Säsongen över för vilt kämpande Asplöven

Sett över tre matcher, vinner Mariestad play-off 2 rättvist. Foto: Lasse Stenman

MARIESTAD: BoIS har koll på nerver och motståndare och slår AHC med 2-1 (1-0, 0-1, 1-0) i en tredje och avgörande match i play off 2 under den tidiga söndagskvällen.

1-1 matcher och den tredje ronden avgör. Raskt till

FÖRSTA PERIODEN: Öppningen av största vikt här.

Låst första byte. 0.55: tre mot ett i anfallszon för gästerna, men pucken utanför. Asplöven bränner friläge efter 1.45, sopren gubbe. AHC öppnar starkt under de tre första minuterna.

3.20: farlig puck på Eriksson i bortakassen. Liten temposvacka i minuterna fyra och fem. 5.25: AHC försöker trä in ettan vid högerstolpen. Dubbeltvåa efter 5.30 och fyra mot fyra.

Efter en rad möjligheter för Asplöven rullar Mariestad upp gästernas försvar och lägger in 1-0 efter 6.13, lagets första riktiga chans. Asplöven mycket nära direkt efter nedsläpp.

Ny dubbeltvåa efter 6.41, vilket verkar vara fördel för hemmalaget. Men en fin sekvens från AHC följer, med fet chans efter 9.10. Domartrion tar ut en hemmaspelare efter 9.57, lite retroaktivt.

Ryckig förstaminut blir aska för Asplöven. Dito den andra, men Mariestad följer upp fin box med ny tvåa efter 12.02. Men ett aktivt hemmalag avväpnar enkelt gästerna, som till råga på allt tar onödig tvåa efter 14.21.

Asplöven får tacka Eriksson för kaffe: hemmalaget har två-tre vassa avslut under sitt femfyra och puckar stryker mållinjen.

17.44: ny hjälteparad av Eriksson på snabbt uppkommet friläge. Mariestad fortsätter att mala i offensiv zon. Hemmakrigarna först på alla puckar i periodens andra halva.

7-5 i skott under en period med plus för Mariestad.

ANDRA PERIODEN: Perioden försenad av isvård.

Men bättre utgångspunkt inför mellanakten för gästerna än under gårdagen. Och det börjar riktigt bra: Henri Snäll snor pucken vid offensiv blå och skickar den till Ville Rajala som direktskjuter 1-1 efter 1.06.

2.01: aktivt AHC tvingar fram tvåa. Bra förstaminut från gästerna. Dito andra, med flera heta avslut.

Mariestad sticker upp efter 4.50 med spel på kasse. Heta känslor och nävar vid sargen, som utmynnar i tvåa för hemmalaget och en dubbeltvåa för gästerna efter 5.14. Lite märkligt, men det är gubben i randigt som bestämmer.

Gästerna nära att näta shorthanded strax innan sex blankt. Tät och rörlig box avväpnar Mariestad, som tar dum tvåa efter 7.33. Stark förstaminut av gästerna, som håller på att samla ihop till ett ledningsmål. En sämre, andra straffminut grumlar sådana planer.

Matchen på knivsegg mitt i perioden och lite sämre spelkvalitet för ett par minuter. 11.55: tre skott på mål i samma anfall för gästerna. Men det gäller att kapitalisera i stunderna av spelövertag. 13.05: nytt femfyra för Asplöven. Mycket puck för AHC under första straffminuten, men man kommer inte till några riktigt vassa lägen.

Ett par bra skott i den andra minuten, men inget godis. Nu inne i periodens sista, känsliga fjärdedel. Faran är förstås att laget som pressar på blottar sig för kontringar. 17.20: viktig dubbelparad av Eriksson.

17.26: Mariestad fortsätter sitt syndiga beteende och förlorar en gubbe igen. Men Asplöven får hjärnsläpp och drar på sig två utvisningar i samma sekvens efter 18.13. Hemmalaget pressar på våldsamt i fyra mot tre, men hockeygudarna och Eriksson håller kassen ren från påhälsning fram till paus.

7-10 i skott under mellanakten.

TREDJE PERIODEN: Tretton sekunder av fem mot tre återstår för gästerna.

Asplöven fulltaliga och nu börjar jakten. hemmalaget pressar på i den andra minuten. Men AHC vill vara med och går framåt minuten senare. Dramatiskt omkring fyra blankt, när bortakeepern tappar sin klubba.

