Höll möte om flaggdag

ÖVERTORNEÅ: När äntligen mötet mellan Meänmaa, STR-T, kvänernas  förening från Norge och deltagare från finsk sida, hittat en tid som passat alla, tycktes samförstånd kring flaggdagen råda. Åtminstone utåt.

Ett 20-tal personer från de tre länderna hade samlats i Nordkalottens kultur- och forskningscentrum i Övertorneå på måndagseftermiddagen.

Bengt Pohjanen, som enligt tidigare beslut i arbetsgruppen, fått förtroendet att kalla parterna samman tog ordet. Han valdes sedan också enhälligt att hålla i mötet. En bakgrund gavs om hur de olika föreningarnas gemensamma möten startat i Korpilombolo i december 2010.

Vid ett möte i Övertorneå ett år senare diskuterades Tornedalsflaggan.

Svenska Akademiens brev om flaggdag den 15 juli och även återkallelsen sedan STR-T hade kontaktat Akademien behandlades.

En försoningsstämning rådde dock på mötet. Beslut togs att från och med måndagens möte kalla flaggan Meän flaku.

– Det mesta bygger på missförstånd. Varken jag eller föreningen Meänmaa har någonsin ägt flaggan, konstaterade Pohjanen.

Han och Tore Hjorth, STR-T-ordförande, sade sig ha kommit överens om att hålla en gemensam linje, trots att inga beslut fattats i STR-T.

Pohjanen gjorde klart att många företag, föreningar, Tornedalsrådet med flera kontaktats när det gäller flaggan och ingen ska ha varit emot den lösning som nu föreligger.

– Vi behöver inte längre valsa runt i alla medier. Nu ska vi satsa på att ge flaggdagen den 15 juli ett innehåll i stället, slog Pohjanen fast.

Björnar Seppola, ordförande i norska Kvenlandsförbundet framhöll att oenigheter inte skulle behandlas utåt utan att saker i stället skulle ventileras inne i föreningarna.

Fotnot: De kvänska organisationer som var med på mötet representerade Norske Kveners Forbund-Ruijan Kveeniliitto som verkar i Norge och är STR-Ts motsvarighet där, samt Kvänlandsförbundet som har medlemmar i Norge, Sverige och Finland.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
En kommentar om “Höll möte om flaggdag
  1. Umebo skriver:

    Förslår att 8 maj blir flaggdag. Alla flaggor på halvstång då naturligtvis…