Hyrstopp kan stoppa operationer

NORRBOTTEN: Planerade operationer vid Sunderby sjukhus får ställas in på grund av brist på vårdplatser och personal.

Det rapporterar SVT Norrbotten.

Hundratals patienter uppges bli remitterade årligen till andra vårdgivare, vilket får konsekvenser – det blir dyrare för landstinget, jobbigare för patienterna och läkare får inte ”övning”.

Läkare uppges nu slå larm om att landstingsledningens beslut om hyrstopp av grundutbildade operationssköterskor som stafettpersonal, från och med 1 oktober, kan förvärra situationen.

Regionrådet Kenneth Backgård (NS), som uppges ha stått bakom beslutet om hyrstopp, säger nu till SVT att syftet var att frigöra resurser för att kunna satsa på den egna personalen.

”Men om det nu får oönskade konsekvenser så är det klart att vi måste se över beslutet”.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
3 kommentarer om “Hyrstopp kan stoppa operationer
  1. från holmen skriver:

    Hur kan det vara brist på kompetent personal…2015 talade Steffe L om det stora kompetensregnet som drabbat Sverige…Var det så att det var bara andra välutbildade men inga sjukvårdsutbildade som kom resande för att rädda vår välfärd…

  2. Mikemike skriver:

    Skulle aldrig ha tillåtit stafettläkare/sjuksköterskor från första början, nu kommer det troligtvis kosta ett och annat människoliv under denna avvecklingsprocess!

  3. tireb skriver:

    håller med dig @Mikemike, tyvärr blir det kanske så, men detta otyg till system måste stoppas för att få tillbaka personalen som flytt från landstingen….då kan man tom höja de anställdas löner med dessa pengar för man får behålla skatterna i regionen och kommunerna….stafettare betalar många ggr skatt i andra landsting och kommuner