En del nerver fem minuter in på perioden, med felpass och studsar. Typiskt nog, kan hemmalaget gräva fram en puck bakom mål och en gubbe framför Eriksson får slag på trissan till 2-1 efter 5.52. Liksom från ingenstans.

Ställningskrig följer i minuterna sju och åtta, med ett hemmalag som vill dra ned tempot. Nu är alla taktiska ritningar värdelösa, bara kamp återstår i den marathon som en hockeysäsong bjuder på. AHC håller lite bättre tempo och försöker spela aggressivt mitt i perioden.

Nio minuter återstår att tugga på för Asplöven, som måste ta mycket tung tvåa efter 11.16. Gästerna smular dock effektivt sönder den första straffminuten. Även den andra rinner iväg.

Sex minuter att hugga på. Men hemmalaget håller sig på rätt sida om pucken med fem minuter kvar. Fyra. 16.06: Asplöven håller på att kasta bort säsongen, tar korkad tvåa och kryddar med ytterligare en för snack. De två första minuterna försvinner i ett nafs.

Gästerna stångar pannorna blodiga och tar ut Eriksson under den sista minuten, men hemmalaget håller huvudena kalla och glider in i play-off 3.

Eriksson i kassen, Björk på backen och Snäll i anfallet ska ha beröm hos gästerna.

Säsongen 2016-17 är över för Asplöven. Tränaren Urban Lahti är samlad efter matchen.

– Vi förlorar på vår ineffektivitet – tror att vi har sex öppna målchanser i den andra perioden. Men jag tycker också att vi drabbas för hårt av utvisningar i tredje om man ser till vad som var tillåtet i övrigt, suckar han.

En mer ingående analys får komma när röken klarnat senare i veckan.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
38 kommentarer om “Säsongen över för vilt kämpande Asplöven
 1. Nasuabo skriver:

  Ödesmättad stund, tidigt i första perioden insåg jag att matchen på Solidtangos nätsändning gör sig bäst utan de skrikande, partiska hemmakommentatorerna. Skaraborgarnas dialekt är mycket vacker normalt, men detta var som att höra Roy och Roger kommentera en långspurt i Holmenkollen för Norges räkning. Håller ändå tummarna för Asplöven. Om det går åt skogen avgår ett nytt återtåg i höst. För att förvilla hockeygudarna får dagens måltidsdryck bestå av….Mariestad.

 2. från holmen skriver:

  1-1 vid full tid ??

 3. Hallänning skriver:

  Återtåget har kört mot stoppbock

 4. Robin Hood. skriver:

  Nu får dom snabba på med Multiarenan så Asplöven får fylla läktarna!!

 5. J. skriver:

  10 nya finnar och ett nytt lån av kommunen så löser det sig nästa säsong istället….

 6. Nasuabo skriver:

  Återtåget nådde inte ända fram och Panzarmarscen fick kapitulera…nu kan vi se fram mot alla kommentarer från hyenor och andra kadaverätare…låt kommentatorsslingan börja…med kommentarer från dom som inte gjort något konstruktivt, till dem som försökt men inte nådde fram, denna gång..men nästa!

 7. kan sin sak skriver:

  kanske dags för en ny tränare?

 8. Cato d.ä skriver:

  J har helt rätt. De är bara och plocka in nya finnar till nästa säsong. Med en generös och välvillig kommun så blir det säkert bra. Om det kniper kan man alltid gå ut och tigga ihop det som fattas.

 9. Inte godkänt skriver:

  Pinsamt dålig säsong för Asplöven med klara ambitioner att återvända till allsvenskan. Misslyckandet kan till stor del tillskrivas ett alltför odisciplinerat och ostrukturerat spel parat med en sällan skådad exempelsamling på hur man ”bränner” uppenbara frilägen.

 10. Nasuabo skriver:

  Kan inte hyenorna bättre?

 11. Anders Bäckström skriver:

  Jävligt bittert! Jag var helt övertygad om vinst, men det går inte när etablerade SPELARE INTE KLIVER FRAM, DET VAR DÄRFÖR DE VAR DÄR!

  Embryot finns där för HA, men man skall på samma gång ha mycket klart för sig att kval många ggr är ett lotteri!

  Det finns bara en sak nu, det är att blicka Framåt, Östra Norrbotten skall ha ett lag i HA!

 12. Ljungströ skriver:

  Fy 17 vad bra skrivet. Roligt och ironiskt, fakta presenterade på hockeyspråket.

