Idag går startskottet för laxfisket

Fiskarnas efterlängtade dag är här.

Fiskarnas efterlängtade dag är här.

NORRBOTTEN: Idag, den 17 juni, klockan 12.00 går startskottet för laxfisket i Bottenviken.

Ledarmar till fasta redskap får dock sättas ut innan fiske är tillåtet, vilket de flesta fiskare förstås gör för att spara tid.

Däremot får inte fiskhuset eller andra anordningar avsedda för att fånga fisk till någon del anslutas till ledarmarna innan fiske är tillåtet. Det uppger Havs- och vattenmyndigheten på sin hemsida.

Vid fiske med push up-fällor får dock fiskhuset anslutas till ledarmarna om fiskhuset hålls ovan vatten fram till dess att startsignalen går.

Myndigheter lär i vanlig ordning vara ute och kontrollera att reglerna följs.

Enligt laxkvoten i delområde 31 för svenskt kustfiske med fasta redskap får totalt 19.000 laxar fångas. Av dessa får högst 12.000 vara vilda laxar.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska
9 kommentarer om “Idag går startskottet för laxfisket
 1. Viktigpetter skriver:

  Det vore bra om Bladet också gav en inblick i hur havsfisket i Östersjön och Bottenhavet är begränsat till tid , åtgärder och antal laxar?

 2. Medborgare. skriver:

  Var rädd om våra få yrkesfiskare.Vad händer i Östersjön?Kolla först vad de har för sig.Vi behöver förvalta ett kulturarv,våra fiskare har funnits i generationer,idag kan man inte lämna över arvet till nästa generation.Sedan så är det så,alla behöver mat på bordet,du,jag fiskaren,politikern,även Kungen med familj.Vet ej om det smakat vår vilda lax.Trevlig Midsommar till er yrkesfiskare som förser oss med god mat.

 3. Tony skriver:

  Det skulle vara väldigt intressant att läsa en artikel om hur fisket bedrivs och framförallt veta vart laxen säljs? Minkfoder kanske? För inte äter väl nån dessa dioxinfyllda laxar. Jag skulle aldrig ge östersjölax till mina barn.i

 4. Sarva skriver:

  Det är ganska typiskt SVERIGE!Hemska restriktioner när det gäller våra egna fiskare.Att polacker och Baltstaterna överskrider kvoterna med 500% Det skiter man i!Huvudsaken är och nagelfara dom SVENSKA fiskarna som ser till att gemene hushåll kan få köpa en midsommarlax.Det är så noga om kulturen när det gäller vissa näringar men inte detta.Själv är jag spöfiskare längre upp i älvarna,av dessa spöfångade laxar är det nog ingen annan än en själv som kommer till åtnjutande på midsommarbordet. Länge leve SVENSKA kustfiskare,hoppas att ni orkar föra kulturen vidare.Ha en bra fiske sommar.

 5. Marita skriver:

  Är laxen kontrollerad på hur mycket gifter den innehåller ?
  Har läst om den odlade laxen att den inte heller är så nyttig !
  Det vore intressant att få ta del av någon rapport om dessa två lax arter, den vilda och odlade.
  Vet någon var jag kan få uppgifter.
  Hoppas att det går bra för alla fiskare.
  Ha en fin midsommar !

 6. Tada skriver:

  Tony du borde läsa på lite mer innan du kommer med undermåliga kommentarer.
  östersjölaxen är betydligt bättre att äta än den norska laxen.
  och svenska laxen innehåller 5 gånger mindre dioxin än vad det får innehålla.

 7. Tony skriver:

  Det är ju ganska självklart att vi ska ha restriktioner i Sverige, om det inte fungerar här hur är det då någonsin möjligt att det skall fungera i andra länder?

  Ja, det är kontrollerat, kolla livsmedelsverket till att börja med. Det finns seriösa hållbara KRAV-märkta laxodlingar där den odlade fisken inte är lika giftig.

  Varför inte äta MSC och KRAV märkt fisk som är hållbart för bestånd och hälsan. Dessutom tittar man lite längre och värnar om glesbygden så är 1st levande lax i älvarna värd många gånger mer än 1st död lax.

 8. Niklas skriver:

  Alltså yrkesfiske efter giftig lax? nä tacka vet jag sportfisket som genererar mkt mer pengar till glesbygden. Länge leve ett hållbart fiske och en levande glesbygd.
  /Speycast

 9. Sarva skriver:

  Svar till speycast:Är det mindre gift i laxen om du rollar ut flugan? Var på ett känt laxfiskeställe, av 120 fångade var endast 5 st c/r laxar
  Alla snackar i egen påse.har fiskat LAX i 50 år och ätit dessa, vi behöver dessa gifter för att överleva!