Idag firas Internationella kvinnodagen

NORRBOTTEN: Den 8 mars firas Internationella kvinnodagen världen över med olika arrangemang.

På initiativ av FN har dagen firats officiellt den 8 mars sedan år 1977. Men den har betydligt äldre anor än så.

Redan på 1800-talet, och kanske ännu tidigare, har starka kvinnor runt om i världen lagt grunden till dagen. Bland annat berättar Stockholms FN-förening på sin hemsida att händelser under 1800-talet – som demokratins framväxt, industrialismen, fredsrörelsen och det folkliga organiserandet – har haft stor betydelse.

”Kvinnorörelsen grundades i Seneca Falls i staten New York år 1848 och hade då medborgerliga rättigheter på sin agenda”.

År 1910 instiftades den internationella kvinnodagen av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen, på initiativ av den tyska kommunisten och kvinnorättskämpen Clara Zetkin. Men något bestämt datum bestämdes inte då.

Internationella kvinnodagen har länge förknippats med arbetarrörelsen och kampen för kvinnors rösträtt. Men nuförtiden är den inte kopplad till någon uttalad politisk ideologi, utan betraktas som en allmän dag där bland annat jämställdhets- och rättighetsfrågor lyfts.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
3 kommentarer om “Idag firas Internationella kvinnodagen
 1. från holmen skriver:

  stor brist på förtjänta kvinnor i riket…MiljöGreta (16år) får bli årets kvinna då…

 2. Verkkosurfaren skriver:

  Grattis kvinnor, ni är värda all uppskattning! Det är förvisso männen också men idag är det kvinnornas dag!
  Trevligt att denna dag finns kvar, för numera hävdar ju många (främst rödgrönrosa) att kön endast är en ”social konstruktion”. Men oavsett det önskas alla binära och icke-binära en trevlig helg.

 3. Snuskrossen skriver:

  Nej inte Greta…