Idag infaller Tornedalingarnas dag

TORNEDALEN: Idag, den 15 juli firas Tornedalingarnas dag. Tornedalingar är en av Sveriges fem erkända nationella minoriteter, och har främst sitt ursprung i Tornedalens kommuner Pajala, Övertorneå, Haparanda och även i Kiruna Gällivare.

Innan riksgränsen mellan Sverige och Finland drogs 1809 var Tornedalen ett flerspråkigt och mångkulturellt område där finska och samiska talades.

År 1999 fick tornedalsfinskan status som ett eget språk i Sverige med det officiella namnet meänkieli. Enligt Svenska Tornedalingars Riksförbund är det uppskattningsvis 70.000 personer som talar eller förstår meänkieli helt eller delvis i Sverige.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala
12 kommentarer om “Idag infaller Tornedalingarnas dag
 1. Viktigpetter skriver:

  Det fanns inget finskt språk år 1809. På bägge sidor om älven talades samma språk och det var inte svenska. Samerna utgjorde ungefär 5-6 procent av befolkningen.

 2. Svenska dialekter i olika områden skriver:

  Eget språk, är rätta benämningen på fenomenet. Det språket följer sina egna samhällslagar om tillhörighet där den mest dominanta släkten bestämmer tillhörigheten och värderingarna. Vad skulle finländarna säga idag om påståendet från väster att de helt saknade sitt språk, undrar hur finländarna kommunicerade med teckenspråk? Tror du om säger att ens anfäder bördiga från öst talade och läste finska, har aldrig hört födda på 1800 talet prata svenska. Alla böcker tidskrifter var på finska språket och tog lärdom från dessa finskspråkiga texter, alltså ingen vilseledande nöd- soppa blandning.

 3. Viktigpetter skriver:

  Det finska språket konstruerades efter 1850 av några finlandssvenska entusiaster under ledning av Snellman. Som grund tog de tavastländska och karelska men även inlagor från andra språkvarianter från södra Finland. Elias Lönnroth var den ende genuint ugriskspråkige i gruppen. Konstruktionen blev en enorm framgång hade redan i slutet på 1800-talet etablerat sig som standardspråket.Före detta konstruktionsarbete skrevs språket hur den uppfattades. Ungefär som vårt ugriska språk här i Torneland.

 4. Vad innebär Torneland skriver:

  Vår Svenska modersmål skulle kunna vara från samma sekel och vem tillkom att uppfinna vår germanska språk: Vår samiska språk tillhör det ugriska språket och därmed äldst och äldre än riksfinskan m o?

 5. Talvik Henriksson skriver:

  Finska språket utveckaldes av Mikael Agricola, som skrev boken ”ABCkiria” år 1543, för att man ska kunna lärä sig skriva och läsä finska. Samtidigt utvecklades också svenska språkets kunnande. I Finland firas Agricola som finska språkets skriftliga kunnandes skapare den 9. april varje år, p g a att det är samma dag som Agricola avled, året var 1557. Så snacka inte om det att det skriftliga finska språket har inte existerat innan året 1809. Finska språket har utvecklats som alla andra språk under tidens gång.

 6. Viktigpetter skriver:

  Talvik du måste nog lära dig mer om det finska standardspråkets tillkomst. Som sagt var, fram till tillkomsten av standardspråket skrev var och en hur han uppfattade att det skulle skrivas. Ungefär som med vårt eget ugriska språk.

 7. språk kommunikation ingen monolog skriver:

  Ett språk kan inte ha utvecklats av en mans verk. -Kom med något mer adekavat.

 8. Viktigpetter skriver:

  Ingen har påstått att det finska standardspråkets tillkomst var en ensam persons verk. Lär er den finska 1800-tals historien. Snellman var den som ledde den volontära gruppen. Han var avbildad på de finska marksedlarna.

 9. Språk och kultur skriver:

  Uppriktigt sagt är standardspråket inom ett litet geografiskt område speciellt viktigare då geografiska läget isolerar inflödet av språket, riskerar bli ett hopkok. I sämsta fall bidrar till en förljugen självuppfattning och utan empirisk tillhörighet. Jag är född svensk inom urfolkskultur i hembygd där lapparna var icke människor, diskriminerad från plats i skolan och samhället.över åtskilliga decennier sedan och förvånas inte hur språkförbristningar cementerar de minst följsamma till ”sitt eget språkl. I ett område som heller förstår att respektera sina medmänniskor. – orsak och verkan.

 10. Språk utan kultur skriver:

  Exempel på låg kulturell nivå där tvivelaktiga språket bidrar till premisserna: pojken står på ladugårdstaket ropandes till sin pappa: hörru far, betalar du hundra kronor eller jag hoppar? Fallet var inte livshotande men tyder på utpressnings värderingarna.. – språket, av ingenting leder till övertag?

 11. Talvik Henriksson skriver:

  Viktigpetter. Det finska skriftspråkets historia kan delas in i tre perioder: äldre finskt skriftspråk (ca 1540-1810), tidig nufinska (ca 1820-1970) och nufinska (ca 1880 – ). Och finska språket utvecklas hela tiden, utformas i tidens anda. Utvecklas också svenska språket; Jmfr t ex prep. ordet ”af”- idag ”av”. Osv.

 12. Viktigpetter skriver:

  En del av inlagorna är väldigt koncisa och klara . Mycket lätta att förstå.