Höga sparmål med energieffektivitet

HAPARANDA: Det är inga blygsamma mål som sätts upp i den strategi för energieffektivisering som den politiska ledningen i Haparanda ställt sig bakom.

13 miljoner kronor per år ska sparas fram till 2020 på smartare uppvärmning och elförbrukning av fastigheter samt billigare kommunala transporter.

Det är klimatstrateg Sofia Larsson som tillsammans med en arbetsgrupp bestående av personer från alla berörda verksamheter som formulerat strategin. De flesta åtgärderna för att uppnå målen saknar dock prislapp – eller har en vagt formulerad kostnad.

– I en strategi specificeras inte alla kostnader. De som är vedertagna har vi dock tagit med, säger klimatstrateg Larsson.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , , , ,
2 kommentarer om “Höga sparmål med energieffektivitet
  1. Undrande skriver:

    Bara för att ta ett exexmpel, ca 850 skärmar måste enligt klimatstrateg beräkningar bytas ut till ett pris av cirka 900.000:- för att en besparing på 28.000:- skall kunna ske per år. Det låter inte vettigt.

  2. Sofia Larsson skriver:

    Det är inte så att vi ska BYTA UT skärmar, utan när vi behöver köpa nya datorskärmar så väljer vi den mest energieffektiva skärmen (LED) istället för en skärm som slukar mer (text LCD). Så några 900 000 kr handlar det inte om! Och LED skärmar kostar inte många kronor mer än LCD skärmar, därför kostar åtgärden inte något utan leder uteslutande till besparing genom att välja smart.