Höga avgifter för tillsyn hotar servicen i landsbygd

HAPARANDA: Hela landsbygden ska leva, heter det. Men enligt Per-Arne Övrelid-Holmgren i Lappträsk är kommunens tillsynsavgifter ett hot mot servicen i glesbygden.

Han och hustrun Laila driver tillsammans Ristogården – en liten camping med kiosk, café och mack. De säger att de gör det för att ge service åt folk på landsbygden.

Men enligt ägarna håller kommunens höga tillsynsavgifter på att ta kål på servicen. I ett första steg har de slutat sälja receptfria läkemedel och folköl, eftersom det kostar mer i avgifter än de får in på försäljningen.

Per-Arne Övrelid-Holmgren säger till  Haparandabladet att det han anser är helt uppåt väggarna är, att ett litet företag med liten omsättning har lika höga avgifter som ett varuhus med miljoner i omsättning.

– Kommunen ska vara glad att någon försöker få landsbygden att leva, säger Per-Arne Övrelid-Holmgren, som anser att kommunen borde subventionera avgifterna till alla som vågar starta en servicepunkt i glesbygden.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , , ,
6 kommentarer om “Höga avgifter för tillsyn hotar servicen i landsbygd
 1. skeptisk skriver:

  Skärpning Haparanda kommun. Ge landsbygden en chans.

 2. Företagare skriver:

  Macken i Lappträsk
  Om man startar ett företag så går det att ta reda på vilka avgifter som man kommer att få så det är väl ingen överraskning.
  Beställer man ett arbete från ett företag eller myndighet så vet man ju att det kostar. Så det borde inte heller vara en överaskning? Är det inte kunderna som ska betala i slutändan ändå? Eller tror ni att vi skattebetalare vill ha det på skattsedeln?Större företag har större avgifter vi skulle vara glada om vi har 7000 kr i avgifter per år.Sluta gnälla

 3. Stolpskott skriver:

  Du som skriver ”sluta gnälla”, är tydligen inte uppdaterad på vad som händer. Stolpskott finns det tydligt många av, företagare eller privat. Efter 49 år som företagare lär man nytt varje dag, avgifter och utgifter förändras hela tiden. En del är fel medan andra är ok. Landsbygden skall vara levande enligt EU, tydligen är det inte alla som tycker det.
  Rädda glesbygden!

 4. Glesbygdsbo skriver:

  Hej: Stolpskott så du menar att företag i glesbygd inte ska betala för sig? Och vi skattebetalare ska betala det istället, ska inte alla stå för sina egna kostnader? Men du som har varit företagare i 49 år har kanske råd att betala deras avgifter istället? Vi har bara drivit företag i 18 år, så vi har inte råd! Men EU kan ju betala? Då kommer väl pengarna från himlen?
  Men är det inte konstigt att det alltid är kommunala eller statliga avgifter som är fel.

 5. Inflyttare skriver:

  Avgifter är ok om dom står i relation till inkomsten men om avgiften tas ut bara för att tjäna pengar på den anses det som ocker, stat och kommun har redan många avgifter som inte är specade men ändå tas ut. Om glesbygden ska leva vidare, som knappas är troligt, bör inställningen till folk flest ändras betydligt. Den negativa synen som framställs gynnar inte någon i glesbygden. Kommunen och staten borde vara glada att någon orkar hålla på i ödemarken utan stöd från varesig EU, kommun eller stat.

 6. Mikke skriver:

  Det är inte så lite dubbelmoral på landsbygden. Människorna där säger i ena stunden att ”Rädda vår landsbygdsbutik” och för att i nästa handla det mesta i centralorten. När vi åker till stugan köper vi det mesta i byns butik. Byborna själva träffar man däremot på i centralortens butiker. Utan stugägarna och sommarbesökarna skulle de flesta landsbygdsbutiker inte överleva. Undantagen finns där byns starka sammanhållning även skapar en stark köptrohet mot byns affär. Bra exempel: Butiken i Kangos.