Idag är det romernas nationaldag

NORRBOTTEN: Den 8 april firas romernas nationaldag.

Dagen firas i ett fyrtiotal länder till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. Firandet kan bestå av olika teman och aktiviteter som ljuständning, planterande av träd samt minnesceremonier för romer som fallit offer för anti-romanistiska övergrepp.

Delegationen för romska frågor, som inrättades av regeringen i februari 2007, uppger att det var den 7-12 april 1971 som representanter från fjorton länder samlades tillsammans med Indiens delegation, Världskyrkorådet och representanter från forna Sovjetunionen i London för att diskutera romernas framtid.
Vid kongressen antogs också en nationalhymn Gelem, gelem  (Jag vandrade och vandrade …).

Den romska flaggan skapades 1933 av den romska generalförsamlingen men godkändes inte förrän så sent som 1971. Flaggan som är delad i blått och grönt, vilket uppges stå för himlen och jorden. Det röda hjulet med 16 ekrar symboliserar den kringresande traditionen.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar:
5 kommentarer om “Idag är det romernas nationaldag
 1. ll skriver:

  Hur kan ett folk utan ett eget land ha en nationaldag?

 2. Vuorineuos skriver:

  Grattis alla ROMARE

 3. Sverige av olika folkslag skriver:

  Sverige är romernas nationalstat.

 4. Afs skriver:

  II: svar bidrag.

 5. från holmen skriver:

  Arbetslösheten bland Sveriges romer sägs vara så hög som 80 procent. Många barn fullföljer aldrig sin skolgång och bara en handfull söker sig vidare till högre utbildning. Problemen har sin grund i den ömsesidiga misstro mellan romer och icke-romer som växt sig stark under ett halvt årtusende av utanförskap!