Hotell Tornedalia byter ägare

Hotell Tornedalia, som byggdes i slutet på 1980-talet av Övertorneå kommun, får ny ägare ännu en gång. Foto: Marianne Berglund

Hotell Tornedalia, som byggdes i slutet på 1980-talet av Övertorneå kommun, får ny ägare ännu en gång. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: Hotellets verksamhetschef, Eirin Hannedahl, som tillsammans med företagaren Göran Simu ägt och drivit Hotell Tornedalia de senaste åren. Det är ett bolag som ägs av Kadir Tosun och har sitt säte i Sundsvall, som tar över hotellet. Samtliga anställda blir kvar.

Övertorneå kommun byggde hotellet som debatterades hett vad gällde såväl placering som antal rum av dåvarande politiker. Invigningen skedde en ovanligt snörik vinterkväll. Året kan ha varit 1988.
2005 gick tolv personer samman och köpte hotellet av Övertorneå kommun. Under de senaste åren har företagaren Göran Simu och verksamhetschefen Eirin Hannedahl ägt det.
Tänk bredare
Hotellbolaget heter Hotell Övertorneå ab men hotellet kallas Hotell Tornedalia, oftast med internationell stavning, Det vill säga Hotel Tornedalia.
Det bolag som nu tar över det heter Think Wider Consulting and Trading ab. Bolaget ägs av Kadir Tosun, tidigare turkisk medborgare. Till Sverige kom han 1994 och han bor nu i Sundsvall med familjen.
– Jag är utbildad telekomingenjör. Inom konsultfirman driver jag ett par fastigheter; en bensinmack i Dalarna nära Borlänge och en vägkrog i Västernorrland, nära Sundsvall. Båda är uthyrda, berättar Kadir Tosun.
Den vackra naturen
Förutom från Turkiet säger han sig ha erfarenheter från Bulgarien, Mexiko, Taiwan och Grekland.
– Det gör att jag har många kontakter, som blir viktiga, när jag kommer igång med att satsa på Norrlandsturismen och den vackra naturen. Det är det som är mitt mål. Asylboende har jag inga erfarenheter av. Det kommer de tidigare ägarna att fortsätta och hålla i. Min planerade satsning gäller när asylboendetiden är över, förklarar Kadir Tosun.
Får alla anställda jobba kvar?
– Jo i samband med att affären avslutades under förra veckan fick all personal veta att deras jobb blir kvar. Det tog emot beskedet positivt. Mitt mål är dessutom att de får jobba kvar när asylboendetiden är över och hotellet övergår till turistiska satsningar.
Även Eirin Hannedahl konstaterar att hotellets verksamhet inte förändras utan asylboende, konferenser och festarrangemang kommer fortfarande att utgöra hotellets verksamhet. Själv säger hon sig vara kvar under en tid framöver.
Personalen består av åtta personer, samt tre extra anställda.
Om hotellets standard säger den nye ägaren följande:
– Lokalerna är fina och fräscha. Där är riktigt fint.
Hur mycket kommer du att vara på plats i Övertorneå?
– En del tid kommer vi att spendera i Övertorneå. Det blir besök då och då, men det är inte aktuellt ännu att flytta dit, säger Kadir Tosun.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , ,