Het debatt om var budgetdirektiv ska diskuteras

HAPARANDA: (S) och oppositionspartierna (C) och (M) hamnade i senaste fullmäktige på kollisionskurs när det gäller var och när tilläggsyrkanden till budgetdirektiv kan läggas/behandlas.

– Idag diskuterar vi direktiv – uppdrag till förvaltningar och nämnder. I det sammanhanget kan man lägga förslag som kan belysa konsekvenserna för så kloka beslut som möjligt. Vi måste kunna tala om vad förvaltningarna ska jobba med, hävdade Perarne Kerttu (C).

– Direktiven är ett ramverk inför budgetarbetet. Det här är fundament för att utfärda direktiv för ett budgetarbete, men vi bestämmer inte innehållet, sa Anders Rönnqvist (M).

– Det är häpnadsväckande att här börja driva investeringsbudget och ta budgetdiskussion. Vi pratar budgetdirektiv. Man måste respektera den process vi enats om, men ni vill profilera er redan nu. Vi kan inte springa förbi alla. Vi ska inte diskutera budgeten idag, kontrade Gunnel Simu (S).

– Det är ganska roligt att lyssna på Simu. Hon sitter och säger att i fullmäktige kan man inte begära ett fullödigt beslutsunderlag eller konsekvensanalyser. Vi har kunnat begära det tidigare. Det finns inget regelverk som säger att vi inte kan göra det, replikerade Kerttu.

– Vi kan inte diskutera inriktning på vår investeringsbudget i det här läget. Jag vidhåller detta, trots Kerttus spydiga kommentarer. Vi har vissa spelregler, svarade Simu.

(S)-majoriteten röstade slutligen ner oppositionens förslag till tilläggsdirektiv.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
6 kommentarer om “Het debatt om var budgetdirektiv ska diskuteras
 1. carl skriver:

  Den majoritet som sitter i kommunledningen ska besluta om hur pengarna fördelas i ett budgetupplägg.
  Budgetdirektiv är bara ord o byråkrati för att ge lön till fler onödiga politiker i förvirrande onödiga möten, som detta.
  Hur många av dessa politiker har ekonomisk utbildning det räcker inte att vara allmänutbildad när det handlar om andras pengar.

 2. S-kunk skriver:

  Bra tips till arbetarpartiet. Anordna en studiecirkel på ABF hur man ska sitta tyst, nicka ja och trycka på den gröna knappen. Där kan man även få lära sig att inte ifrågasätta något,inte vara besvärlig och inte kräva direkta, transparenta svar för det finns inget rätt forum. Alla politiker ska deltar i studiecirkeln, även oppositionen. Så kan alla tillsammans glatt och positivt få till stånd partiets landmärke Multiarenan,samt tjänstemannadrömmen om kvaliteteskommunen.Glöm alla trista problemen

 3. Trippel J skriver:

  På dom bara.. hetta till behöver det göra,, fråga sätta och få raka svar

 4. Fundersam skriver:

  Carl: Menar du att bara ekonomiskt utbildade personer borde vara politiker? Det är ju självklart att alla politiker inte har ekonomisk utbildning, vore ju hemskt om de inte kunde bli valda till uppdrag ifall de inte har ekonomiutbildning… Det finns ju tjänstemän med ekonomutbildning med ekonomichefen i spetsen. De får väl bidra med expertkunskaperna, sedan beslutar ju politikerna.

 5. Erkki skriver:

  Voi,voi… Nu tjabblar man om hur, var och när man får uttala sig och vilken utbildning politikerna ska ha… Glöm inte bort grundfrågan till denna debatt; ska man budgetera (ursäkta ordvalet, om det är fel) för nybyggnation av Språkskolan?

 6. Anders Rönnqvist Gruppledare Moderaterna skriver:

  Budgetdirektivet ska innehålla det ramverk som nämnderna och kommunstyrelsen ska arbeta inom, under våren 2012, för att ta fram ett förslag till budget för 2013.
  Kommunfullmäktige har sedan att ta beslut om budgeten i juni 2012.
  Direktivet kan och får innehålla vad helst vi som politiker tycker är angeläget och viktigt att ta hänsyn till i arbetet med att ta fram förslag till budgeten.T ex att ta hänsyn till ekonomiska ramar och/eller till Språkskolans utdragna lokalproblem.