Hudsjukdom kan vara orsak till laxdöden

 

Den här laxen hittades under förra sommaren. Foto: Ove Pekkari

Den här laxen hittades under förra sommaren. Foto: Ove Pekkari

TORNEDALEN: En hudsjukdom kan ligga bakom laxdöden i Torneälven.

Förra sommaren började det dyka upp en mängd döda och halvdöda laxar i Torne- och Lainio älvar. Fiskarna har varit slöa samt har haft hudskador och svampinfektioner.

Nu visar två prover som SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, gjort att laxar drabbats av hudsjukdomen UEN, (Ulcerös dermal nekros).
– Det har genomförts analyser och man har kommit fram till att det är UEN  som är en hudsjukdom. SVA vet inte idag vad som är ursprunget till den, det vill säga om det är bakteriellt- eller ett virusangrepp, säger Stefan Stridsman.

Man vet heller inte riktigt säkert vad som gör att laxen smittas.
– De här sjukdomarna brukar ju ibland vara täthetsberoende. Är det väldigt mycket fisk på en begränsad yta så kan den smitta via kontakt, säger Stridsman.

På olika håll har det pratats om att det var förra sommarens varma väder som bidrog till att sjukdomen bröt ut.
– Man vet tyvärr inte vad som är orsaken, säger Stefan Stridsman som uppger att det inte finns siffror på hur mycket lax som drabbats.
– Det har vi inga uppgifter på. Finska forskare försökte ju i fjol att samla in uppgifter från älvdalen, men det var väldigt svårt att få in uppgifter på i hur stor omfattning det har drabbat laxfisken, säger Stefan Stridsman.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska