Idag firas jubileumsår

Den finska flaggan är hissad i tullparken i Haparanda. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

Den finska flaggan är hissad i Tullparken i Haparanda.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

HAPARANDA: Den östliga gränsen i norra Sverige gränsar till norra Finland. Men för hundra år sedan gränsade Sverige till storfurstendömet Finland som då tillhörde Ryssland.

Sedan den 6 december 1917 är Finland ett självständigt land. 

Vägen till självständighet var dock lång. Innan 1809 tillhörde Finland konungariket Sverige sedan mitten på 1200-talet men efter ett krig och i samband med att ett fredsavtal skrevs i Fredrikshamn tillföll landet Ryssland.

1917 var det första världskriget inne på sitt tredje år.
Läget i världen och inte minst i Ryssland är oroligt. År 1917 börjar med revolution i mars då tsaren Nikolaj den andre störtas.
I samband med ytterligare en revolution i november kommer Vladimir Lenin och boljsevikerna till makten.

Det stökiga politiska läget i Ryssland bidrog till att Finland kunde frigöra sig från det ryska styret.

Kort efter frigörelsen utbryter ett inbördeskrig i Finland i januari 1918 som pågår till mitten på maj.

Finland styrdes fram till 1919 av senaten. Landet blev sedan republik och den förste presidenten Kaarlo Juho Ståhlberg tillträdde den 27 juli 1919.

Nuvarande president är Sauli Niinistö som vann det finska presidentvalet 2012.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
7 kommentarer om “Idag firas jubileumsår
 1. Majlis skriver:

  Grattis till Finland

 2. Viktigpetter skriver:

  Hela 1400-talet satt kungen i Köpenhamn. I Stockholm satt en riksföreståndare som tog order från Danmark.

 3. Talvik Henriksson skriver:

  Tänk,vilka år 1809-1917 det var för Finland.Finland fick egen valuta,mark,egen parlament,egen senat(regering),allmän och lika rösträtt både för kvinnor och män år 1906,och enkammar riksdag år 1906.Det var hög fart på utvecklingen i Finland.Man hade ungefar likadan ställning som Åland har i dag. Autonomisk storfurstendom Finland kunde bestämma själv,kunde spendera sina egna skatteinkomster.De hundra åren som autonomisk storfurstendom gjorde grunden för republiken Finland.Den starka finländska kvinnan har sina rötter i historien;första kvinnliga riksdagsledamot år 1906,kvinnl.minister 1926

 4. Talvik Henriksson skriver:

  I Sverige kom den allmänna och lika rösträtten för män år 1914, och för kvinnor år 1921. Den första kvinnliga riksdagsledamoten i Sverige valdes vid valet 1921, samt den första kvinnliga ministern fick man i Sverige år 1948. Det är någonting att tänka på när man pratar om jämtälldhet.
  I Finland har man alltid vetat om att när man satsar på kunskapsinlärningen för mamman i familjen, så sprids kunskapen vidare i familjen. Det visste man redan innan självständigheten år 1917. I Finland ha de flesta kvinnor heltidsanställning, de är ekonomiskt oberoende av man. Där har du en del av svaret för PISA-resultat

 5. JOJ skriver:

  Talvik Henriksson,, allt detta som du tar upp men ändå är ekonomin usel och arbetslösheten väldigt hög. Men visst, grattis till er frihet den är ni värd.

 6. Inte senil än skriver:

  Vad är det för skrönor man firar?
  Riktiga 100-årsfirandet blir det först 2045.
  Det var 1945 som tyskarna lämnade aska efter sig under reträtten från Finland.
  Dessa rökpelare från finska hemman i Tornedalen såg jag med mina barnaögon.
  Skålandet med några ryssar 1917 var nog bara en vanlig bastufest.

 7. Talvik Henriksson skriver:

  Ekonomin är toppen,BNP är på 3%- nivån,offentliga skuldnivån inom EU är lägst,arbetslösheten i Finland är 8,7%,och i Sverige 6,7%.Det går bra för Finlands ekonomi,man är på väg mot högkonjuktur.Vad gäller hushållens skuldsättning gentemot inkomster är siffran i Sverige 600% och i Finland 127%.Prata om ekonomiska skuldbubblan?Iaf det har bedrivits annorlunda politik resp länderna.I Finland har man försökt hålla hela landet bebodda med t ex effektiv regionalpolitik,och i Sverige har man haft stark centraliseringspolitik,som har lett till att under 1960-80 talet tömdes glesbygden av invånare