Femetta för sylvasst Asplöven

HAPARANDA: Asplöven var hela tiden steget före Karlskrona och vann en fartfylld match i Hockeyallsvenskan med 5-1 (3-1, 1-0, 1-0) under torsdagskvällen.

Meriterade veteranbacken Janne Niinimaa gör oväntad comeback och offensiven blir starkare med en frisk Slava Trukhno. Samt en sjätte utespelare i vikarierande speakern Tommy ”Basunen” Innala. Det händer på hockey!

FÖRSTA PERIODEN: Om ni inte kan vinna över dem i gränden, kan ni inte vinna över dem på isen, som Toronto Maple Leafs legendariske grundare Conn Smythe en gång sa.

Härligt första byte av Asplöven, som öppnar i stenhårt tempo. Men man får akta sig för kontringar. Jättechans för AHC efter två och en halv, Silvander fri.

Fortsatt hemmarace i minut tre och fyra, ett ledningsmål skulle vara en logisk utveckling. Men det är hockey: med en öppnande passning som friställer en gubbe på högersidan fixar Karlskrona 0-1 högt efter 5.37.

Asplöven i pp efter 6.17. Fem mot tre efter 6.42. Och 1-1 efter 6.53, genom backen Marcus Fagerudd. Frammatad av backkollegan Per Hållberg och Slava ”Trucken” Trukhno. I fem mot fyra sitter sedan 2-1 efter 8.41 – spelskicklige försvararen Alexander Deilert krutar in pucken något skär innanför blålinjen, frammatad av Dion Knelsen och Johan Porsberger. Härlig sekvens i en match som lever!

Spelet böljar mitt i perioden. Efter ett längre anfall från hemmakrigarna, måste gästerna ta en tvåa efter 12.36. Denna gång tar det bara tio sekunder för Lucas Sandström att slå in en retur till 3-1 efter skott av Marcus Fagerudd. Tredje struten i pp!

Hjärtat sitter allt som oftast i halsgropen, då hemmalagets försvarsspel mellan varven lämnar en del övrigt att önska. Karlskrona har en klockren stolpträff efter sjutton blankt. Dito för hemmalaget minuten senare.

I allt en härlig period för åskådaren, med tvära kast och många målchanser. 12-13 i skott och ett spel som höjer blodtrycket hos tränare.

ANDRA PERIODEN: Ridån går upp för andra akten!

Några lömska studsar framför Joni Puurula i hemmakassen i minut två. 3.40: Asplöven i fyra mot fem. Inga problem under första straffminuten. Inte heller under den andra – det är hemmalaget som skapar en chans under utvisningstidens sista sekunder.

Lite formlöst för några minuter. Efter lite gurgel i sarghörnet får AHC spela box igen efter 8.21. Åter bra städat, med en chans för gästerna sekunderna efter att Asplöven blivit fulltaliga.

Darrigt försvarsagerande ger Karlskrona ytterligare en möjlighet i minut tolv. Puurula tänd och aktiv i denna del av matchen. Hemmalaget kontrar och nätar sånär vid tolv blankt. Asplövens tur i pp efter lite klubbviftande. Tid: 13.34. ”Trucken” styr upp pp och sånär nätkänning med 20 sekunder kvar av utvisningen.

Samme Trukhno snappar upp en förlupen puck och hänger stensäkert 4-1 sopren med målmannen efter 15.49! Detta efter en konstig studs i plexit.

Men gästerna visar inga tecken på att ge upp, Puurula får göra skäl för pröjset i slutet av perioden. Men spelsugne ”Trucken” håller i pucken och skapar farlighet för en polare i slutminuten.

I allt en mindre hysterisk period än första, med 10-13 i skott och ett synnerligen effektivt hemmalag.

TREDJE PERIODEN: Ska Asplöven spela på resultat?

Hafsigt inledningsvis, med många felpass från bägge lagen. Asplöven missar öppet mål efter tre minuter. 3.52: fantomräddning på närskott av Puurula. Fyra mot fem efter 4.25. Visst tryck i den första straffminuten, men Asplöven rensar. Och fixar´t.

Gästerna kroknar och efter 8.01 kan ettrige  anfallaren Dion Knelsen trycka in 5-1 på egen retur.

Matchen stannar av naturliga skäl av i mitten av perioden. Asplöven backar hem och bevakar sin ledning. I ett läge där Karlskrona borde ha en utvisning, blåser domherren ut en hemmaspelare i anfallet efter. Tid: 12.25. Och så blundar han när en hemmagubbe får en fet smäll efter 13.25.

Men Puurula fortsätter att storspela i kassen och sekunderna rinner undan. Asplöven på rätt sida om pucken och styr ut gästerna i hörnen med tre minuter kvar. 17.09: ytterligare en tvåa för AHC – domaren kan knappast anklagas för att vara hemmavänlig.

Asplöven hundraprocentiga i numerärt underläge under aftonen. Karlskrona vinner skotten stort, men hemmalaget bestämmer på banan.

– Egentligen gör vi en sämre match än mot Leksand och Örebro, säger försvararen Niklas Andersson självkritiskt. Men vi fick tre poäng samtidigt som Almtuna och Tingsryd förlorade.

Backen Janne Niinimaa gör comeback med sparsam speltid. Det gamla lejonet börjar hitta positionerna i tredje perioden. Han avslöjar kvällens segerrecept.

– Bra målvakt, säkert box play och effektivitet i numerära överlägen.

 

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
8 kommentarer om “Femetta för sylvasst Asplöven
 1. Mad Max skriver:

  Detta ser bra ut efter två perioder. Resten kvar bara. Go for it!

 2. Mad Max skriver:

  Inget fegspel nu, bara full rulle. Så gästerna får åka med svansen mellan benen hemåt! Ge järnet. Vi vet hur det kan gå då man fegspelar på resultatet.

 3. Anders Bäckström skriver:

  Puuh, det var en lättnad att AHC samlade ihop sig till denna på förhand svåra match. Starkt att vinna. Nu kommer ”gongongen” med uppehåll mycket lägligt. En vunnen 6 poängs match när Almtuna och Tingsryd förlorade:)

 4. Mad Max skriver:

  Grattis! Onneksi olkoon!

 5. örebroare skriver:

  Dubbel glädje, vinst för Örebro och vinst för AHC,detta gynnar båda lagen. Grattis AHC det känns som att AHC etablerat sig i serien-

 6. Just me skriver:

  Bra jobbat löven!!!
  Men en fråga bara va gör niinimaa i laget?
  Ta istället någon back från juniorerna, spelar garanterat bättre. Niinimaa hänger inte me för 5 öre.

 7. GMG skriver:

  Anders Bäckström: Inget uppehåll ännu. Malmö borta på lördag, efter det blir det uppehåll.

 8. Anders Bäckström skriver:

  GMG, bra att du rättade mig:) Var kanske en önskan jag hade. AHC åkte förra torsdag och kom hem sent på onsdag en vecka senare. Match mot Karlskrona. Nu på väg till Malmö. Ubbe skickade mess att de är på Kallax… tuffaste grabbarna i serien