Hög tid att söka sommarjobb

TORNEDALEN: Rekryteringen av sommarvikarier är i full gång och det är hög tid att börja skicka ansökningar.

De flesta stora aktörer, så som fabriker, är redan igång med rekrytering av arbetskraft inför sommarens semesterperiod.

– Det gäller att vara aktiv. Ju närmare sommaren man börjar söka vikariat destå svårare är det. Dock är det aldrig för sent att söka då en del av företagen kan få akut behov av arbetskraft, säger Per-Anders Ruona, chef för arbetsförmedlingarna i Haparanda och Övertorneå.

Läget med lediga sommarvikariat är växlande beroende på när företagen annonserar om dessa. Men i stort sett är det ingen skillnad på antalet lediga platser, jämfört med 2011.

Flest sommarjobb i Haparanda och Övertorneå finns det inom handeln, vården och kommunen. I Pajala finns flest sommarvikariat inom kommunen, som söker bland annat vikarierande vårdbiträden.

– Kanske nästa år blir det ”sommarjobb” även inom gruvan säger, Terje Raattamaa, chef för arbetsförmedlingarna i Pajala och Kiruna.

Läget på finska sidan i Torneå är samma som på den svenska sidan.

– Det sägs att sommarjobben har minskat, men det märks inte här. Sommarjobb inom handeln har ökat då det kommit fler butiker till gränsen, säger Virpi Korpi, verksamhetschef vid finska arbetsförmedlingen i Meri-Lappi.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
3 kommentarer om “Hög tid att söka sommarjobb
  1. Mad Max skriver:

    Man förvånas av att den enda gången man talar om ungdomsarbetslösheten blir när det börjar närma sig att söka sommarjobb. Ok, jag vet att man i första hand tar in studerande. Det är i första hand dom man satsar på. Men dom unga långvarigt arbetslösa kommer sällan ifråga när det gäller att tillsätta dessa platser. Någon med mer insyn i detta kan väl upplysa mig om varför det är på detta viset? Ett sätt för arbetsgivarna att hålla produktionen igång i semestertider, med billig arbetskraft?

  2. B skriver:

    Det tråkiga är ju att nästan alla företag har krav på finska. Och vi bor i Sverige!! Varför behöver man inte kunna svenska i Torneå?

  3. Arbetslust skriver:

    Mad Max, sommarjobben är ofta enklare sysslor. Kommunen är en stor arbetsgivare i detta fall. Det handlar nog inte om billig arbetskraft. En eloge till dessa skolungdomar som jobbar på sommarlovet då andra har semester. Den som går arbetslös hela året och fortsätter att bo kvar i arbetslöshet har inte samma go som dessa framtidslöften.