Lördagen ångade nationalbastudag i Kukkola

Svante Spolander bjuder in till den artonde Nationalbastudagen. Foto: Lasse Stenman

Svante Spolander bjuder in till den artonde Nationalbastudagen. Foto: Lasse Stenman

KUKKOLA: Nationalbastudagen firas över hela landet iag. Inte minst vid Kukkolaforsen, där Svenska bastuakademien har sitt högsäte med tillgång till ångbad på längden och tvären.

Programmet inleds Kukkola i konferensrum utan ugn.
Akademien håller årsmöte, där formalia följs av föredrag och kåserier kring bastubad. Så talar exempelvis Per Dahlström under rubriken Från bygdebastu till tältbastu, där anförandet utmynnar i en visning av det sistnämnda. Dahlström lanserar ett bastukit som ryms i bilen och kan monteras på lämplig plats under resan.

Kukkolaforsen och bastu är för evigt förknippat med områdesnestorn Svante Spolander, som marknadsför sin artonde högtid. Han upprätthåller sitt välmående på laven. Svante beskriver ett bad som tvagar både kropp och själ.
Personlig upplevelse
– För mig är bastun till åttio procent en inre rening och till tjugo procent en yttre. Jag kan gå in i mig själv och samla kraft, berättar han.

Svante Spolander och Bastuakademien understryker att bastubadet till stor del är en individuell process, där varje utövare får hitta sitt eget nirvana.
– Vi jobbar väldigt lite med påbud och pekpinnar. Men i god bastused gör man inte något som stör andras njutning.
Detta sagt, finns några hörstenar i kulturen. En färsk basturuska tillför exempelvis ångan himmelsk fräschör.
– Man bör plocka björkkvistarna tidigt så att bladen inte hunnit blomma ut och bli läderaktiga. Förvarar man ruskan på rätt sätt kan den hålla sin arom ett helt år, menar Spolander.

Med åren har ångbadets vänner vänt på de flesta av kulturens stenar.
Men ett soundtrack är en pusselbit som saknats. Nu gör folkiga duon Grappo Grünberg bilden komplett med Kom in i bastun!, en cd där man samlat äldre och nyare svenska och finska ångsånger. Sångerskan Nina Nu och nyckelharpisten Matti Norlin ger releasekonsert i restaurangen under lördagskvällen.
Duon rör sig med sin folkliga ton över ett stort stilmässigt område. Ett av spåren på skivan är till exempel en rimpa från Kukkola.

Bastubad är förutom de olika njutningstillstånden också en vetenskapligt påvisat hälsosam aktivitet. Människor som badar bastu lever längre.
In i dimman!

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
3 kommentarer om “Lördagen ångade nationalbastudag i Kukkola
 1. Arbetare skriver:

  Nationalisternas nationalistbastudag. Lägre kaster skall inte vara med.Vi trivs med våra bastun, utan behov av självutnämnda.

 2. Lindan skriver:

  Härligt!

  En tradition att var stolt över.

 3. Svante Spolander skriver:

  Saunafreden lästes på fem olika språk, nationalbastudagen är internationell och firas i många olika länder. Deltagare från slott och koja vill hylla den gränsöverskridande bastukulturen. Svenska Bastuakademien är en ideellorganisation vars syfte är att vårda och sprida god bastukultur. Medlemmar är familjer, enskilda och företag i Sverige, Finland, Norge, Frankrike, Tyskland, Litauen.
  In Sauna Veritas.