Hittade slaktrester från misstänkt tjuvjakt

ÖVERTORNEÅ: I söndags påträffade jägare som ingår i Juoksengi viltvårdsområde benrester från en älg som misstänks ha blivit fälld genom tjuvjakt. Den misstänkta tjuvjakten har anmälts till polisen.

Sista söndagen i november upphörde älgjakten för 2018. En hundförare i jaktlaget korsade av en slump en slaktplats med benrester tillhörande en älg, något som uppfattades som märkligt eftersom att jägarna vanligtvis tar med sig hela djuret från skogen till slakthuset.
– Så vi har konstaterat att det är tjuvjakt som det är frågan om, säger Rolf Rautila, ordförande i Juoksengi viltvårdsområde.
Troligtvis rör det sig om en person som är kunnig i jakt och styckning av djur, samtliga fyra ben var knäckta vid lederna.
– Det var inte annorlunda gjort. Det var som man i regel brukar göra, säger ordföranden.
Legat länge
Det är oklart när händelsen har inträffat men uppskattningsvis kan det röra sig om upp till en månad bakåt i tiden, och det är första gången som Rolf Rautila är med om något liknande.
– Det här var ju som lite ovanligt för våran del. Det är klart att vi tycker det är dåligt att man gör såhär. Vi har ju bra sammanhållning med grannlagen, om det skulle komma en älg från vårat område till deras eller tvärtom så meddelar vi varandra, men det är ingen som har meddelat om något så vi är säkra på att det rör sig om tjuvjakt, säger Rolf Rautila.
Tydlig markering
Händelsen har blivit polisanmäld men eftersom att benen har legat så pass länge samt att det har kommit snö så är det svårt att hitta ytterligare spår som skulle kunna knytas till tjuvjakten.
– De sa att vi får se om det blir en utredning. Men det här är en markering också från vår sida, så att det inte händer igen så att säga. Att folk som är berörda är medvetna om att vi har hittat benresterna, därför beslutade vi om att göra en polisanmälan, avslutar Rolf Rautila.

Publicerad i Svenska
7 kommentarer om “Hittade slaktrester från misstänkt tjuvjakt
 1. Sarva skriver:

  Ja nu får ju skogsbolagen anledning att ha en liten fest, en extra älg,från en redan haltande älgstam!Inte ett ord om miljön,deras bidrag till miljön genom enorma kalhyggen för deras koldioxidutsläpp,med Sveaskog i spetsen + svansen bakom sca,allmänningen och många fler.

 2. Fransyskan skriver:

  Det var ju åtminstone bra att den var ordentligt omhändertagen.

 3. Eskil skriver:

  Denna älg är med stor sannolikhet skjuten av en särskild jägare i ett visst jaktlag. Möjligen med några andra insvurna i pakten. I jaktlaget finns en, möjligen några personer som inte följer lag eller etik. Mycket sorgligt att en person som har förmåga att styra andra människor ska få verka i sådana här sammanhang. Särkilt när jaktlaget är ett bra lag i grunden utan dessa personer. Hoppas att någon orkar stå emot.

 4. Anders Aasa skriver:

  Några saker är ju i alla fall säkra: Älgen är skjuten av någon som ganska säkert är eller har varit med i ett eller annat jaktlag. Kanske någon annan vet något – eller inte. Kanske några har ingått en pakt – eller inte. Kanske fler än skytten inte följer lag och etik – kanske inte. Jag håller med dig Eskil om att det rent allmänt är sorgligt när människor låter sig styras till att medverka till onda handlingar. Hoppas att alla eller åtminstone de flesta står emot. För övrigt uppmanar jag dig Eskil att berätta allt du vet till polisen. Du kan säkert få vara lika anonym som i detta forum.

 5. Anders Aasa skriver:

  Tillägg till min förra kommentar: En av orsakerna till att jag skriver om detta är att, tillsammans med många andra, förstås känner mig orättvist misstänkliggjord av Eskils inlägg. Jag ingår i Juoksengi VVO:s jaktlag och eftersom beskyllningen riktar sig mot alla och ingen, så är det oundvikligt att den som ingår i något av de fyra jaktlagen som finns i området hamnar på de misstänktas sida. Jag uppmanar än en gång till att du Eskil och alla andra som vet något om den aktuella tjuvjakten kontaktar polisen. Är det så att du inte vet något så tycker jag att du inte ska skriva om detta.

 6. Eskil skriver:

  Anders du kan vara lugn, misstankarna ligger västerut, inte där du är aktiv. Dock är det farligt att prata om detta då personerna bakom inte är att leka med. Ligger lågt och hoppas på att god moral och rättvisa till slut segrar.

 7. Sarva skriver:

  Tjuvjakt!vad räknas som tjuvjakt? Räknar man med den som berör licensjakten också,den legala tjuvjakten? Överskjutningar för att finansiera arrendet tycks vara legalt,genskjutandet med bil styrda av hundens pejling mycket förekommande efter skogsbilvägarna.Kasta inte sten när ni sitter i glashus.