Högsäsong för snöskoterstölder

TORNEDALEN: Nu börjar det komma in anmälningar om snöskoterstölder. Var noga med att låsa din skoter och se till att den blir svårtillgänglig.

 Polisen vet av erfarenhet att de flesta skoterstölder föregås av en rekognoscering på plats. Gärningspersonerna kör runt i kvarteren och noterar var det finns skotrar och hur lätta dessa är att stjäla. Många gärningsmän läser också annonser på till exempel Blocket. Där kan de hitta uppgifter om skotermodell och ofta också genom telefonnumret ta reda på adressen till säljaren.

Den senaste veckan har det börjat inkomma anmälningar till polisen angående stöld av snöskotrar.

Utifrån tidigare erfarenhet så har snöskotrar stulits från färdiglastade släp eller baksidan av ett hus. Där ofta varken skoter eller släp varit låst.

Några tips från polisen till den som vill försvåra för tjuvarna att stjäla skotern:
Undvik att exponera din skoter, ställ den gärna i en carport eller bakom huset till exempel. Lämna inte din skoter olåst på gården- Kedja fast skotern med en kätting eller blockera den med ett annat fordon. Om skotern står på ett släp, se till att släpet är låst så att inte någon kan dra iväg det alternativt parkera något framför som hindrar att släpet lätt går att stjäla.

Publicerad i Svenska
10 kommentarer om “Högsäsong för snöskoterstölder
 1. Ferrum skriver:

  Köp en skidoo elan -75. Den får ni ha ifred.

 2. från holmen skriver:

  Min Åsikt är att straffen är för låga vad gäller egendomsbrott. När och om en Skotertjuv tex, ertappas/hittas så borde det rendera i snabba domar och kännbar tid i fängelse. Det är ju från dom små brotten som det avanceras uppåt. Hårdare straff har ju en avskräckande effekt. Jajag vet vi har platsbrist i svenska fängelser, men kan man utan att tveka förtäta tex på dagis och i skolan så borde det vara enkelt att förtäta med intagna i våra fängelser. God Fortsättning till er alla som läst.

 3. ll skriver:

  Håller med holmen. Det är inte i alla länder som egen cell är standard i fängelserna. Straffen är för låga, fängelserna för bekväma, permissionerna för vanliga.

 4. Umebo skriver:

  Hur hög?

 5. rex skriver:

  Många slarvar med låsningen av värdesaker, många tycker att skotern o. dyl. är ju försäkrad och då kan det ge mer tillbaka, än att sälja den på begagnatmarknaden! Detta innebär att premien stiger för försäkringskollektivet.

 6. enkel matematik skriver:

  vi som är hederliga medborgare måste sluta se de som begår brott som offer

 7. Nyfrälst skriver:

  Till rex: Man ska inte ta andras saker, svårare än så är det inte. Sen håller jag med om att straffen är för låga. Inte heller göra försäkringsbedrägerier. Gud ser allt!

 8. Drabbad flertal gånger skriver:

  En återkoppling från polisens sida när vi anmäler ett brott, detta skulle stärka vårt förtroendet till myndigheten. Eller ska vi ta lagen i egna händer?

 9. Ingrid skriver:

  Hej! Heter det inte högsäsong?

 10. Örjan Pekka skriver:

  Hej Ingrid,
  Det kan jag hålla med om. Det kom in en särskrivning där, som nu är korrigerad.
  Tack för påpekandet!
  /Örjan Pekka
  Ansvarig utgivare HBwebben.se/Haparandabladet