Högsta valdeltagandet i riksdagsval på över 30 år

TORNEDALEN: Valdeltagandet i 2018 års riksdagsval var det högsta sedan 1985. Det är fjärde valet i rad som valdeltagandet ökar och enligt siffror från SCB röstade 6.535.271 personer i riksdagsvalet i år. Det innebär ett valdeltagande på 87,2 procent. 

Fler än tidigare valde också att förtidsrösta. Sammanlagt var 8.031.793 personer röstberättigade i minst ett val. 7.495.936 personer hade möjlighet att rösta i riksdagsvalet, 7.814.197 personer fick rösta i valen till landstingsfullmäktige och 7.861.590 personer var röstberättigade i valen till kommunfullmäktige.

Lägst valdeltagande var det i Haparanda. I riksdagsvalet var valdeltagandet 72,8 procent, i landstingsvalet 63,3 procent och samma siffra hamnar även i valet till kommunfullmäktige.

Andelen personer som valde att förtidsrösta slog rekord i 2018 års val. Sammanlagt var det 37 procent av de röstberättigade som förtidsröstade, och det är två procent ytterligare jämfört med 2014 års val.

Publicerad i Svenska
15 kommentarer om “Högsta valdeltagandet i riksdagsval på över 30 år
 1. AnnBritth Olofsson skriver:

  Ja, vad sjutton hjälpte det att rösta. Det är ordning på svenska folket. Värre är det med våra politiker. Dessa leker med våra röster…jag hoppas och önskar att det blir omval.

 2. Peppe skriver:

  Håller med dig.
  Min och drygt 1,3 miljoner röster är ingenting värda.
  Dom vi röstat på ska man tydligen inte ens prata med…
  Jag undrar om dom andra partierna vill ha min röst, jag har ju trots allt ”fel” värdegrund.

 3. Resultaten skriver:

  Vad hjälper omval?

  Om redan så många röstat så röstar dom förmodligen på samma parti som i förra valet.

 4. AnnBritth Olofsson skriver:

  Resultaten…nej du, det gör dom inte. Sanna mina ord.

 5. vänster-partist-nu f.d.lillemannen skriver:

  nazi i Tärendö de är 83 % som inte rösta på er nazi. varför? hoppas verkligen på ett extra val för då hamnar nazi på ca 5 %. de är fakta…

 6. Idag skriver:

  Omval kan vara bra för Idas parti: ”Lova stort hålla tunt” .

 7. AnnBritth Olofsson skriver:

  Vänster-partist-nu fd lillemannen…Du vet nog att SD aldrig mer hamnar på 5%.Skrämmer det dig? Tror bestämt att du inte är så insatt i politiken. Nazi verkar vara ett favoritord i dina kommentarer. Det är bara löjligt det du skriver. Ha en bra dag…😃

 8. Futurum casus skriver:

  Jag läste om män, kvinnor och barn som lever i fattigdom. Totalt utslagna och sover utomhus, på dagarna står de i matkö. Vad har hänt med Sverige? Inget av våra politiska partier har för avsikt att hjälpa dessa människor.

 9. happisman skriver:

  Extra val bör utföras på följande sätt: I första omgången röstar man på sitt favoritparti, sen går de två partier som fått flest röster till en andra omgång, en final. Den som får flest röster i finalen får regera Sverige i fyra år.

 10. Fazer skriver:

  Vänsterpartisten : Vad yrar du om ? Lättare att förstå dig om du skriver när du är nykter. Just saying 🙂

 11. Resultaten skriver:

  Vad kostar då alla dessa omval?

  Om man nu ska behöva ha flera val är det väl bättre förkorta nandatperioden till 2 år.

  Då har partierna på sig visa vad dom går för med sina vallöften!

 12. Ida Karkiainen skriver:

  Idag: Det är få som vill ha nyval, och jag tror att regeringsfrågan kommer lösa sig innan resan når dit. Men minns väl att det var Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna som avsatte regeringen utan att ha någon plan för fortsättningen. Nu tar vi ansvar för att försöka få ihop en regering igen.

 13. AnnBritth Olofsson skriver:

  Ja, det ser ut att bli en salig blandning. Var det slutar…Ja, det kan vi bara gissa. Annie Lööf kanske äter upp sin sko. Hoppas det visas på tv. Det gäller även att kunna se sina väljare i ögonen.

 14. Futurum casus skriver:

  Ida: Jag hoppas att det blir en alliansbudget eller moderatbudget.Det vore bra för Sverige i synnerhet nu när Sverige är på väg mot lågkonjunktur.

 15. Bollox skriver:

  Oj, man bugar, en riksdagsledamot (förvisso med väldigt begränsad erfarenhet av riktigt arbete-förutom politisk sysselsättning) blandar sig i käbblet på hbwebben! Men varsågod och ta ansvar, själv ser jag fram mot extraval/nyval/omval. Om ni vill laga middag med C och L med recept på långkok på sko, så lycka till, selleri är svar på allt enligt Verner o Verner, men det var väl före de curlade 80-talisternas tid?