  //Christian Ljungström

 13. Nasuabo skriver:

  Anders Bäckström, vi är överens, vi ska till Allsvenskan!!

 14. G-son skriver:

  Vi som lever i verkligheten, vi vet. Nasua kan leva kvar i sin paranoida drömvärld, bättre än kommentarsfält för din del.

  Urban håller inte, enormt icke omtyckt av spelarna pga sin ledarstil. De överbetalda finnarna håller inte heller. Nu lämnar Kenttä för Oskarshamn och AHC förblir vad man redan är, ett sjunkande skepp.

 15. Asplöven etablerat div 1-lag skriver:

  Asplövens nivå är div 1 och kommer troligtvis att så förbli om inte den ekonomiska situationen på ett påtagligt sätt förbättras. Haparanda är en för liten ort att hålla ett Allsvenskt lag. Sponsorer med tillräcklig penningkraft finns inte i kommunen. Dessutom har de fyra åren i Allsvenskan visat att publikanslutningen inte varit alltför imponerande. Nu försvinner troligtvis storsponsorn Fahlanderbolaget Concent. Tidigare förvann pålitlige Polarica efter ägarövertagande. Försvinner Per Kenttä till Oskarshamn blir nog chanserna till avancemang starkt reducerade ja troligtvis obefintliga.

 16. Piteå skriver:

  Vi kommer gå upp i Allsvenskan. Piteå är de bästa..tjalalala. 🙂

 17. Nasuabo skriver:

  Ljungströ, du inger lite hopp i mörkret, hjälp mig att skratta, men vad i denna bedrövelse tycker du var roligt? (jag fattar inte) 🙂

 18. Nasuabo skriver:

  Piteå i Allsvenskan… tja, förvisso har halva laget spelat i Asplöven, men det känns ”osexigt”….palt??

 19. Framtid ? skriver:

  Ligger tävlingsidrottens höjdpunkt framför eller bakom oss, jag är övertygad om att denna, så som medelålders och äldre ser den ligger bakom oss. Verkligheten förändras, och varför skulle inte företeelser som idrott förändras, speciellt synen på tävlingsidrott. Det vi ser idag är att fler tränar, men färre tävlar, tävlingsmomentet har blivit mindre intressant, och därigenom finns det ett mindre urval av unga idrottare som vill lägga ner den tid som krävs för att bli elit. Detta slår först ut mindre orter eftersom ett redan litet urval av unga elitsatsande blir ännu färre. Vilken nivå är rätt ?

 20. Utflyttad Haparandabo skriver:

  Piteå är och förblir ett divison 1 lag mittemellan Luleå och Skellefteå.

 21. Framtid ? skriver:

  ”Tankar om idrottens framtid” av Jan Lindroth, Professor i idrottshistoria vid Stockholms universitet, denna finns i sin helhet att läsa på nätet.

  Imponerande av professor Lindroth att redan 1998 skriva

  ”Avgörande för utgången blir – här som i andra fall – värderingarna hos dagens ungdomsgeneration. Så mycket står klart att idrottsrörelsen inte kan räkna med framtida stöd av tradition och ohejdad vana”

 22. Utflyttad Haparandabo skriver:

  Nasuabo, Dragos, Knapsu och mannen som åker land och rike runt med trumma och mistlur måste vara bland Asplövens mest trogna supportrar. Sorgligt att återtåget till Hockeyallsvenskans inte lyckades i år, men det går nya tåg nästa år. Som väl är finns det ej endast negativister bland kommentarerna. Tänker även på alla privatpersoner och sponsorer som skänkte pengar till Asplövens insamling förra året. Listan var lång.
  Tack även till Lasse på HB Webben för förnämlig rapportering. Det underlättar för oss runt om i landet som följer Asplöven.

 23. Lagkänsla skriver:

  Verkligheten börjar alltmer hinna ifatt Asplöven. Det går inte i längden att varje år förnya nästan hela spelartruppen med heltidsavlönade spelare från olika delar av Sverige, Finland och andra länder. Vilken lagkänsla skapas på det sättet? Degraderingen från Allsvenskan förra året visade att spelartruppen, som var av klar allsvensk klass, misslyckades att undvika degradering till stor del beroende på att den rätta lagkänslan aldrig kunde skapas.

 24. Biggus Dickus skriver:

  För att travestera Cato d.ä. För övrigt anser jag att skitsnacket bör begränsas.

