Hundägare som släpper hundar lösa riskerar böter

NORRBOTTEN: Polisen går nu ut och uppmanar hundägare att hålla sina hundar kopplade.

Detta med anledning av att det vid flera tillfällen har hänt att okopplade hundar har jagat och stressat vilda djur i länet.

– Jag vill uppmärksamma alla hundägare på att det råder koppeltvång från och med mars månad. Rådjur, älgar och renar ska föda sina kalvar under senare delen av våren och de är känsliga för störningar nu, säger Lars Lundman, viltsamordnare vid polisen i Norrbotten.
Det uppges vidare i pressmeddelandet att hundägare som låter sina hundar springa lösa när det är ”koppeltvång” riskerar böter på grund av bristande tillsyn.

Enligt paragraf 16 i lagen om tillsyn över hundar och katter ska hundar hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt under tiden 1 mars till 20 augusti.

Ordet ”koppeltvång” står inte utskrivet i lagen, men Naturvårdsverkets tolkning är ”att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa…”.

Med andra ord ska hundägaren ha sådan kontroll över sin hund att det motsvarar ett ”osynligt koppel”.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
17 kommentarer om “Hundägare som släpper hundar lösa riskerar böter
 1. i en by gör dom det skriver:

  i en by smyter 2 hundar lös vår som sommar

 2. Nyfiken skriver:

  Hur är det med kattägare, möss,fåglar och ekorren föder väl också ungar och är känsliga lika väl.

 3. Hundägare skriver:

  Hoppas att kontrollen funkar strikt och över allt.

 4. hund skriver:

  Bra för det finns människor som är rädda för lösa hundar och många som har hunden lös har inte tillräckligt bra kontroll över sin så ”snälla” hund tycker jag.

 5. Enok Nitti skriver:

  Det är inte alltid det hjälper med koppel, har man en liten hund och möter en liten tjej med en hund +50 kilo finns det inte en chans att hon orkar hålla den om den vill attackera.

 6. Nicke skriver:

  Tycker inte småbarn ska gå ut med hundar, varken små och särskilt inte stora, även hundägare som bor i villor som har sina hundar lösa och dessa hundar springer fram till andra hundar som går förbi är inte okay.

 7. chapis skriver:

  Det finns faktiskt lydiga hundar som inte springer hur som helst trots om det kommer en annan hund. Är man liten och har en hund på 50 kg och som vill attackera, då ska man väl inte ha en hund överhuvudtaget om man inte kan kontrollera den.

 8. Enok Nitti skriver:

  Jag har undrat många gånger varför man skaffar en Rottweiler, fullständigt livsfarlig. Jag tänker på en kvinna i Haparanda för ett antal år sedan som gick och rastade tre stycken samtidigt.

 9. chapis skriver:

  Enok nitti: beror inte på hundarna utan hundägaren! Verkar som du inte alls har någon erfarenhet av hundar.

 10. niinmita skriver:

  Enok Nitti: Vad är det för fel att ha 3 Rottweilers? Har själv gått i Haparanda med 5st samtidigt utan några som helst problem. Det är verkligen inte hundarna du ska vara rädd för utan ägaren.

 11. Enok Nitti skriver:

  Jag är hundägare själv och ägaren är inte den som flyger en i strupen. Det finns många dokumenterade fall där rottweilers har anfallit och bitit ihjäl folk. I ett fall åt den upp ena armen på ägaren.Ser jag någon som kommer med 5 st. tar jag en omväg.

 12. Enok Nitti skriver:

  Jag kan tillägga att vid ett tillfälle stod en Rottweiler i två timmar på min gräsmatta så att vi inte vågade oss ut, polisen hittade ägaren sovande i huset. Det hade inte varit någon fara om han ägt exempelvis en Bichon. Det talas mest om faran för fågelungar när hundarna är lösa, sällan om faran för människor.

 13. Huh huh skriver:

  Att ni orkar med inlägg! tänk om alla bara håller koll på sin hund så vore det bäst!

 14. Happisbo skriver:

  Rottweiler är en fin och snäll hund OM man uppfostrar den på rätt sätt. Samma gäller alla hundar. Ägaren är ansvarig alltid!

 15. Janne Johansson skriver:

  Säg vad ni vill.. är ett otyg hur hundägare missköter sin skyldighet och kontroll på sina hundar. Märker det tydligt på strandpromenaden. Det är inte hundarna, det är alla slappa dåliga ägare och bara äharens ansvar. Listan på fel kan göras väldigt lång, så kallade kamphundar är ofta den bästa familjen hunden, men åter ägare som missköter dem. Människan är skurken.

 16. Sixten Johansson skriver:

  Hur ska man göra för att få fler hundägare att bli klokare eller att avstå från att skaffa hund? Det är ju sant det som Enok och Janne och andra skriver. Både vanvård och sånt som skrämmer, plågar eller irriterar medmänniskorna helt i onödan: alltför små inhägnader året om, skällande dygnet runt, gång- och cykelvägarna kantade med – ja ni vet vad.
  Sina egna barn kan man försöka fostra, men hur gör man med vuxna människor? Kan någon komma med bra förslag?

 17. Janne Johansson skriver:

  Problemet finns överallt, hörde i går på radion att på söder i Sthlm kommer stadsdelnämnden att samarbeta med hundklubbar, för att få hundägare att skärpa till sig. Koppel och plocka upp avföringen är problemet.