Hotell Tornedalia sålt

PAJALA:  Hotellet i Övertorneå, Hotell Tornedalia, är sålt till ryska intressenter för tre miljoner kronor.

– De kändes seriösa och har visioner på turistiska satsningar. Det känns bra, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg.

Övertorneå kommun köpte upp hotellet för 2,2 miljoner kronor och gav 800 000 kronor för Folkets Hus-delen. I försäljningen nu ingår endast hotelldelen kommunen behåller Folkets Hus. Efter separation av el och värme samt lagfartskostnader blir det i slutänden ändå en vinst för kommunen runt 500.000 kronor.
– För tre veckor sedan informerade de nya ägarna oss och berättade om sina visioner för hotellet. Det kan eventuellt under sommaren bli asylboenden på hotellet men till hösten satsar de för att köra igång med turistsatsningar inför nästa vintersäsong. Vi har haft en öppen dialog med dem och det känns seriöst, säger Tomas Mörtberg.

Publicerad i Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
44 kommentarer om “Hotell Tornedalia sålt
 1. Mad Max skriver:

  Hoppas att det går bra för de nya ägarna.

 2. Ronja skriver:

  Jaha så det blir Asyl boende igen
  Hur ska någon turist vilja bo där eftersom hotellet har stora renoveringsbehov och större lär dom bli efter sommaren
  Usch!!

 3. Sverigedemokrat skriver:

  Vilket asylboende har inte gått bra hoppas ni tar resterande asylerna från Pajala

 4. Sture Bäver skriver:

  Kan inte kommunalrådet ta den om ”Rödluvan och Vargen” när han ändå är inne på ämnet ”sagor”. Nog finns det referenser i Överkalix och Norrbotten som kunde ha informerat honom om verkligheten. Men det kanske är så enkelt att verkligheten har hunnit ikapp Tomas Mörtberg och nu gör han en ”Reinfeldt” för att slippa undan.

 5. Företagare skriver:

  ”Det KÄNNS seriöst”?!? Skriver ni inte avtal om vad kommunen kräver av köparen för att säkerställa att vi får ett hotell i byn? Har ni inte lärt er något efter alla turer? Har ni koll på köparnas bakgrund? Varför skulle de satsa i Övertorneå? Vad är deras visioner? Som vanligt är det ingen vettig information. Det förstår vi ju alla att det är svårt att få vinst för en enskild företagare. Efter asylboendet och när de cashat in pengar från Migrationsverket kommer hotellet stå tomt. Det tror jag. Och så börjar cirkusen om..

 6. Justitia skriver:

  Sinnesslött agerande av politikerna.

 7. En som röstar skriver:

  Blir fint…. Fylls med bärplockare. Det var den turismen.

 8. Aslak skriver:

  Ny konkurs innan 211221😥

 9. Tor skriver:

  Jag blir orolig när Mörtberg säger att det ”kändes bra”. Inget avtal skrivet från kommunens sida vad de kräver av köparen. Vi kan nog säga bye bye till vårt hotell igen. Det har varit flera med ”visioner” som sökt lyckan i Ötå. Har ni inte lärt er läxan än?

 10. Elaren skriver:

  Var är alla negativa kommentarer nu???

 11. Är det bara jag.. skriver:

  ……som får ”olustiga” känslor av att ryska intressenter vill etablera sig på gränsen i dessa säkerhetpolitiska osäkra tider?🤔

 12. Viktigpetter skriver:

  Med ryska affärsmän skall det inte bara kännas bra. Det är nog bäst att ha svart på vitt vad som kommer att göras. Får man vara hur aningslös som helst för att bli kommunalrådlös?

 13. Elaren skriver:

  Oj nu hade det ju kommit en hel del, och mer blir det när fredags myset sätter igång hos kritikerna. Då är helgen räddad med att läsa alla elaka kommentarer nu.

 14. Är det bara jag.. skriver:

  ..fast det kändes seriösare nu när jag läste dagens HB att det var samma ägare som har Överkalix hotell..

 15. ...nej, vi är fler. skriver:

  Svar till ”Är det bara jag…”;Exakt samma känslor uppstod för mig då jag läste artikeln. Vad pågår egentligen?

 16. AnnBritth skriver:

  Läste just i NSD om hotellet i Överkalix. Det lät inte så bra. Dessa ryska ägare är samma som köpt hotellet i Övertorneå. Vad tror ni om det? Det blir ett asylboende…inget annat. Turisterna får sova i tält. Som förr i tiden. Hotell och stugor är upptagna av invandrare. Tyvärr…inte gynnar det statskassan. Tvärtom 😕😕

 17. Sture Bäver skriver:

  I dagens NSD finns en artikel om Hotellet i Överkalix som bekräftar den verklighet som Tomas Mörtberg borde ha tagit reda på d.v.s att dom ryska intressenterna varken har bankernas eller Överkalix Kommuns förtroende, och att deras framtidsvisioner just är och förblir ”sagor” visar deras övriga fastighetsaffärer med all tydlighet. Man får hoppas att Tomas Mörtberg inte hunnit skriva under något köpeavtal ännu och har förstånd nog att backa i den här affären. Att våga erkänna ett misstag väcker alltid respekt.

