Hög Teliachef lovade att agera om mobiltelefoni i norra Pajala

PAJALA: Telias informationschef på koncernnivå Björn Berg mötte i onsdags bybor från norra delen av Pajala kommun för att lyssna på problemen med mobiltelefonförbindelser och bredband. Kommunalrådet Harry Rantakyrö hade arrangerat mötet. Och informationschefen lyssnade och lovade att ta tag i problemen.

 

De som deltog var Roland Karlsson från Saittarova, Niklas Siivonen från Käymäjärvi och Kent Heikkilä från Pissiniemi. Pissiniemi och Käymäjärv har ingen telefonförbindelse annat än på vissa ställen efter att kopparnätet med fast telefoni lades ner. Saittarova var utan telefon i tre veckor efter ett strömavbrott.

Kom efter tre veckor

– Efter tre veckor kom en tekniker från Västerås för att fixa mobiltelefonförbindelsen i Saittarova, berättade Roland Karlsson. Jag klagade på honom. ”Vaddå? Vi fick felanmälan igår till Västerås och idag är vi i Saittarova”, svarade teknikern.

– Telia hade alltså väntat i tre veckor innan de beställde teknikern, sade Roland Karlsson. Vi behandlas mycket nonchalant av Telia.

”Måste utbilda personal”

Björn Berg hade strax innan försäkrat att kunder i glesbygden var lika viktig för Telia som kunder i storstäderna. Även Niklas Siivonen och Kent Heikkilä kunde dock vittna om nonchalant bemötande från Telias kundtjänst.

Harry Rantakyrö visade skriftliga exempel på vad som åtminstone måste betecknas som kallt bemötande från Teliatjänstemän, även om breven i sak var korrekta.

– Vi måste fortsätta att utbilda vår personal på kundtjänst, medgav då Björn Berg. Jag ska personligen ta hand om de här specifika fallen.

­– Men skriv nu inte att jag ska ta personalen i örat, sade han med adress till Haparandabladet.

Efter det gemensamma mötet satte han sig ner med var och en av byborna och gick igenom deras specifika problem och lovade att han personligen skulle föra detta vidare så att åtgärder blir gjorda.

5G inom två år

Björn Berg kunde också på täckningskartor visa att exempelvis 4G nu täcker stora delar av Pajala kommuns yta, även om det alltså finns vita fläckar även för telefoni som går på 2G-nätet. Dessutom berättade han om det nya 5G som Telia vill bygga på 700 megahertz-bandet och det skapar ännu bättre täckning.

700 megahetzbandet auktioneras ut av staten i december och enligt Björn Berg kommer Telia att lägga allt krut på att vinna den auktionen. Utbyggnaden ska Telia i så fall inleda redan i början av 2017 och inom två år ska det täcka i princip hela Pajala.

Publicerad i Pajala Taggar: , ,
En kommentar om “Hög Teliachef lovade att agera om mobiltelefoni i norra Pajala
  1. p.r.s skriver:

    va 5g byarna utanför Haparanda skulle va nöjd om 3g skulle fungera knappt 2g fungerar.det är bättre å skaffa en näver strut.