken. Jag får inget svar på mina frågor: Hur länge måste eleverna och personalen lida under trånga utrymmen? Vad tänker Haparanda göra åt den dåliga arbetsmiljön i Språkskolan? frågade sig Pekka Hyötylä (V).

Perarne Kerttu (V) konstaterade att 330 barn och 40 vuxna inte mår bra.

– Vissa är märkta för livet av astmatiska sjukdomar. Det här har pågått sedan 2006 då Previa kopplades in. Bristerna är väl dokumenterade. Samma problematik återstår efter sex år – det saknas vilja.

Gunnel Simu (S) hänvisade till den utredning som pågår.

– Vi vet att det är trångt och undermåligt. Det har avsatts pengar för att utreda omfördelning av lokalytor, nybyggnation i form av eventuell multiarena samt eventuell ombyggnad av byggnaderna Staren/Trasten. 80 miljoner kronor till en ny skola går inte bara att snyta fram. Det går inte heller att ta saker ur sitt sammanhang, kontrade Simu.

Hon anser att det inte tillhör spelreglerna att i samband med diskussion om budgetdirektiv komma med tilläggsförslag om konsekvensanalys för Språkskolan; något som Kerttu hävdade är fullt möjligt.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
16 kommentarer om “Het debatt om Språkskola och budgetdirektiv
 1. Terranova skriver:

  Som vanligt skjuter man på problemen till framtiden och inte gör något åt dom. Sätt barnen i skolan på gränsen redan nu, man kan ju hyra en tom lokal i Rajalla köpcentrat på försök ett läsår (halva övervåningen är ju tom), sedan ser man hur barnens skolresultat utvecklar sig, hur bra dom mår efter att bli stressade och distraherade i sina studier. Man ska använda skolans pengar till att säkra en multiarena som barnen inte får använda pga hyran för densamma kommer att vara för stor.

 2. Marita skriver:

  Multiarenan tycks vara viktigare än barnens hälsa.

 3. Lasse skriver:

  Sanningen är att Kerttu försöker inkassera billiga politiska poäng på bekostnad av barnen och inget annat. Ytterst beklämmande av centerpartiet men inte alls oväntat.

 4. Kunneli skriver:

  Tack, Lasse! Äntligen har sossarna berättat hur dem vill lösa arbetslokalen och -miljön. Man skyller allt på polistisk skådespel det är väl det sättet att enklast hantera kontroversiella problematiska frågor, eller hur?

 5. Hoppsan! skriver:

  Nya multibyggnaden innehåller ju även en skola så bygg multibyggnaden fortast möjligt, att den i sedan i en liten del av ena hörnet innehåller en arena är väl bara positivt att få på köpet.

 6. Lisamaja skriver:

  Situationen är ändå rätt akut!!! Främst för eleverna, men eft eleverna inte vet om annat vet dom inte heller att klaga,,,Underbara elever på Språkskolan som härdar ut. Men absolut att det är deras hälsa och skolgång man spelar med. Att skolan erbjudits lokaler på annat håll handlar enbart om att man erbjudits utlokalisera ännu fler ämnen och därmed göra elevernas dag ännu mer splittrad och innehålla ännu mer spring. Det dagliga springet tar undervisningstid, är riskfyllt i tarfiken och stressigt

 7. Lisamaja skriver:

  Vi måste vara medvetna om att en del elever kommer att genomgå hela sin grundskola i detta av högsta ledning kallat provisorium!!! Vilka vuxna skulle acceptera en liknande situation att splittra arbetsdagen på flera olika ställen, aldrig kunna själv avgöra vad göra på en rast eft den går åt till transporter, att ett par hundra stycken dela på ett fåtal toaletter o vattenposter, att absolut hela arbetsdagen stressa och springa runt, att inget lugnt ställe att vistas finns tillgängligt osv osv.

 8. Lisamaja skriver:

  Så Kerttu försöker nog inte samla några politiska poäng, utan han har nog bara lite mer insyn från den verkliga situationen än övriga.
  Och med större insyn också en kunskap om hur den faktiska situationen är och då vill man värna dessa elever, som ju har rätt enligt skollagen till en likvärdig miljö som övriga elever i kommunen och som redan idag vistats alldeles för längre hopträngda i detta provisorium.

 9. Erkki skriver:

  Tack vare Kerttu har det äntligen blivit debatt om Språkskolans situation. Så löjligt att påstå att han lyfter frågan för att samla politiska poäng. Hoppas fler politiker vågar börja ta tag i problemen eller är alla politiker rädda för att bli anklagade för att försöka samla politiska poäng? Är det bara vissa politiker som ska få agera, ska de andra helst sitta still i båten och vara tysta? Konstig debatt. Är inte vitsen med demokrati och folkvalda politiker just den offentliga debatten?

 10. Ingen rast och ingen ro skriver:

  Multiarenan ska tydligen inrymma ett gymnasium, inte Språkskolan.Tornedalsskolans lokaler måste antagligen byggas om väldigt radikalt om det ska passa elever från 6-15 år.Vilket beslut man än tar kommer det att ta många år innan Språkskolans problem är lösta.Tyvärr,verkar det som barnens promenader mellan skolorna fortsätter…

 11. Trippel J skriver:

  Ja, det är folket som valt sina förtroendevalda, kanske dags att tänka om? Hur ställde sig Haparanda kommun till stängningen av Kalix sjukhus. Om jag fattar rätt så platt fall var det där. Är det såna personer ni vill ha som styrande, så skall ni inte klaga. Låt dem spendera era skattepengar som de vill, så har det varit i Haparanda sedan Dackefejden. Ingen förändring. Lite gnäll men sen röstar man lika fullt på samma personer. Kommer troligen aldrig bli någon förändring.

 12. Trippel J skriver:

  Bygg in i vattentornet, var 3 m ett klassrum, ingen hiss. Då får både lärare och elever bra fysik.

 13. Lisamaja skriver:

  Allihopa! Det finns ett e-förslag angående Språkskolan på kommunens hemsida. Under politik, under påverka. Under e-förslag…

 14. MR skriver:

  När man stängde nedre delen på språkskolan så försäkrade man oss föräldrar att detta med att hela språkskolan skulle inrymmas i den övre bygganden bara var en tillfällig lösning. Min son gick i årskurs 6 då…nu går han andra året på gymnasiet och situationen på språkskolan har bara blivit värre. Tålamodet är slut! Gunnel Simu; lägg pengarna på att lösa problemet istället! Flytta 6års, 1:an, 2:an till vc, sjukgymnastikens tomma lokaler i anslutning till barnens hus!

 15. fundersam skriver:

  Gamla ICA-Maxi står ju tomt…. Ingen som vill öppna friskola där?

 16. Stefan H Ericson skriver:

  Rätt fantastiskt att man, så fort man inte har lust att ta ett beslut om något, hänvisar till pågående utredning. Varför utreda när alla känner till problemet. Det är ju bara att ta ett beslut och verkställa det. Multiarena är ju mer synligt och kanske ger fler ”stilpoäng” men Skollokaler som är anpassade och hälsosamma för eleverna är viktigare.Elever är framtidens politiker, kanske ger dom igen på något vis och skär ner på åldringsvård för dem som styr idag.