 18. Påsk skriver:

  Påsk skämtet som blev verklighet. Hoppas någon överklagar.
  Har kommun kollat ägarna och deras ”vänners” tidigare verksamheter i Sverige? Har ni säkerställt köpesumman så den
  verkligen är betald innan ni lämnar nycklarna?
  Efter flera års verksamhet i Överkalix ville kommun ej sälja
  den närbelägna campingen till dem, varför?
  I Övertorneå går vi på Mörtbergs ”känsla”
  Köpesumman 3 milj. är inget normalpris för de enda hotellet
  i området, de är priset för en ”friggebod” med tillhörande
  markområde, asfalterat och klart, inte undra på att köparen berömmer kommun.

 19. Påsk skriver:

  De räcker tidligen med Visioner om turister för att vara seriös
  köpare av hotellet för asylboende?
  Påsken är slut. När blir de några vettiga mäniskor som styr i
  Övertorneå, vad säger partierna om detta?

 20. Nickname skriver:

  Kommunen har nog inte råd att ha ett hotell för en handfull turister som besöker Övertorneå under året. Bra att kommunen fick tre miljoner för byggnaden. Köparen kunde ha erbjudet 1 kr och kommunen skulle ha riskerat att ha stått med Svarte Petter i handen. Asylboende är nog bra. De unga männen handlar ju sina varor i Övertorneå, och det verkar ju som om flyktingströmmarna kommer att öka iom att Grekland och Turkiet nu lättar på sina regler. Plussar man på vattenbristen i Afrika, så går Övertorneå en ljus framtid till mötes. Befolkningen kommer att öka i framtiden.

 21. Laitahyökkääjä skriver:

  Asyler, bärplockare, ryssar och annat löst folk. Varför ska det överhuvudtaget komma hit någon? Kan inte vi få vara i fred (gäller ej Mörtberg dock) så blir allt kanoners som förr i tiden….(Obs! Ironi go´vänner)

 22. Tor skriver:

  I dagens NSD kan man läsa att samma ägare som köpt tornedalia, lägger ner turistverksamheten på hotellet i Ökx… Ursäkta om jag är skeptisk till löftet att de kommer att storsatsa i Ötå efter asylboendet. Men hoppas kan man juh.

 23. Tor, utveckla gärna! skriver:

  Vad menar du att man skulle kräva av den nya ägaren i dennes egendom?

 24. Kramis skriver:

  Många skriver om turister som skulle bo på hotellet, inte var det så många turister som hyrde rum där innan det blev asylboende. Men sedan blev det krig o elände i världen och vips var hotellet fullsatt. Sen att det slits och saker går sönder är helt naturligt när det används så flitigt. Och en hel del arbetstillfällen skapade det i vår by. Så var nu positiva. Trots allt är Folkets Hus nu säkrat för kommande generationer Övertorneåbor.

 25. Observer skriver:

  Bra att ni sålde hotellet. En kommun ska inte driva hotell om det finns privata som vill. Ni negativa! Var var ni när hotellet var till försäljning? Öppna börsen istället för att gnälla!

 26. Tor skriver:

  Vet inte om signaturen ”Tor, utvecka gärna” hävisar till mig men jag svarar så som jag resonerar. Jag anser att kommunen kunde ställa krav på vilken typ av verksamhet de nya ägarna planerar att erbjuda och en ekonomisk plan. Skriva avtal som man brukar göra ute i stora världen. Bra om vi kan hjälpa folk i nöd men den dagen hotellet står tomt igen, tror ni verkligen de nya ägarna helrenoverar för turism när de lägger ner i Ökx? Jag är realist och tycker Mörtberg än en gång gör ett förhastat och tokigt val. Varför köpte kommunen hotellet från första början? Vad var målet då? Det svänger snabbt.

 27. Bengt skriver:

  De är kommun som har företrädesrätt till förvärv av fastigheter
  i kommun och eftersom de redan tidigt framgick att kommun var
  en av intressenterna (och största ev. kunden)borde förklara
  en del varför de privata höll sig avvaktande.
  De blir vall till hösten.

 28. Johanna skriver:

  Först gnällde man över att kommunen köpte hotellet, nu gnäller man för att kommunen kanske sålt den.
  Fortsätt ni och gunga då har ni något att göra för stunden, men ni kommer ingen vart!

 29. solidaritet (s) skriver:

  putin betalar han vill ju ha lite mer koll på vad finnarna har för sig.

 30. Dick Andersson skriver:

  Var inte så storögda eller naiv där uppe. Vad ni tror ryssarna är intresserad I Lappland, kanske någonting att göra med Svenska försvar…

 31. Zip skriver:

  Hoppas någon överklagar kommunens beslut att sälja hotellet, och att någon lokal företagare eller några penningstarka slår ihop sina kassar och köper hotellet.