 25. Svensk skriver:

  känns som att ni är sura på grund av att ni inte är bättre? Varför 10 finnar i laget?… Jo för att ni inte får några svenska spelare… Ingen vill bo i Staden, Ingen vill spela för klubben? förutom tre inlånade Luleåjuniorer…Vad återstår? Lägga ut pengar på 10 överbetalda halvmätta finländare

  Kanske dags att klubben rannsakar sig själva, och inser att ni kanske inte är bättre, för tillfället… Jobba utifrån där ni står och bygg inga luftslott

 26. Dragos skriver:

  Synd att det tog stopp för denna gång, jag hade sett fram mot bortastå mot ”kringlorna” i kvalet i Scaniarinken igen. Men det går ju nytt Återtåg redan i höst. Asplöven får slicka såren och lära sig av detta. Hoppas även bandyn kommer igen, det finns ju faktiskt ett HSKT att stötta för den som vill. Tack för denna säsong till Asplöven, Lasse på hbwebben och ni andra som stöttar AHC! Vi hörs!

 27. Cato d.ä skriver:

  Biggus Dickus: Skitsnack?? Det jag skriver är ju sant, men säkert smärtsamt för vissa att inse.

 28. Nasuabo skriver:

  G-son, heippä hei vilken riktig tuffing vi fått på tråden! Du är fel ute om du kopplar ihop Nasuabo med paranoid? Låten Paranoid sjöng ju Ozzy Osbourne och Black Sabbath, jag lyssnar ju hellre på Raubtier och Panzarmarsch. Orkesterns trummor och gitarrer värmer redan upp för Återtåget 2017-2018 för snart är hösten här igen….intressant inlägg du skrev, förutom diagnosen du ställde var det dock lite svartsynt och delvis osammanhängande men jag förstår budskapet. Min verklighet är nog ändå roligare än din, men sköt om dig, nu lär väl din höstdepression övergå till vårdepression? ”Panzarmarsch”!

 29. Nasuabo skriver:

  G-son, hälsa förresten Icander, Egen företagare och Gränsbo, ifall ni nu Möjligen råkar träffas. Hoppas ni alla får en bra sommar!

 30. Utflyttad Haparandabo skriver:

  J, Cato d.ä och G-son. Jag vet ej om ni är supportrar till andra lag, men uppenbarligen är ni negativt inställda till Asplöven. Jag värnar min hemstad Haparanda. Jag vet genom mina många resor runt om i landet att det nutida Haparanda är mest känt för Asplöven och sportchefen Per Kenttä samt etableringen av IKEA där S-E Bucht övertygade Ingvar Kamprad om etableringen. Båda företeelserna väcker beundran runt om i landet.
  Återtåget för nästa säsong börjar nu. Jag skall gladeligen sponsra Asplöven och handla på IKEA i Haparanda istf i Umeä.

 31. Arbetare skriver:

  Nasuabo!

  ”Heipä hei”! – om du vill säga det på finska. Onekligen påminner det finska

 32. Nasuabo skriver:

  Tack arbetare, kul höra av dig igen förresten, din gamle kämpe på hbwebben!

 33. gräns-bo skriver:

  nu verkar de ta slut för pite i kvalet för i år. men framöver så är de pite vi får hålla på som ett kommande lag i allsvenskan. dom har mycke större förutsättningar än asplöven och klara ett allsvenskt kontrakt. lilla Haparanda mot pite med 40 tusen invånare… de säger de mesta. och dom är faktiskt mycke trevligare pite borna….

 34. Robin Johansson skriver:

  Riktigt tråkigt men tyvärr inte mycket att göra mer än att bita i det sura äpplet och knyta näven för en lyckad säsong 2017/2018.

 35. kjell g skriver:

  gräns-bo är dåligt informerad Piteå har drygt 22000 inv.

 36. publik skriver:

  Ser illa ut när ahc ständigt figurerar i justitia med obetalda skatter på hundratusentals kronor

 37. Solisten skriver:

  Någon som har pejl på hur samarbetet varit mellan Piteå och Luleå denna säsong? Eller har det funnits något intresse till ett lag i Allsvenskan som breddar hockeyn i länet. Frågan blir även aktuell inför nästkommande säsong och en nyckel till framgång för något av lagen i länet.

 38. Tommy skriver:

  Först elitbidrag med 160 tusen och någon vecka senare beviljar kommunen bidrag för allsvenskt kval??
  Kvalet har ju inte ens startat ännu och är asplöven ens kvalificerade för serien??