Hotellet ingår inte i konkursen

Hotellet ägs inte av det bolag som nu har gått i konkurs. Foto: Marianne Berglund

Hotellet ägs inte av det bolag som nu har gått i konkurs. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: – Vi tar upp frågan om hotellet som ett extra ärende på måndag i kommunstyrelsen. Jag har också stoppat Övertorneå Energis planer på att stänga av eltillförseln till hotellet, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C). 

Hotellet har som bekant fungerat som asylboende under flera år och fram till i februari i år. Kadir Tosun blev den 22 mars 2016 ny ägare av hotellet. I veckan försattes hans bolag Övertorneå Fastighets ab i konkurs med Jerker Gramner som konkursförvaltare.
Sin övriga verksamhet inklusive hotellfastigheten i Övertorneå har Kadir Tosun i bolaget Think Wider Consulting and Trading ab. I det bolaget äger han för övrigt ett par andra fastigheter; en bensinmack i Dalarna nära Borlänge och en vägkrog i Västernorrland, nära Sundsvall. De båda är uthyrda och drivs av andra.
Två andra projekt
Haparandabladet har under några veckors tid sökt honom för att höra vad han ska göra av hotellet sedan det tömts på boende. I tidigare intervjuer har han sagt att hotellet ska renoveras när de asylboende flyttar ut. Han har också sagt att samtlig personal får stanna kvar, men har senare sagt att han inte kan lova att exakt alla får bli kvar.
– Jag behåller personal till den nivå som behovet kräver, löd kommentaren senast.
Han har också sagt att det är satsningen på turismen som lockar honom till den vackra naturen i Övertorneå med omnejd.
Senast avslöjade han att han har ytterligare två projekt på gång, men eftersom allt inte var klart vill han inte avslöja vad det handlade om.
Restaurangen och Folkets hus
För en vecka sedan fick Haparandabladet tips om att Kadir Tosun flyttat till Norge och i veckan stod det klart att hans bolag, Övertorneå Fastighets ab, gått i konkurs.
Personalen har varit väldig förtegen om vad som pågått och hela tiden hänvisat till ägaren. Det har inte heller gått att få klarhet i hur många som är kvar. Att några har fått sluta redan tidigare är dock säkert. Som vi skrev nyligen sker lunchservering i hotellets matsal sedan i måndags. Det sker genom kocken Petri Miikki som sagt sig hyra köket och restaurangen under sex månader.
Frågan om elström till hotellet är därför angelägen. Även Folkets hus har verksamhet med film och andra arrangemang i huset.
Saknar tillgångar
Konkursförvaltaren Jerker Gramner förklarar läget så här:
Hotellfastigheten ägs av Kadir Tosuns bolag Think Wider Consulting and Trading ab och inte av Övertorneå Fastighets ab som har gått i konkurs.
– Jag har bara att ordna med att el- och fjärrvärmeabonnemanget samt lönegarantin för några av de anställda. Det finns utöver det några tvistiga kundfordringar på Migrationsverket som handlar om slitaget av lokalerna. Något mer finns inte i konkursboet.
– Tanken är nu att el- och fjärrvärmeavtalen ska tas över av bolaget som äger hotellet. Det återstår därför att förhandla med de berörda bolagen, enligt Jerker Gramner.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , , ,
17 kommentarer om “Hotellet ingår inte i konkursen
 1. Synsk skriver:

  Den nya ägaren heter Tosun Abdulkadir och bor inte i Sverige.

 2. Sture Bäver skriver:

  Ja så det kan gå, det var ju inte alls meningen när hotellet och folkets hus såldes, framtiden då, jo hotellet och folkets hus kommer att köpas tillbaka av Kommunen för tio gånger dom pengar man fick in vid avyttringen, sedan krävs reparationer för mellan 20 och 30 miljoner kronor, skattebetalarna får förmånen att stå för notan. Sen då, jo då säljer Kommunen hotellet och folkets hus därför att sånt skall ju inte en Kommun äga det vet ju alla, försäljningssumman då, tja, med en blick i backspegeln gissningsvis strax under en miljon.
  Men vänta nu det är ju valår nästa år…

 3. Justitia skriver:

  Vem blir förvånad?

 4. ötå-bo skriver:

  Man blir inte klok av artikeln, vad gäller? Hotellet är inte i konkurs, varför skulle Ötå Energi då stänga av elen och varför får anställda del av statliga lönegarantin? Vilka fastigheter ingår i Övertorneå Fastighets AB, i Övertorneå?

 5. ötå-bo skriver:

  När borgarna haft makten i vår kommun, så sker dessa försäljningar, till ingen nytta för vår utveckling. Se bara hotellet, Kattilakoski, ötå camping. När blir Luppio aktuell för försäljning och nedläggning? Bogarna pratar om turistnäringen som en framgång, men motverkar detta med sina privatiseringar!!

 6. pello-bo skriver:

  frågan är vem ägde bolaget ötå fastigheter ab vi kk=?

 7. pello-bo skriver:

  sture bäver..sluta snacká skit..för du vet inte nått om några oegentligheter har skett i samband med eller före kk:n. de kommer att utredas,,,

 8. Marianne Berglund skriver:

  Ötå-bo i sista stycket framgår vad som inryms i bolaget Övertorneå Fastighets ab. /Marianne Berglund

 9. Det goda livet skriver:

  Det ingår inga fastigheter i Övertorneå Fastighets Ab som gått i konkurs men intressant är att detta bolag är ett dotterbolag till Göran Simu Ab.Slå upp Övertorneå Fastighets Ab på allabolag.se så ser ni koncernen.

 10. från holmen skriver:

  det gäller att ha många strängar på sin lyra, utifall en brister så finns det många kvar..

 11. EH skriver:

  Allabolag.se har uppgifter från 2015. Bolaget Övertorneå Fastighets AB såldes mars 2016 till Kadir. Han äger även bolaget som äger hotellfastigheten.

 12. Sture Bäver skriver:

  Tydligen finns här ömma tår!!!
  Vad jag vet, ja säg det, säg det.

 13. frågande skriver:

  Ötå-bo, på vilket sätt har politikerna haft insyn i detta?

 14. frågande skriver:

  Ötä-bo…berätta din sanning!

 15. peter skriver:

  När såldes fastigheten till de andra bolaget?
  Var de för att rädda den innan konkursen?
  Vad säger k-förvaltaren?

 16. Klot skriver:

  Gör ett föreningens hus av hotellet/folkets hus om kommunen ändå måste stötta detta hus, där är allt färdigt restaurang o allt.

 17. Gubben skriver:

  Men nu räcker det väl! Hur mycket ska ett kommunalråd få fixa och trixa för egen vinning? Nu ska ett Föreningens Hus skapas på Folkhögskolan där Tomas Mörtberg är rektor. Vad händer med Folkets Hus och biografen då? Vore ju synd att inte använda lokalerna som redan finns. Med duktig personal dessutom. Kommunalrådet jobbar för kommunalrådets bästa. Inte för kommuninvånarna.