 32. Tornedalingen/samen/svensken. skriver:

  Vi behöver inte vara rädd för ryssarna för det är inbördeskrig som är vårt största hot just nu. Varför kan vi inte ta flyktingar som likar oss i värderingar och inte som nu de som är mest olika oss på jorden i värderingar? Europa kommer få nya flyktingar när vi inte betalar tillräckligt till Turkiet eller de andra staterna så kommer de använda det vapnet emot oss. Hotellet behövs för kvotflyktingar till Norrland men som vi bestämmer vilka som ska få komma. Varför inte ta Sydafrikanska minoriteter eller Östeuropeiska flyktingar? Jag vill inte bli en minoritet igen i mitt land men nu som svensk.

 33. Nickname skriver:

  ZIP. Vill du hitta en lokal entreprenör som tar över hotellet så får du nog leta. Ingen vill ha Svarte Petter i sin hand. Jag som växt upp i Tornedalen fick höra under hela min uppväxt om rysshotet. Än idag förstår jag inte varför Ryssland skulle vara intresserad av Sverige. Ryska intressen äger ju redan idag massor med fastigheter i Norrbotten. Minst 100 ryska långtradare rullar varje dag i Sverige. Ryssland har ju redan tillgång till Sverige och Norrbotten. Varför starta ett kostsamt krig med negativa rubriker, när du redan har allt du behöver utan att ett endaste skott avlossats?

 34. AnnBritth skriver:

  Jag vill egentligen inte skriva…vad var det jag sa. Men…men…läs NSD om polistillslaget i Överkalix. Kopplingar till hotellet. Är det samma köpare till hotellet i Övertorneå? Ja, då ser det inte bra ut. Tyvärr😕

 35. Bengt skriver:

  Herr Mörtberg och Övertorneå Kommun
  Nu ser ni till att avvakta med hotell affären tills polis-
  utredningen i Ö-Kalix är klar. Vi är flera som försökt varna
  er, tydligen utan att ni tagit hänsyn till era arbetsgivare.
  Hoppas ni nu förstår allvaret i våra varningar.
  Läs NSD

 36. från holmen skriver:

  Asylboende till sommaren….rena rama vinsten för kommunen…ingår det renoverig bekostad av kommunen i försäljningspriset?? Spännande att få se hur Ryssarna nyttjar hotellet och till vad…Undrar var de skall söka personal till hotellet sitt..

 37. Molotov skriver:

  Kommunen verkar ha fastnat för rätt köpare!
  Nu blir det extra fängslande att se vilken verksamhet
  som kommer att bedrivas!

 38. ej sd:are skriver:

  de gick som jag visste redan. eko polisen har slått till mot vännerna i Överkalix. Mörtberg får ändra stratergi för köpet kommer inte att bli av. han har bra personkännedom ”känsla” Mörtberg igen!! och sd ”gråter” som putin vänner som dom är.

 39. Hunteeraja skriver:

  Som jag skrev för ett par veckor sedan, det måste finnas andra alternativ än samma som driver Överkalix Hotell. Det har ju inte varit nå hotellverksamhet under hela deras tid. Bara asyl och stängt för reparationer,förutom ett par pub lördagar under åren. Övertorneå Kommun sälj inte till dem, utan låt hotellsidan vara, tills ni hittar en som verkligen vill satsa på verksamheten. Det måste finnas någon seriös. Kan man inte höra med Överkalixborna hur dessa aktörer påverkat deras kommun. Tack och lov är Folkets Hus sidan kvar, men det vore toppen även med ett vanligt hotell, som vi hade förr.

 40. Tor skriver:

  Som jag skrev tidigare så är det oproffsigt att gå på ”känsla”när man hanterar kommunens pengar. Nu förstår vi varför kommunledningen hade så bråttom med att strypa informationsflödet när de kom till makten. Det pågår tydligen mycket som inte får komma ut till folket.

 41. På polcirkeln skriver:

  Är det Bengt(Ove) som vaknat ur sitt ide? Ska PartiEtts medlemmar bedriva valarbete genom kommentarsfältsterrorism även detta valår? Tillåt mej småle.

 42. Ove Emanuelsson skriver:

  Svar till på Polcirkeln.
  Ser att jag blivit anklagad för att skriva på denna sida jag kan lova dig att om jag har synpunkter eller åsikter om något så skriver jag under med mitt namn.

 43. precis skriver:

  Tornedalingen/samen/svensken

  Precis samma sak undrar jag också.

  Det finns människor i nöd närmare oss och vår kultur och även såkallade eu migranter.
  Migranterna tigger och får inte ens hjälp med sjukvård.

  Medans andra grupper ska bara ha mer än genomsnittssvensken.
  Satsas på fina boenden dit inte ens nya Ikea möbler duger och se kastas bort så fort det bara går och förstörs.