Hotellägaren ser indier som tänkbara turister i Tornedalen

– Så fort asylboendet upphör börjar jag förbereda för den turistiska satsningen, säger Kadir Tosun. Foto: Marianne Berglund

– Så fort asylboendet upphör börjar jag förbereda för den turistiska satsningen, säger Kadir Tosun. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: – När avtalet med Migrationsverket om boende här på hotellet upphör ska hotellet renoveras rejält. Naturligtvis blir det lokala företag som får jobbet, säger Kadir Tosun, som den 22 mars 2016 blev ny ägare av Hotell Tornedalia.

Kadir Tosun kom från Turkiet till Sverige 1994 och han bor nu i Sundsvall. Han är utbildad telekommunikatör och äger hotellet via sitt bolag Think Wider Consulting and Trading ab. I bolaget äger han ett par fastigheter; en bensinmack i Dalarna nära Borlänge och en vägkrog i Västernorrland, nära Sundsvall. Båda är uthyrda och drivs av andra.
77 boende kvar
I hotellet i Övertorneå bor just nu 77 personer. Migrationsverket har meddelat att boendet upphör den 20 maj 2017. Han håller fast vid det han tidigare sagt till Haparandabladet, nämligen följande:
– Det kan ju tänkas att Migrationsverket vill förlänga boendet efter den 20 maj eftersom andra asylboenden i närheten stänger, men om det vet jag ännu inget. Även det går bra för mig. Då hinner vi förbereda oss ännu bättre för övergången till den turistiska satsningen, säger Kadir Tosun.
Mitt i paradiset
Han har tidigare också sagt att samtlig personal får stanna kvar efter asylboendetiden, men säger nu att han inte kan lova att exakt alla får bli kvar.
– Jag behåller personal till den nivå som behovet kräver, lyder kommentaren.
Det är satsningen på turismen som lockar honom till den vackra naturen i Övertorneå med omnejd. Han motiverar det med att konstatera:
– Här sitter vi ju mitt i paradiset.
Kommunens bästa
När Haparandabladet träffade honom i måndags skulle han efteråt ha ett möte med kommunrepresentanter. Före mötet sa han att de skulle gå igenom vad som kan göras gemensamt för kommunens bästa.
Från vilka länder tänker du hämta turister?
– I tankarna finns franska turister som man har erfarenheter från i Övertorneå. Med det franska bolaget tar vi kontakt genast som asylboendet upphör. Jag har kontakter i många länder och ser främst Indien som mycket intressant. Det främmande är alltid lockande och indier skulle se Övertorneå som mycket exotiskt, svarar Kadir Tosun.
Hur kom du att intressera dig för Övertorneå?
– Jag har varit hit för mer än tio år sedan och när jag såg annonsen om hotellet tänkte jag att nu är det läge. I samband med övertagandet och efteråt har jag nu varit hit fem gånger, men nu är ambitionen att kunna vara här lite oftare, säger Kadir Tosun.
Han slutar med att avslöja att han har ytterligare två projekt på gång, men eftersom inte allt är klart vill han inte avslöja vad det handlar om. Det är nog ingen alltför stor felgissning att tro att det handlar om turism även där.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
6 kommentarer om “Hotellägaren ser indier som tänkbara turister i Tornedalen
 1. Justitia skriver:

  Utbildad telekommuniktör?

  Ja ja, det kan ju vara bra att kunna prata i telefon.
  Nåväl.
  Tror inte ett smack på hans snack om indiska turister, tror mer att hela skiten är en dagslända som dör utan migrationsverkets pengar
  Och Ö-tå politikerna gör som vanligt,,,,,,,,,,

 2. Jens skriver:

  Justitia: Nä, vad är utbildning mot att plugga realism på livets hårda skola bakom spakarna i baklastaren i Soukolojärvi? Bättre att utlandsfödda inte engagerar sig och lever på bidrag istället. Inte ska man tro att man är eller kan något.

 3. Mad Max skriver:

  Jantelagen slår till igen.

 4. Enok Nitti skriver:

  Då får dom underkasta sig överkasten.

 5. Kommunbo skriver:

  Välkommen! Härligt med någon som vill satsa! Önskar dig stort lycka till! Bry dig inte om negativa kommentarer. Troligtvis från en osäker person som själv aldrig gjort något för samhället, mer än hittat fel hos andra. Justitia, pga såna som dig lever Jante kvar i Ötå…

 6. Justitia skriver:

  Jens, telekommunikatör=telefonsäljare.
  Flyktingboenden är vad landet behöver, skapar ett stort svart hål i statskassan.
  Jante har inget med med min åsikt att göra, den bygger på info om hans bolag.
  Men vissa ropar hurra så fort nån har en idé, hur orealistisk den än är.
  Man är rätt luttrad på utsocknes med storslagna visioner/Illusioner.
  Hellre en massa traktorförare i Hullukukkulajoki än busslaster med diverse kulturberikare.
  Norrland är så rikt att vi inte behöver en enda turist om vi ska vara helt ärlig, allt annat är bullshit, Jante eller ej.